Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Biopankki ryhtyy keräämään helsinkiläisten näytteitä

Syksyllä voit saada sairaalassa eteesi lomakkeen, joka pyytää lupaa näytteidesi tallettamiseen. Biopankit säilövät aineistoa tulevia tutkimuksia varten.

Tiede
 
Markku Ulander Lehtikuva
Meilahden sairaala-alueella on säiliöissä Helsingin tulevan Biopankin itu. Säiliöissä riittää tilaa jopa kahdelle miljoonalle näytteelle.
Meilahden sairaala-alueella on säiliöissä Helsingin tulevan Biopankin itu. Säiliöissä riittää tilaa jopa kahdelle miljoonalle näytteelle. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Veri-, kudos- ja geeninäytteesi ovat pian tallessa uudessa pankissa. Biopankissa. Mutta vain jos annat siihen luvan.

Biopankit hyödyttävät suuresti kansanterveyden tutkimusta, sanovat lääkärit. Kun tuhansia koottuja näytteitä vertaillaan ja yhdistetään geeneistä saatuun tietoon, saavat lääkärit uutta tietoa sairauksista.

Lopulta tämä auttaa myös yksittäisen potilaan hoidossa. Hänelle voidaan esimerkiksi räätälöidä sopiva lääke, joka osataan antaa oikeaan aikaan.

Biopankkien verkosto etenee hyvää vauhtia Euroopassa.

Suomi on ensimmäisiä maita, joka perustaa kansallisesti yhtenäisen biopankkien verkoston.

Biopankkilaki vahvistettiin syyskuussa 2013. Nyt on alettu tositoimiin. Maahan kohoaa vuoden loppuun mennessä 8–9 pankkia: kuusi sairaaloiden yhteyteen ja kaksi kansallista.

"Biopankeissa keskeistä on näytteiden laatu ja datan hallinta. Laatua syntyy, kun näytteet kerätään ja säilytetään samalla tavalla", sanoo Helsingin Biopankkia vetävä Kimmo Pitkänen.

"Tarvitsemme näytteiden tarkan kirjauksen ja kunnon tietojärjestelmän, joka yhdistää kaikki tuhannet tiedot."

Helsingin Biopankki aloittaa syksyllä Meilahden lääketieteen kampuksella. Laitoksen tieteelliseen johtoon astuu biopankki-professori Olli Carpén.
Muutkin Suomen biopankit kohoavat yliopisto- ja aluesairaaloiden kylkeen.

Urologinen biopankki (HUB) kerää jo Peijaksen sairaalassa Vantaalla näytteitä syöpäpotilailta. Näytteet otetaan suoraan leikkauspöydiltä. Ne saadaan leikkauksesta pakastimeen vain 20 minuutissa. Nämä näytteet siirtyvät osaksi Helsingin Biopankkia.

Markku Ulander Lehtikuva
Näyteet säilytetään koeputkissa ilman henkilö-tietoja. Näyte ja sen antajan henkilöys on mahdollista yhdistää koodin avulla.
Näyteet säilytetään koeputkissa ilman henkilö-tietoja. Näyte ja sen antajan henkilöys on mahdollista yhdistää koodin avulla.

Hematologinen biopankki myös kerää jo kansallisesti veri- ja luuydinnäytteitä. Näytteiden käsittelyssä auttaa Suomen Punaisen Ristin veripalvelu.

Kun Helsingin Biopankki valmistuu syksyllä, on sen vaikutuspiirissä 1,9 miljoonaa ihmistä. Meilahden alue on jo luokiteltu Euroopan viidenneksi parhaaksi lääketieteen kampukseksi, ja biopankki nostaa tutkimuksen tasoa.

Jo kootut näytteet ovat tallessa isoissa altaissa Meilahdessa. Ne säilyvät nestemäisessä typessä 180 asteen pakkasessa.

Yhteen 1,5-metriseen altaaseen sopii boin 140 000 näytettä. Biomedicumin näytteiden säilytystiloja voi laajentaa aina kahdelle miljoonalle näytteelle.

Altaisiin kerätään vähitellen lisää veri-, kudos- ja dna-näytteitä. Ensiksi niitä kootaan järjestelmällisesti erikoissairaanhoidon klinikoilta. Näytteitä laitetaan myös siruille.

Tieto näytteistä liikkuu verkossa digitaalisesti biopankista toiseen, vaikka Oulusta Helsinkiin.

Tähän kaikkeen on mahdollista liittää vielä geenitietoa. Jo yli 16 000 suomalaisen perimä on selvitetty kokonaan, ja yli 200 000 suomalaista on antanut verinäytteen yhteydessä perimästään geenitietoa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL siirtää myös vanhat tutkimusnäytteet aina 1960-luvulta asti biopankkiin.

Kenenkään näytettä ei kuitenkaan talleteta väkisin. Näytteen antaja voi THL:n mukaan vetää näytteensä pois milloin vain.

Kieltäytyminen voi osua omaan nilkkaan. Tutkijat uskovat, että biopankin suuraineisto tarjoaa lopulta myös yksilöllistä terveystietoa.

"Suomesta voisi biopankkien myötä tulla yksilöllisen terveydenhoidon mallimaa", maalaili lääkeyhtiö Rochen edustaja biopankkialan seminaarissa, joka pidettiin maaliskuussa ChemBio-messuilla Helsingissä.

Biopankit kiinnostavat myös lääkeyhtiöitä, koska lääkkeiden kehittely voisi nopeutua pankkien tarjoaman tiedon avulla.

Biopankin rakentamiseen on Suomessa hyvät lähtökohdat.

"Terveyskyselyihin kutsutuista ihmisistä noin 60 prosenttia suostuu vastamaan. Luku on kansainvälisesti hyvin korkea" sanoo tutkimusprofessori Helena Kääriäinen THL:stä. Esimerkiksi urologian potilaissa lukemat ovat vielä korkeammat.

"Noin 2 000:lta on kysytty näytettä, ja vain 12 on kieltäytynyt. Se tekee selvästi yli 99 prosenttia", sanoo Pitkänen.

Suomalaisten asenne lupaa siis hyvää biopankkia ajatellen.

Tutkijat arvelevat, että ihmiset sallivat kyllä näytteidensä tallettamisen, kun biopankin säännöt kerrotaan näytteen antajille selvästi.

Saako vertasi, kudoksiasi, dna:tasi ja potilastietojasi panna biopankkiin? Helsingin Biopankki pyytää suostumusta runsaan sivun mittaisella lomakkeella syksystä lähtien.
Saako vertasi, kudoksiasi, dna:tasi ja potilastietojasi panna biopankkiin? Helsingin Biopankki pyytää suostumusta runsaan sivun mittaisella lomakkeella syksystä lähtien.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!