Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilon mallilla voi heittää vesilintua

Tiede
 
Mikko Möttönen
Kirjoittaja on fyysikko.

Istuin pari vuotta sitten vietnamilaisella kattoterassilla hörppimässä ansaittua ohrajuomaa, kun tunnelman rikkoi selkäni takaa kuuluva ääni. Joku pyrki seuraani.

Yllätyksekseni häirikkö oli vuonna 1985 Nobel-palkittu Klaus von Klitzing. Toki sallin hänen maksaa virvokkeeni.

Herra von Klitzing ei jää historiaan vain mitalinsa vuoksi, vaan hän sanoo olevansa kuolematon. Ikuisen elämän hän vitsailee saaneensa nimeään kantavan luonnonvakion ansiosta. Tätä vakiota kutsutaan myös sähköisen vastuksen kvantiksi.

Sananmukaisesti luonnonvakiot eivät riipu ajasta eivätkä paikasta. Ne ovat tärkeitä lukuja, jotka yleensä liittävät kaksi fysikaalista suuretta toisiinsa.

Esimerkiksi valon nopeus tyhjiössä on noin 299 792 458 metriä sekunnissa. Antamalla valon liikkua tietynpituisen ajan voimme määritellä tarkasti matkan.

Yksiköiden määrittelemistä ja tarkkaa todentamista kutsutaan metrologiaksi. Metrologia on siis kaikkien mittausten perusta. Nobel-komitea on huomioinut alan tärkeyden useaan kertaan.

Metrin määritelmä SI-yksikköjärjestelmässä perustuu jo nyt valonnopeuteen ja ajan määritelmään. Metrin kepistä on luovuttu.

Toisaalta massan määritelmä perustuu kassakaapissa säilytettävään punnukseen. Olisi ikävää, jos joku varastaisi sen. Kiusallista on myös möhkäleen massan muuttuminen vuosien saatossa.

Onneksi vuonna 2018 yksikköjärjestelmämme mullistuu. Syntymässä on kvanttiyksikköjärjestelmä, jossa myös massa, lämpötila ja ainemäärä määritellään luonnonvakioiden avulla. Tämän jälkeen kilon punnuksella voi heittää vesilintua.

Käyttöön tulee atomikello, joka antaa yksiköt luonnonvakioiden kautta. Se on ihmeellinen vekotin. Parhaat atomikellot pysyvät sekunnilleen oikeassa ajassa periaatteessa miljardeja vuosia.

Näin tarkan kellon käymiseen vaikuttaa jopa Albert Einsteinin yleinen suhteellisuusteoria. Aika kuluu hitaammin suuren massan läheisyydessä. Kellolla voi siis kartoittaa maapallon gravitaatiokenttää.

Menestyksekkään atomikellojen tutkimuksen ohella Suomi porskuttaa sähkömetrologiassa. Esimerkiksi sähkövirran todentaminen uudessa SI-järjestelmässä on kuuma aihe, jossa meidän Mittatekniikan keskuksella on näppinsä vahvasti pelissä.

Suomessa on mitattu hyvin tarkkoja varauspumppuja, jotka nappaavat johteesta yhden elektronin ja sylkevät sen toiseen halutulla taajuudella. Tahdistamalla pumppu atomikelloon saadaan aikaan erittäin tarkka sähkövirta.

On mahtavaa, että Suomi on Euroopan eliittiä metrologian perusasioissa! Ruotsi ryvettyy alemmassa sarjassa.

Kirjoittaja on fyysikko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!