Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maanviljelys kevensi ihmisten luita

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Metsästäjä-keräilijöillä oli raskaammat luut kuin nykyisillä ihmisillä. Luut kevenivät ehkä siksi, että ihminen siirtyi vähemmän liikuntaa vaativaan maanviljelijäin elämäntapaan.

Kansainvälinen tutkimus vertaili luita arkeologisilta kaivauksilta eri puolilta Eurooppaa. Vanhimmat luut olivat yli 30 000 vuotta vanhoja ja nuorimmat keskiajalta. Suomesta olivat mukana Oulun yliopisto ja Suomen Akatemia.

Tutkijat selvittivät sekä ylä- että alaraajojen luiden lujuuden muutoksia eri aikakausina. Yläraajojen luiden lujuus pysyi jokseenkin tasaisena vuosituhansien aikana. Niihin kohdistuva rasitus pysyi ilmeisesti enemmän tai vähemmän tasaisena. Alaraajojen luut sen sijaan kevenivät selvästi 10 000–2 500 vuotta sitten. Keveneminen kesti tuhansia vuosia, ja nykyisen tiheytensä luut saavuttivat keskiajalla.

Luiden keveneminen on askarruttanut tutkijoita. Syyksi on arveltu liikunnan ja ruokavalion muutoksia, siirtymistä sisätiloihin tai hevosten kesyttämistä. Tutkimuksen julkaisi Yhdysvaltain tiedeakatemian lehti Pnas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!