Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muurahainen lentää leuoillaan

Tiede
 
Nicolas Reusens Science Photo Library
Odontomachus-suvun muurahainen leukailee itsensä ulos pahemmastakin kiipelistä.
Odontomachus-suvun muurahainen leukailee itsensä ulos pahemmastakin kiipelistä. Kuva: Nicolas Reusens Science Photo Library

Amerikoissa asustelee muurahainen, jolla on niin nopeat leuat, että se voi niitä loksuttamalla paeta kiperimmistäkin tilanteista. Ominaisuutta kadehtinevat juuri nyt ainakin eräs suomalainen kansanedustaja ja huumepoliisi.

Odontomachus bauri ja Odontomachus brunnus -muurahaiset pystyvät saaliin löytäessään täräyttämään vahvat leukansa kiinni 130 mikrosekunnissa. Liike on tuhansia kertoja silmänräpäystä nopeampi.

Leukojensa avulla muurahainen voi myös pomppia saalistajia karkuun. Vaaran uhatessa se iskee leukansa maahan ja singahtaa puraisun voimasta kymmeniä senttejä ilmaan.

Se on sama kuin ihminen voisi rosvon nähdessään pompata 40 metriä taaksepäin.

Muurahaisen arkkivihollinen on muurahaisleijona, joka kaivaa maahan salakavalan pyyntikuopan ja piiloutuu sen pohjalle odottelemaan ansaan lankeavaa muurahaista.

Kun muurahainen astuu kuopan reunalle, hiekka pettää sen jalkojen alta ja muurahainen valuu kohti leijonan kitaa. Tässä tilanteessa liukkaasta leukavärkistä onkin apua.

Tutkijat todensivat asian hiljattain vähän julmasti: he liimasivat muurahaisten leuat kiinni ja pudottelivat niitä muurahaisleijonan kuoppaan. Muurahaisparkoja kuoli tuplasti enemmän, kun ne eivät voineet pompata karkuun.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!