Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arkeologia nopeutuu halvalla ohjelmalla, joka käyttää tavallisen kameran kuvia

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Arkeologeilla menee kaivauksilla aikaa kohteiden mittaamiseen, valokuvaamisen ja piirtämiseen. Norjassa työtä on nopeutettu halvalla ohjelmalla, joka käyttää tavallisen kameran kuvia.

Ohjelman avulla tavallisista valokuvista voi rakentaa kolmiulotteisia malleja. Arkeologit käyttävät venäläisen yhtiön kehittämää ohjelmaa, joka on halpa ja helppo, sanoo arkeologi Raymond Sauvage Science Daily -verkkopalvelulle.

"Päivän aikana saamme koottua tiedot jopa kolmesta miljoonasta mittauspisteestä. Ennen päästiin ehkä tuhansiin", Sauvage sanoo.

Jos mittatiedot ovat tarkat, voi paikasta luoda tavallisen kameran avulla tarkan kartan, sanoo Sauvage. Hän työskentelee Norjan yliopiston tieteen ja teknologian museossa.

Vain kolme tai neljä kuvaa kohteesta riittää siihen, että kuvista saa tietokoneella yksinkertaisen 3d-mallin. Menetelmää on käytetty, kun Sauvage on ryhmineen tutkinut viikinkien hautaa Sør Trøndelagissa keski-Norjassa. Paikalla arkeologit mittasivat tarkasti, kuinka syvältä esineet on löydetty ja miten ne sijoittuvat toisiinsa nähden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!