Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luukatoa lääkitään turhaan – moderneihin sairauksiin tuhlataan aikaa ja rahaa

Lääkkeiden teho luunmurtumien ehkäisyssä on heikko, osoittaa perusteellinen katsaustutkimus. Osteoporoosiin hukattu aika ja raha ovat osa laajempaa ylihoitamisen ongelmaa.

Tiede
 
Kemal Can
Kuva: Kemal Can

Kymmenettuhannet suomalaiset ottavat osteoporoosilääkkeitä, joista ei suurimmalle osalle ole mitään hyötyä.

Lääkkeiden vaikutus lonkkamurtumien ehkäisemisessä on niin vähäinen, ettei ehkäisevä lääkehoito ole perusteltua, todetaan British Medical Journalissa tänään keskiviikkona julkaistavassa katsaustutkimuksessa. Sen on tehnyt Helsingin yliopiston professorin Teppo Järvisen johtama kansainvälinen ryhmä.

Osteoporoosi eli luukato on tila, jossa luun mineraalitiheys laskee iän myötä. Osa tutkijoista pitää sitä luonnollisena ikään liittyvänä ilmiönä. Toiset taas näkevät osteoporoosin sairaalloisena muutoksena, joka altistaa luunmurtumille ja jota siksi pitää hoitaa lääkkeillä.

Artikkeliin liittyvät

Osteoporoosin ykköslääkitys ovat bisfosfonaatit, joita Suomessa käyttää 38 000 ihmistä. Takavuosina käyttäjiä oli vielä enemmän. Muita osteoporoosilääkkeitä syö 12 000 ihmistä.

Lääkkeillä on haluttu estää luukadon pelätyintä seurausta, lonkkamurtumaa. Lonkkamurtumat ovat vanhuksilla vakava ongelma ja niiden hoito kallista.

Oletus on, että jos lääkkeet vahvistavat luita riittävästi, vanhukset eivät kaatuessaan murra luitaan yhtä helposti kuin ilman lääkkeitä.

Osteoporoosi on kuitenkin vain murtuman yksi riskitekijä, ei sen syy. Lonkkamurtuman yleisin syy on kaatuminen, eikä sitä voida estää lääkkeillä.

Monet tekijät, jotka lisäävät kaatumisriskiä, selittävät lonkkamurtuman esiintyvyyttä paremmin kuin luun tiheys. Lisäksi yli puolet murtumista sattuu naisille, joilla ei ole osteoporoosia.

Kysymys kuuluu, vähentääkö yhden riskitekijän lääkitseminen lonkkamurtumia kustannustehokkaasti. BMJ:n systemaattisen katsauksen vastaus on yksiselitteinen ei.

BMJ:n analyysissa oli mukana 33 satunnaistettua ja lumekontrolloitua tutkimusta, joissa oli selvitetty jonkin bisfosfonaatin vaikutusta lonkkamurtuman riskiin. Siinä selvitettiin myös kunkin yksittäisen tutkimuksen taustatiedot ja arvioitiin niiden luotettavuutta kansainvälisesti hyväksyttyjen kriteerien avulla.

Ryhmä selvitti esimerkiksi, puuttuiko joistakin tutkimuksista keskeistä aineistoa tai olivatko potilaat voineet tietää, kuuluvatko he lääke- vai lumeryhmään. Tällaisten tekijöiden tiedetään heikentävän tulosten luotettavuutta.

Tästä näkökulmasta katsaus antaa lääketutkimuksista huolestuttavan kuvan. Yli 30 tutkimuksesta vain yksi sai puhtaat paperit kaikkien luotettavuutta mittaavien kriteerien osalta.

"Yleistrendi oli, että mitä enemmän tutkimuksessa oli puutteita, sitä varmemmin lääkkeellä havaittiin positiivisia vaikutuksia", sanoo Järvinen. Jos kriteerit olivat edes jotenkin kohdallaan, bisfosfonaateilla ei havaittu vaikutusta lonkkamurtumariskiin.

Meta-analyysi paljasti myös, että lääketutkimuksissa oli järjestelmällisesti laiminlyöty lonkkamurtumien suurin riskiryhmä: yli 75-vuotiaat naiset. Vain kolmessa tutkimuksessa oli riittävästi yli 75-vuotiaita naisia, jotta arviointia voitiin tehdä. Edes tässä ryhmässä bisfosfonaateilla ei ollut suojaavaa vaikutusta.

Järvisen mukaan lääkitys on yhtälön yksi puoli. Toinen on taudinmääritys eli diagnostiikka, josta on niinikään tullut kasvava bisnes laitteistojen kehittäjille.

"Diagnostiikka ja lääkitys käyvät käsi kädessä siten, että diagnostisia kriteereitä muuttamalla saadaan uusia potilaita lääkityksen piiriin", Järvinen sanoo.

Lääkeyhtiöt ovat rahoittaneet diagnostisia menetelmiä ja vaikuttaneet taudinmäärityksen kriteereihin. Hyvä esimerkki ovat viime vuosina yleistyneet murtumalaskurit, kuten Frax, jossa osteoporoosin riskiä arvioidaan henkilön antamien taustatietojen pohjalta.

Frax on lääketeollisuuden rahoittama hanke, jossa lääkehoitoa edellyttävät kriteerit on painettu erittäin alas. Amerikkalaisessa tutkimuksessa laskettiin, että Fraxin kriteereillä 72 prosenttia yli 65-vuotiaista ja 93 prosenttia yli 75-vuotiaista amerikkalaisnaisista kuuluisi osteoporoosilääkityksen piiriin.

BMJ:n katsauksen suurin arvo lienee siinä, että se tekee näkyväksi, miten moderneja sairauksia tehdään.

"Niitä tehdään tarkoitushakuisilla tutkimuksilla", sanoo Järvinen.

Potilasryhmiä ja aineistoa käsitellään niin, että tulokset saadaan lääkkeen kannalta positiivisiksi. Tämä johtaa ylilääkintään, jolla on omat vaikutuksensa sekä yhteiskuntaan että potilaisiin.

Yhteiskunnan kannalta kyse on yksinkertaisesti tuhlaamisesta. Jos osteoporoosilääkkeitä syödään turhaan, turhia ovat myös lääkkeistä maksetut korvaukset ja lääkäreiden käyttämä kallis aika seulonnassa, diagnostiikassa, hoidossa ja hoidon mahdollisten haittavaikutusten selvittelyssä.

"Kun hallitus miettii, mistä kannattaa säästää, on tiedettävä, millainen hoito on tehokasta", sanoo Järvinen. "Kustannustehottomat hoidot on kitkettävä pois."

Potilaan näkökulmasta bisfosfonaateista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Bisfosfonaattien tiedetään aiheuttavan pahoinvointia, vatsakipuja ja närästystä.

Ristiriitaista kyllä, bisfosfonaatit myös lisäävät epätyypillisiä reisiluunmurtumia ja voivat aiheuttaa vaikeasti hoidettavan leukaluun kuolion.

Aiemmin vakavia sivuvaikutuksia kuvattiin erittäin harvinaiseksi, mutta väestötutkimusten ansiosta kuva on muuttunut. Nyt näyttää siltä, että jokaista lääkkeellä estettyä lonkkamurtumaa kohden saadaan lähes yhtä monta vakavaa sivuvaikutusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!