Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi muistamattomuuden laji löytyi

Tiede
 

Viime vuosina on kuvattu tapauksia, joissa ihmiset muistavat elämänsä jokaisen päivän hämmästyttävän yksityiskohtaisesti.

Nyt kanadalaistutkijat raportoivat päinvastaisista tapauksista: täydellisen terveistä ihmisistä, joilla on tuskin mitään muistikuvia menneisyydestään.

Omaelämäkerrallinen muisti on suurimmalle osalle ihmisiä itsestäänselvyys. Sen avulla muistamme mitä olemme kokeneet, voimme palata muistoihin minä-muodossa ja elää kokemaamme uudelleen.

Toronton yliopiston tutkijat kuvaavat kuitenkin tuoreessa Neuropsychologia -sarjassa kolme neurologista erikoistapausta, joilta tämä omaelämäkerrallinen muisti tuntuu puuttuvan kokonaan, tai joilla se on hyvin vähäinen.

Kyseessä ovat 52-vuotias naimisissa oleva nainen, 40-vuotias yksinelävä mies ja 49-vuotias kumppaninsa kanssa elävä mies.

He elävät täysin normaalia elämää ja testeissä heidän muistinsa koskien tosiasioita ja taitoja olivat täysin normaalit. Myös älykkyyttä ja henkistä suorituskykyä mittaavissa testeissä he olivat normaaleja tai hieman normaalin paremmalla puolella.

Silti kaikki väittävät, ettei heillä ole omaelämäkerrallisia, minä -muodossa koettuja muistikuvia lainkaan.

Tutkijoiden testeissä he eivät kyenneet kertomaan lapsuus- tai teinivuosistaan mitään itse koettua.

Heillä oli lisäksi suuria vaikeuksia kuvitella tulevaisuuden tapahtumia, mikä viittaa siihen, että muisti ja tulevaisuuden kuvitteleminen perustuvat samanlaisiin aivoprosesseihin.

Heidän kertomuksiaan verrattiin viiteentoista samanikäiseen verrokkihenkilöön.

Aivokuvauksissa heidän aivoissaan ei havaittu merkkejä sairaudesta tai anatomisista poikkeavuuksista.

Kun heitä pyydettiin muistamaan jotakin itsekoettua menneisyydestään, aivojen aktiivisuus omaelämäkerrallisen muistin alueella oli vähäistä, mikä vahvistaa heidän kertomaansa

Lisäksi aivojen oikea hippokampus oli heillä pienempi kuin kontrolleilla, mutta ei tiedetä, liittyykö se muistamattomuuden syyhyn vai onko se sen seuraus.


Tutkijat toivovat, että tapauskertomuksen myötä löydettäisiin lisää samanlaisia erikoistapauksia, jotta tilasta saataisiin enemmän tietoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!