Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ensimmäinen satelliitti on pian valmis matkaamaan maapallon kiertoradalle

Pieni satelliitti on täynnä huipputeknologiaa.

Tiede
 
sIRPA rÄIHÄ hs
Aalto-1 on täynnä laitteita, joista osa on tuttuja kulutuselektroniikasta.Ylärivissä vasemmalla on korkeajännitelaite.Pitkä levy vieressä on satelliittin ulkoseinää, joka on aurinkopaneeleiden peitossa.Alarivissä vasemmalta Ilmatieteen laitoksen plasmajarrun kela, gps-paikannin, tietokone, jonka käyttöjärjestelmänä on Linux, sekä radiolaitteisto.Satelliitti käyttää viestintään radioamatööritaajuuksia ja vapaata taajuusaluetta. Aalto-yliopisto seuraa satelliittia Sähkötekniikan korkeakoulun katolla olevilla antenneilla.
Aalto-1 on täynnä laitteita, joista osa on tuttuja kulutuselektroniikasta.Ylärivissä vasemmalla on korkeajännitelaite.Pitkä levy vieressä on satelliittin ulkoseinää, joka on aurinkopaneeleiden peitossa.Alarivissä vasemmalta Ilmatieteen laitoksen plasmajarrun kela, gps-paikannin, tietokone, jonka käyttöjärjestelmänä on Linux, sekä radiolaitteisto.Satelliitti käyttää viestintään radioamatööritaajuuksia ja vapaata taajuusaluetta. Aalto-yliopisto seuraa satelliittia Sähkötekniikan korkeakoulun katolla olevilla antenneilla. Kuva: sIRPA rÄIHÄ hs

Se alkaa olla valmis, Suomen ensimmäinen satelliitti. Tarina alkoi siitä, että Aalto-yliopiston radiotieteen ja -tekniikan laitoksen opiskelijat halusivat tehdä jotakin haasteellista.

Heidän rakentamansa Aalto-1 on nanosatelliitti, jollaiset ovat nyt suosittuja maailmalla. Se on vain 30 senttimetrin pituinen, mutta siihen mahtuu paljon huipputeknologiaa.

Vuoden lopulla sen pitäisi nousta kiertoradalle.

Nanosatelliitteja on laukaistu avaruuteen 2000-luvun alusta lähtien satoja.

Kuten moni muukin nanosatelliitti, myös Aalto-1 pohjautuu Kalifornian teknillisen yliopiston ja Stanfordin yliopiston kehittämään Cubesat-standardiin. Standardi määrittelee nanosatelliitin mitat, painot ja materiaalit.

Avaruuslaitteiden rakentaminen on yhtäältä tarkkaa ja toisaalta ainaista kokeilemista.

sIRPA rÄIHÄ hS
Aalto-1 valmiiksi koottuna.Satelliitin pinnat ovat aurinkopaneeleiden peitossa. Antennit ponnahtavat esille vasta avaruudessa.
Aalto-1 valmiiksi koottuna.
Satelliitin pinnat ovat aurinkopaneeleiden peitossa. Antennit ponnahtavat esille vasta avaruudessa.

Esimerkiksi käytettävän alumiinin laatu on määritelty tarkkaan. Juotosaineessa pitää olla lyijyä. Muuten juotokset alkavat kasvattaa viiksiä lähiavaruuden ankarissa oloissa, ja siitä voi seurata häiriöitä, laatupäällikkö Tuomas Tikka ja systeemi-insinööri Antti Kestilä arvioivat.

Tohtorikoulutettavat urakoivat toukokuussa aamusta iltaan saadakseen kaiken valmiiksi.

"On ollut pulmallista löytää vanhaa juotostinaa, jossa on myrkyllistä lyijyä", Aallon apulaisprofessori Jaan Praks kertoo.

Johtimien suojana ei voi olla mitä tahansa muovia, koska jotkin muovit kaasuuntuvat avaruudessa. Teflon on parempi.

Satelliitin sähköisistä osista suuri osa on tuttuja kulutuselektroniikasta, ja juuri siksi nanosatelliitit ovat edullisia. Osia voi tilata verkkokaupasta.

VALMIS satelliitti on lopulta laajan yhteistyön tulos. Hankkeessa on ollut mukana 80 opiskelijaa paitsi Aalto-yliopistosta myös Helsingin ja Turun yliopistoista. Ne ovat tehneet säteilymonitorin.

1 VTT:n rakentaman spektrikameran avulla voidaan havainnoida esimerkiksi kasvillisuutta. Kamerassa on satoja värikanavia, kun tavallisessa kamerassa niitä on kolme.2 Satelliitin asennonsäätöjärjestelmä on tässä. Aalto-1 kääntyy sähkömagneettien avulla hitaasti mutta varmasti maapallon magneettikentässä. Magneetit ovat siis kuin sähköisiä peräsimiä. Asentoa voi hienosäätää vinhasti pyörivillä reaktiopyörillä.3 Tähtikamera Star Tracker seuraa tähtiä ja kertoo satelliittille, missä asennossa se on.4 Näihin johtoihin kiinnitetään elektronitykit. Ne ampuvat avaruuteen elektroneja, jotka on riistetty Ilmatieteen laitoksen plasmajarrusta. Plasmajarrun kelalla on sata metriä alumiiniliekaa, joka kelataan auki. Laitteen metalliliekoihin pitää saada positiivinen varaus, joten elektroneja pitää poistaa.5 Helsingin ja Turun yliopistojen kehittämä säteilymonitori. 
1 VTT:n rakentaman spektrikameran avulla voidaan havainnoida esimerkiksi kasvillisuutta. Kamerassa on satoja värikanavia, kun tavallisessa kamerassa niitä on kolme.
2 Satelliitin asennonsäätöjärjestelmä on tässä. Aalto-1 kääntyy sähkömagneettien avulla hitaasti mutta varmasti maapallon magneettikentässä. Magneetit ovat siis kuin sähköisiä peräsimiä. Asentoa voi hienosäätää vinhasti pyörivillä reaktiopyörillä.
3 Tähtikamera Star Tracker seuraa tähtiä ja kertoo satelliittille, missä asennossa se on.
4 Näihin johtoihin kiinnitetään elektronitykit. Ne ampuvat avaruuteen elektroneja, jotka on riistetty Ilmatieteen laitoksen plasmajarrusta. Plasmajarrun kelalla on sata metriä alumiiniliekaa, joka kelataan auki. Laitteen metalliliekoihin pitää saada positiivinen varaus, joten elektroneja pitää poistaa.
5 Helsingin ja Turun yliopistojen kehittämä säteilymonitori.
 

Keskeinen laite on Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n spektrikamera, joka kuvaa maapallon värejä poikkeuksellisen tarkasti.

"Satelliitin tehtävä on osoittaa, että tällainen täysin uusi teknologia toimii avaruudessa", Jaan Praks sanoo.

Erittäin kiinnostava on myös Ilmatieteen laitoksen suunnitteleman sähköpurjeen kokeilulaite. Se perustuu tutkija Pekka Janhusen oivallukseen, jota on kehitetty vuosikymmenen ajan.

Sähköpurje muodostuu pitkistä metallilieoista, jotka ulottuvat satoja metrejä avaruuteen. Kun liekoihin johdetaan sähköä, Auringosta syöksyvät varatut hiukkaset saavat langat liikkeelle.

Aalto-1 kokeilee yhden metallilangan kelaamista auki.

"Se on hyvin monimutkainen koe. Satelliitti pitää panna ensin pyörimään, että lieka purkautuu keskipakoisvoiman avulla. Sitten liekaan johdetaan korkeajännite", Praks sanoo.

Satelliitin pitäisi valmistua elokuussa. Siihen mennessä osat pestään alkoholilla, ruuvataan paikoilleen ja ruuvit varmistetaan liimalla. Sitten laite pannaan tärinätestiin.

Satelliitti pääsee avaruuteen Falcon 9 -kantoraketissa jonkin isomman satelliitin matkustajana ehkä vuoden lopulla.

Laukaisupaikalla Aalto-1 pannaan alumiiniseen laatikkoon. Sen pohjalla oleva jousi työntää satelliitin avaruuteen, kun raketti on kiertoradalla 650 kilometrin korkeudessa. Samalla tavalla avaruuteen ponnahtaa joukko muitakin nanosatelliitteja.

Virolla ja Ruotsilla on jo oma minisatelliittinsa. Tanskalla on useita pieniä satelliitteja kiertämässä maapalloa.

Nanosatelliittien yleistymisen syynä on niiden yksinkertaisuus, toimivuus ja edullisuus. Satelliitin laukaisun kilohinta on noin 50 000 euroa, joten nelikiloisen Aalto-1:n taksikyyti kiertoradalle maksaa noin 200 000 euroa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!