Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luna 5:n raketit syttyivät väärään aikaan – USA:n etumatka säilyi

Tiede
 
Helsingin Sanomat

1965 toukokuussa: Neuvostoliitto yrittää todennäköisesti piakkoin uudelleen miehittämättömän avaruusaluksen pehmeää laskua Kuun pinnalle. Moskovassa olevat huomioitsijat tekivät tämän olettamuksen Neuvostoliiton ensimmäisen tämänlaatuisen kokeen epäonnistuttua.

Avaruuskapseli Luna-5, jossa oli tieteellisiä laitteita, osui tiistai-iltana ennalta lasketulle alueelle Pilvien mereen. Puolitoista tonnia painava avaruusalus, joka ammuttiin kohti Kuuta viime sunnuntaina, iskeytyi maaliinsa tiistaina klo 21.10 Suomen aikaa – viisi minuuttia laskettua aikaisemmin.

Amerikkalaiset tiedemiehet sanoivat tiistai-iltana Washingtonissa, että Luna-5:n ilmeinen epäonnistuminen suorittaa pehmeä laskeutuminen Kuun pinnalle osoittaa, kuinka äärimmäisen vaikea operaatio tällainen on. Jos Neuvostoliitto olisi onnistunut, olisi se ollut huomattava saavutus, jonka tuloksena Yhdysvallat olisi menettänyt etumatkansa Kuun valloittamisessa.

"Yritys saada maasta ammuttu avaruusalus laskeutumaan pehmeästi Kuun pinnalle on sama kuin yrittäisi ampua luodin ohimoonsa ja sen jälkeen koettaa jarruttaa sitä niin että se asettuisi rauhallisesti päätä vasten."

Tällä tavoin ranskalaiset asiantuntijat määrittelivät Pariisissa tiistai-iltana Neuvostoliiton yritystä saada Luna-5 laskeutumaan pehmeästi Kuun pinnalle. Asiantuntijat sanoivat, että pehmeä laskeutuminen Kuun pinnalle on eräs avaruustekniikan vaikeimmista lähitavoitteista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!