Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mies joka antoi äänelle suunnan – nuorena tehty keksintö vei Ville Pulkin Hollywoodiin

Aalto-yliopiston akustiikan professori Ville Pulkin sovelluksia voi kuulla elokuvateattereissa ja pelilaitteissa.

Tiede
 
Professori huutaa tuuleen: "Siili viilaa tuubaa"
Professori huutaa tuuleen: "Siili viilaa tuubaa"
Aalto-yliopiston akustiikan professori Ville Pulkki päätti ottaa selvää, kantaako ääni huonommin vastatuuleen niin kuin moni luulee. Kokeessa Räyskälän lentokentällä hän kailotti liikkuvan auton kattoikkunasta ja mikrofonit mittasivat, miten ääni säteili eri suuntiin. Alustavien tulosten mukaan tuuli ei vaikuta äänen kulkuun juuri lainkaan. Toimittaja: Mikko Puttonen HS, kuvaus ja leikkaus: Mika Ranta HS.

Auton kattoikkunasta pistää esiin Ville Pulkin pää. Sitä suojaavat viimalta nahkakypärä ja lasit.

Professori kailottaa vauhdissa laulajan äänellä "siili viilaa tuubaa" ja "kissa kissa kissa". Katolle kiinnitetyt mikrofonit tallentavat. Meneillään on tieteellinen koe, jossa ensi kertaa maailmassa selvitetään, miten ääni kantaa vastatuuleen.

Pulkin tutkimustyö on vienyt häntä muihinkin epätavallisiin tilanteisiin. Viime kesänä posti toi kutsun Hollywoodiin. Unelmatehdas halusi palkita hänet.

Salamavalot räiskyivät kuuluisassa Loews-hotellin salissa, kun Pulkki otti muutaman askeleen punaisella matolla ja nousi korokkeelle pitämään kiitospuhetta.

Kuulijoina istui tekniikasta vastaavia johtajia Disneystä, Time Warnerista, CBS:stä ja muista elokuva- ja televisioalan tuotantoyhtiöistä. Hollywoodin silmäätekevistä gaalaan osallistui Tähtien sodan luoja, elokuvaohjaaja ja tuottaja George Lucas.

"Tapahtuma sähköistyi potenssiin sata, kun Lucas oli paikalla", Pulkki kertoo työhuoneessaan Otaniemessä, missä työskentelee akustiikan professorina Aalto-yliopistossa.

Kirjahyllyssä on paikka Samuel Warnerin muistomitalille, jonka Pulkki kävi Hollywoodista hakemassa. Samuel Warner tuotti teknologian ensimmäiseen pitkään äänielokuvaan, ja hänen nimeään kantava palkinto jaetaan elokuvan äänitekniikan kehittämisestä.

Pulkille toi tunnustuksen keksintö, jonka hän teki Sibelius-Akatemian tilauksesta 25-vuotiaana.

Pulkki oli lapsesta saakka laulanut ja musisoinut monilla eri soittimilla pianosta ja sellosta kitaraan ja sähköbassoon. Musiikki veti puoleensa, vaikka hän oli jo valmistunut diplomi-insinööriksi.

"Minulla oli paloa tehdä taidetta. Pääsin Sibelius-Akatemiaan musiikkikasvatuksen osastolle ja olin siellä kolmisen vuotta."

Mika Ranta HS
Jättimäinen korva ei ole lelu. Sen avulla Ville Pulkki tutkii, miten ääni kulkeutuu päämme sisään.
Jättimäinen korva ei ole lelu. Sen avulla Ville Pulkki tutkii, miten ääni kulkeutuu päämme sisään.

Musiikkikorkeakoulussa oli sali, jossa oli 32 kaiutinta. Niiden kautta haluttiin saada orkesterin soitto kuulumaan niin, että sello tulisi yhdestä suunnasta, viulu toisesta, piano kolmannesta ja niin edelleen.

Ääneen tarvittiin oikea tilan tuntu. Pulkki palkattiin ratkaisemaan asia, ja sen hän teki. Hän kehitti menetelmän, joka laskee, miten kunkin soittimen äänen tulisi kuulua eri kaiuttimista, jotta kuulija kokisi niiden tulevan tietystä suunnasta.

Näin syntyi uusi äänentoistomenetelmä, vector base amplitude panning eli Vbap. Akustiikan tutkijat ja insinöörit ahmivat tieteellistä artikkelia, jonka Pulkki keksinnöstään kirjoitti.

Kuka?

Hiphoppia tanssiva professori

 Ville Pulkki, 46, on Aalto-yliopiston akustiikan professori.

 Tutkii tilaääntä eli sitä, miten äänen suunnan voi välittää äänentoistossa.

 Sai viime vuonna Samuel L. Warnerin muistomitalin, jonka jakaa kansainvälinen elokuva- ja televisiotekniikan yhdistys.

 Kehittänyt Vbap- sekä DirAC-äänenkäsittelytekniikat.

 Perheeseen kuuluu vaimo, poika ja tytär.

 Harrastaa hiphop- ja showtanssia. Tanssitunneilla käy koko perhe.

 Opiskellut myös laulua sekä pianon, sellon ja sähköbasson soittoa.

Nyt parikymmentä vuotta myöhemmin laskelmien voi kuulla käyvän toteen elokuvateattereissa ja pelilaitteissa. Suomen teattereihin ei ole vielä ehtinyt Dolby Atmos -äänentoistojärjestelmä, jossa suomalaistutkijan oivalluksia on hyödynnetty.

Pulkki oli mukana Dolby Atmoksen julkistuksessa, jossa näytettiin Pixarin animaation traileria.

"Päähahmot menivät istumaan pahvilaatikon sisään, kun satoi. Sateen ropina kuului katosta. Se oli toimiva kerronnallinen elementti", Pulkki kertoo.

Hän on saanut kuunnella keksintöään myös Sony Playstationin uuden näyttöpäähineen kuulokkeista. Virtuaalipäähineessä pelaaja uppoaa osaksi pelimaailmaa. Jos niskassa hengittää pahis, huohotus tosiaan kuuluu selän takaa.

Miltä tuntuu, kun oma idea valloittaa maailmaa?

"On se todella hienoa. Miten voikin käydä näin, että joku koulupojan keksintö menee kansainväliseen käyttöön."

"Toisaalta yliopistot ovat tätä varten. Yhteiskunta antaa paljon rahaa yliopistoille, jotta keksitään kaikkea uutta. Jos jokin menee läpi ja hyödyttää yhteiskuntaa jollakin tavalla, on toimittu niin kuin meidän pitäisikin toimia", Pulkki sanoo.

Nyttemmin Pulkki on kehittänyt tilaäänen tekniikkaa lisäämällä siihen tallennuksen. Uuden DirAC-menetelmän avulla todellisuutta voi tallentaa ja toistaa kolmiulotteisena lähes epätodellisen uskollisesti.

Googlen Street View'llä virtuaalimatkailija pääsee kolmiulotteisesti vaikka keskelle Niagaran putousta. Vielä upottavammin Niagaran voi kokea, kun vesi kohisee ympärillä. Tämä olisi jo mahdollista 360 asteen kameran ja DirAC-äänityksen yhdistelmällä.

Taikuudesta saa maistiaisen akustiikan laitoksen näyttölaseilla ja kuulokkeilla. Ne päässä voi puikahtaa keskelle kirkkokonserttia ja tienristeystä. Kokija on paikan päällä äänekkäässä maisemassa – mutta ilman omaa ruumistaan. Tältä tuntuu olla näkymätön mies.

Tekniikka kiinnosti saksalaista Fraunhofer-tutkimuslaitosta niin paljon, että se maksoi patentista suurimman summan Teknilliselle korkeakoulun historiassa.

Pulkki ei itse ole hifimiehiä.

"Tykkään väkertää, keksiä ja ratkaista ongelmia. Mutta en saa kiksejä siitä, että kotona olisi jokin hifisysteemi."

"Olen innokas soittaja, mutta en hirveästi kuuntele muuta kuin mitä radiosta sattuu tulemaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!