Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilman maanjäristyksiä ei olisi elämää

Tiede
 
Johanna Sinisalo
Kirjoittaja on kirjailija ja Lauantain kolumnisti.

Nepalin maanjäristys on muistuttanut meitä taas kerran planeettamme sisäisistä tuhovoimista.

Viisi vuotta sitten Haitilla kuoli 316 000 ihmistä. Vuosi sen jälkeen Japanissa, Fukushiman ydinvoimalassakin rumaa jälkeä tehnyt järähtely oli mittaushistorian neljänneksi ankarinta. Puolen miljoonan ihmisuhrin maanjäristys ei ole sen kauempana menneisyydessä kuin vuodessa 1976, Kiinan Tangshanissa. Chilessä Calbuco-vuori käyttäytyy uhkaavasti, ja Sisiliassa Etna yskähtelee.

Jos Eyjafjällajökullin taannoinen lentoliikennettä häirinnyt purkaus lähinnä ärsytti, niin vuonna 1783 islantilainen tulivuori tappoi mahdollisesti jopa kuusi miljoonaa ihmistä myrkyllisiin kaasuihin ja tuhkapilvestä aiheutuneisiin nälänhätiin.

Rikkidioksidipilvet surmasivat ihmisiä Böömissä ja Britanniassa asti. Amerikassa kärsittiin kylmyydestä ja purkaus vaikutti monsuunisateisiin niin, että Pohjois-Afrikkaa kohtasi tappava kuivuus.

Näihin julmiin onnettomuuksiinhan on syypää laattatektoniikka: sulan kiviaineksen päällä liikehtivien mannerlaattojen siirroksissa tapahtuva rakoilu, hankaus ja taipuminen.

On oletettu, että Maa olisi tässä ominaisuudessaan aurinkokunnassamme ainutlaatuinen planeetta.

Tosin vuonna 2012 Kalifornian yliopiston tutkija esitti, että Marsin luotainkuvista voisi olla hahmotettavissa samankaltaisia geomorfologisia piirteitä kuin Himalajan ja Kalifornian siirroksissa.

Hänen mukaansa siis Marsissakin voisi olla hidasta, alkeellista laattatektonista toimintaa. Valtava Vallis Marinerisin laakso olisi kahden mannerlaatan siirros.

Mons Olympusin parikymmentä kilometriä korkea tulivuorikartio todistaa toki Marsin vulkaanisesta historiasta, mutta Maassa näin suuria tulivuoria ei synny, koska vanhat katoavat ripeästi uusien tieltä. Marsin pinnalla näkyvien meteorikraaterien määrä kielii, että planeetan kuori ei ole kokenut suuria mullistuksia pitkiin aikoihin.

Olisiko Marsin kaltainen planeetta siis ollut mukavampi vaihtoehto meillekin?

Ei, sillä on mahdollista, että ilman laattatektoniikkaa meitä ei edes olisi täällä kärsimässä sen ikävistä puolista. Maankuoren myllerrykset ovat tärkeässä osassa koko ekosysteemin aikoinaan vakiinnuttaneessa hiilikierrossa. Se sitoo hiiltä mineraaleihin, vaivuttaa sen Maan sulaan sisukseen ja vapauttaa taas tulivuorenpurkauksissa hiilidioksidina.

Järistykset ja purkaukset ovat hinta, jota maksamme elämälle – ainakin toistaiseksi – otollisena pysyvästä lämpötilasta ja ilmakehän vakaudesta.

Kirjoittaja on kirjailija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!