Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riuska liikunta hyvä keino murtumia vastaan

Tiede
 

Ikääntyvien naisten kannattaa voimailla ja hyppiä. Tehokas kuntoilu vähentää kaatumisia ja niistä johtuvia vammoja, osoittaa UKK-instituutin tuore seurantatutkimus.

Tutkijat panivat joukon yli 70-vuotiaita naisia tekemään voima-, tasapaino- ja hyppyharjoituksia kolmesti viikossa vuoden ajan.

Ilmeni, että monipuolisesti liikkuneille naisille sattui yli puolet vähemmän vammoja aiheuttaneita kaatumisia kuin naisille, jotka eivät liikkuneet. Ahkerimmin liikkuneilla oli 70 prosenttia vähemmän murtumia kuin liikkumattomilla.

Vuoden kestänyt tehokas liikunta vähensi kaatumisvammoja viiden vuoden ajan, vaikka naiset eivät jatkaneet liikkumista.

"Tasapainon ja luuston vahvistumisen hyödystä oli vuoden kuluttua noin puolet jäljellä", erikoistutkija Saija Karinkanta arvioi. Harjoitelleet naiset ehkä oppivat myös kaatumaan turvallisemmin.

Tutkimukseen osallistui 149 tamperelaista naista, jotka olivat tutkimuksen alkaessa 70–78-vuotiaita. Tutkimukseen valittiin vähän liikuntaa harrastaneita.

Naiset jaettiin neljään ryhmään. Verrokkiryhmän naiset eivät harrastaneet liikuntaa.

Toinen ryhmä teki kolme kertaa viikossa voimaharjoituksia kuntosalilaitteilla. Tavoite oli vahvistaa etenkin jalkoja.

Kolmas ryhmä teki tasapainoharjoituksia ja hyppelyjä.

"Aikaisemmin ei kukaan tietääksemme ollut pannut ikääntyneinä hyppelemään."

Neljäs ryhmä teki joka toinen viikko voimaharjoituksia ja joka toinen viikko tasapaino- ja hyppyharjoituksia. Tämä monipuolisimmin harjoitellut ryhmä hyötyi Karinkannan mukaan eniten.

Heillä tasapaino ja ketteryys sekä alaraajojen lihasvoima paranivat selvästi. Tehokas harjoittelu myös vahvisti luustoa.

Tulokset julkaistiin samaan aikaan kuin Teppo Järvisen johtama tutkimus osteoporoosilääkityksestä. Järvisen mukaan liikuntatutkimus vahvistaa hänen näkemystään, että perinteiset keinot on usein parempia:

"Syö terveellisemmin, älä tupakoi ja liiku enemmän."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!