Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän karhuja tulvii rajan yli Suomeen

Tiede
 
Roni Rekomaa Lehtikuva
Karhu saatiin Kuhmossa lähikuvaan haaskan ääreltä.
Karhu saatiin Kuhmossa lähikuvaan haaskan ääreltä. Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva

Karhuja tulee yhä enemmän itärajan takaa Suomeen. Tämä näkyy siitä, että karhujen geneettinen monimuotoisuus on 1990-luvun puolivälin jälkeen lisääntynyt Etelä- ja Keski-Suomessa.

"Syynä ei voi olla muu kuin vahva tulomuutto Venäjältä," sanoo tutkimusprofessori Ilpo Kojola Luonnonvarakeskuksesta Lukesta.

Tarton yliopistossa tehdyn geenikartoituksen mukaan Pietarin ympäristön ja Karjalan tasavallan karhukannat sekoittuvat Suomen karhujen kanssa. Sen sijaan Viron erillinen 700 karhun kanta ei ole yhteydessä Suomeen.

Fakta

Paljonko karhuja?

 Suomi 1 500

 Ruotsi 3 000

 Norja 150

 Viro 700

 Venäjä 180 000

Geeniaineisto on peräisin kaadetuista karhuista, joista suomalaiset metsästäjät ovat toimittaneet näytteitä Lukeen.

Tutkimus on myös osa Alexander Kopatzin Oulun yliopistoon tekemää väitöskirjaa. Saksalainen Kopatz tutkii tällä hetkellä karhukannan geneettistä rakennetta Pohjois-Norjan Paatsjokilaaksossa keräämällä luonnosta karhujen karvanäytteitä niin sanotuilta karvannyhtöasemilta.

Ne ovat luontoon laitettuja pyydyksiä, joihin tarttuu karhun karvoja.

Kudoksista, karvoista tai ulosteista eristettyjen dna-näytteiden avulla karhut voidaan tunnistaa yksilöllisesti.

Venäjän karhut vaeltavat valtakunnanrajan yli kohti luodetta Laatokan Karjalasta Kannaksen alueelta.

Toinen karhujen rajanylityspaikka on Ilomantsin korkeudella, missä karhut ylittävät rajan kymmenien kilometrien laajuisella rintamalla.

Toisaalta 300–500 Suomen karhua talvehtii säännöllisesti Venäjän puolella.

Naaraat ovat Kojolan mukaan kotipaikkauskollisia. Venäjälle talvehtimaan vaeltavat karhut ovat tutkijoiden havaintojen mukaan usein vanhoja uroksia, joille muutto on muodostunut tavaksi. Samalla ne säästyvät metsästykseltä.

"Venäjän Karjalassa lähellä rajaa karhuihin ei kohdistu sellaista metsästyksen painetta kuin Suomessa. Karhut lähtevät vaeltamaan kohti rajaa jo ennen jahtikauden alkua."

Nuoret urokset saattavat kulkea satoja kilometrejä. Seurantapannalla varustettu nuori uros vaelsi Kuhmosta kaakkoon noin 400 kilometriä.

Se meni talviunille Aunuksen ja Petroskoin väliselle alueelle, mutta palasi jostakin syystä seuraavana kesänä omia jälkiään takaisin Kuhmoon.

"Ehkä se muisti, että Kuhmossa on tarjolla helppoa syötävää", Kojola sanoo.

Myös naaraat saattavat lähteä liikkeelle poikkeustilanteessa. Vuonna 2010 pannoitettu vanha naaras lähti rajanpinnasta ilmeisesti Venäjän metsäpalojen savuja pakoon.

Se vaelsi noin 200 kilometriä Pielisen pohjoispuolitse Pohjois-Savoon Lapinlahdelle.

"Seuraavan vuoden syksyllä se oli takaisin Lieksassa", Kojola kertoo.

Kaikkiaan koko Venäjän alueella on arviolta 180 000 karhua. Kanta on tutkijoiden mukaan runsastunut viime vuosikymmeninä.

Suomessa karhuja on noin 1500. Tällä hetkellä niitä tavataan lähes kaikkialla maassa, myös lännessä Vaasan ja Kristiinankaupungin seuduilla. "Siellä ne ovat käyneet mehiläistarhoilla."

Vuonna 1968 karhuja oli vain 150. Pari vuotta aiemmin, keväällä 1966 poronhoitoalueella ammuttiin 90 karhua, mikä oli kaikkien aikojen ennätys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!