Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korsetti oli muodissa vuosisatoja – trendit vaihtuivat jugendista terveyskorsetteihin

Tiede
 
Sirpa Räihä / HS
1900-luvun alussa tehty korsetti on parhaillaan esillä Helsingin yliopistomuseon näyttelyssä Ajattelun voimaa.
1900-luvun alussa tehty korsetti on parhaillaan esillä Helsingin yliopistomuseon näyttelyssä Ajattelun voimaa. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Yli satavuotias korsetti on kaunis kuin koru. Tuntematon käsityöläinen paneutui siihen päiviksi.

Hän tikutti kymmeniä saumoja poljettavalla ompelukoneella tukevaan puuvillaan, ujutti metalliset tuet saumojen väliin ja sovitteli sievästi paikoilleen nauhat, pitsit ja plansetin eli etureunan tukiluut ja hakaset. Lisäksi hän kirjoi käsin somat vaaleanpunaiset kuviot vahvistamaan kangasta tukiluiden päiden kohdalta.

Varmaankin aivan viimeiseksi hän sijoitti oikealle kohdalleen ison hakasen, joka esti hametta liikkumasta.

Jos tarkkaan katsoo, näkee vaatteessa ruostetahroja ja muutaman purkautuneen ompeleen. Kulumisen jäljet ovat tulleet vuosista ja varastoinnista, sillä luultavasti kukaan ei ole koskaan pitänyt tätä korsettia yllään. Se on ollut Helsingin Käsityökoulun havaintoväline, sanoo tekstiilikonservaattori Salme Vanhanen Helsingin yliopistomuseosta.

Mainos puhui uudentyylisen korsetin ja s-siluetin puolesta Ladies Home Journal -lehdessä vuonna 1900.
Mainos puhui uudentyylisen korsetin ja s-siluetin puolesta Ladies Home Journal -lehdessä vuonna 1900.

Pukine valmistui vuosina 1900–1905, ja tuntemattomien vaiheiden jälkeen siitä tuli Yliopistomuseon käsityötieteen kokoelman esine numero 2. Kokoelmassa on paljon alusvaatteita, koska liinavaateompelu kuului käsityönopettajien opetukseen.

Viime vuosisadan alun Suomessa korsetti oli tärkeä vaatekappale. Kaikki valtamuotia seuraavat sonnustautuivat siihen.

Tuolloinen tyyli oli rytmikkäästi aaltoileva jugend. Myös naisen vartalon tuli taipua ihanteen mukaiseksi S-mutkaksi. Kurvikas joutsenkaari saatiin aikaan kureliivillä, jonka mallin kehitti ranskalainen Inez Gaches-Sarraute. Sen suora, jäykkä ja vahvasti tuettu etuosa käänsi lantion taakse ja rinnan edemmäs.

Nykyajan silmin ja sivusta päin tuloksena on kummallinen etukeno sekä korkealle kääntyvä takamus.

Oheinen korsetti näyttää lyhyeltä, eikä se ulotukaan rintojen yli. Sen kanssa puettiin pitsein koristeltu puuvillainen aluspaita tai alusliivi. Yleensä paita oli korsetin alla. Voi kuvitella, miten raidallisena iho kukki illalla; paidathan eivät olleet ihonmyötäisiä saati joustavia.

Salme Vanhanen Helsingin yliopistomuseo
Helsingin yliopistomuseon kokoelmissa on raudaton terveyskorsetti samalta vuodelta.
Helsingin yliopistomuseon kokoelmissa on raudaton terveyskorsetti samalta vuodelta.

Korsetin keskeinen tarkoitus oli tehdä naisen uumasta mahdollisimman hoikka. Jonkinlaisia tähän tähtääviä virityksiä luotiin jo muinaisella Kreetalla. Ensimmäiset luutetut, siis koviin tukiin perustuvat, kureliivit ovat 1500-luvulta.

Pian niistä tuli erottamaton osa muodikasta asua ja niitä käytettiin lapsesta saakka. 1700-luvun lopulla ja 1800-luvulla myös miehet, varsinkin sotilaat ja keikarit, muovasivat kehoaan korsetin avulla. Kapea uuma oli miehillä muodikas erityisesti biedermeieraikaan 1800-luvun alkupuolella.

Aiemmin hienot herrat olivat suosineet pikemminkin toppauksia: 1500-luvulla he saattoivat käyttää braguettea, eli erektiota jäljittelevää kalukukkaroa, ja vanulla täytettyjä sukkia, jotka pullistivat pohkeet.

Vuosisatojen ajan muoti määräsi, miten syvään kaartuvaksi tiimalasiksi vartalo piti pakottaa ja mihin kropan soukin kohta sijoittui. 1790-luvulla naisen vyötärö, tai oikeastaan puvun poikkisauman kohta, nousi aivan rintojen alle, 1820-luvulla se alkoi laskeutua takaisin luonnolliselle paikalleen, 1920-luvulla putosi hetkeksi lanteille. . .

Silloin kun ihanne oli kapoinen uuma, se luotiin korsetin ja mitä erilaisimmista materiaaleista tehtyjen tukiluiden avulla.

Pitkään suosituimpia olivat hetulavalaan ohuiksi vuollut hetulat. Ne ovat sarveisaineesta rakentuneita levyjä, jotka kehittyvät valaille varhain suulaen ihosta. Niiden avulla merten suurimmat eläimet siivilöivät ravinnokseen pikkukaloja ja planktonia.

Valailla hetulat korvaavat hampaat mainiosti. Ihmisten korseteissakin ne toimivat hyvin, koska ne muovautuvat lämmössä. Mutta kun liika pyynti verotti valaskantoja, hetuloiden hyödyntäminen loppui.

Kureliiveihin on aikojen kuluessa piilotettu myös muun muassa rottinkia, sarvea, metallisia suikaleita ja naruja. Nykyisin kaaret ovat erilaisia metalli- ja muoviluita, joskus valaanluun jäljitelmiä.

Metallia kätkeytyy myös Yliopistomuseon viehkeään alusvaatteeseen, Vanhanen paljastaa.

Tällainen 1900-luvun alun s-korsetti antoi enemmän tilaa rinnoille ja lantiolle kuin monet aiemmat mallit. Silti se kuristi. Arvostelijoiden mielestä korsetti oli viheliäinen keksintö: Se väänsi rankaa ikävään asentoon ja kipeytti selän myös siksi, että päästi lihakset laiskistumaan. Se aiheutti vatsavaivoja ja raskausajan ongelmia, jopa keskenmenoja.

Kureliivien kiristämät naiset saattoivat hengittää vain keuhkojensa yläosalla, mikä teki heistä heikkoja ja helposti pyörtyileviä, kuvaa yliopistolehtori Ritva Koskennurmi-Sivonen.

Jo 1850-luvulta alkaen oli syntynyt reformiliikkeitä, jotka yrittivät muuttaa naisten pukeutumista käytännöllisempään ja terveellisempään suuntaan. Yhdysvaltalaisen Amelia Bloomerin mukaan nimetty bloomerismi kannusti naisia käyttämään pitkiä pussihousuja lyhyen hameellisen puvun alla. Näin villi uudistus ei onnistunut, ja liikkeen perustajakin verhoutui lopulta muodinmukaisiin hameisiin.

Etenkin kureliiviä vastustivat niin sanotut hygienistit, naisasialiikkeen jäsenet ja monet lääkärit sekä taiteilijat. He kannattivat mukavaa pukeutumista ja arvostivat luonnollista naisvartaloa. Vuosisadan vaihteessa myös Pohjoismaihin ilmestyi käytännöllisiä, suoralinjaisia ja leveähelmaisia reformipukuja – ja terveyskorsetti.

"Olisi ollut hurjaa luopua kokonaan korsetista, sehän kuului naisen asuun yhtä itsestään selvästi kuin rintaliivit tänään", Vanhanen kertoo.

Terveyskorsetit olivat rakenteeltaan pehmeämpiä kuin tavalliset. Niissä oli nyörityksiä, joilla vaatteen kireyttä pystyi säätämään, ja olkaimet jakamassa painoa. Jäykkä plansetti korvattiin napituksilla. Luita oli vähän tai ei ollenkaan, niiden sijaan tehtiin laskoksia ja tikattiin nauhoja saumojen päälle.

Oli myös raskaana oleville ja eri urheilulajien harrastajille suunniteltuja kureliivejä. Jopa uimiseen oli omanlaisiaan, nauhoista ja verkkokankaasta yhdisteltyjä luomuksia.

Korsetin jokapäiväinen käyttö loppui 1920-luvulla. Tilalle tuli tiukka latistava paita ilman luita. 1930-luvulla suosittiin muotoilevia pitkiä liivejä. Korostetun kapoinen uuma tuli takaisin vuonna 1947, kun Christian Dior lanseerasi kuuluisan New Look -kokoelmansa.

Kokonaan korsettia ei ole koskaan hylätty. Se on pysynyt erityisten tilanteiden hepeneenä ja etenkin eroottisen kuvaston aiheena.

Kiehtovia, lukemattomissa kuvissa toistuvia tapahtumia ovat kureliivien pukeminen ja riisuminen.

Aluksi molempiin toimiin tarvittiin toinen ihminen: avustajan oli seistävä takana pujottamassa narunpäitä vuorotellen reíistä läpi ja kiristettävä tai löyhennettävä nyöritystä vähän kerrallaan.

1800-luvulla kiinnityssysteemi kehittyi niin, että korsetti avautui etupuolelta ja pukeutuja itse pystyi edestä vetämään takana olevat nauhat tiukalle.

Viereisen viehkeän museoesineenkin saisi sutjakasti ylle ilman assistenttia – jos sattuisi omistamaan 52-senttisen vyötärön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!