Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vesikidutusta, peräruiskeita, aistieristystä – psykologit kiduttajien apureina

Psykologit myivät itsensä tieteen varjolla CIA:n kuulusteluohjelman palvelukseen – vaikka kidutus on tutkitusti surkea tiedonhankinnan keino

Tiede
 
Aleksi Tammi
Kuva: Aleksi Tammi

Vesikidutusta, peräruiskeita, täydellistä aistieristystä, unenpuutetta, kylmyyttä, seisottamista ja vaipoissa pitämistä.

Yhdysvaltain senaatin raportti on esittänyt todisteet kidutuksesta, jota tiedustelupalvelu CIA kohdisti terrorismista epäiltyihin vankeihin salaisilla leireillä.

Samalla on käynyt ilmi, että useat psykologit ovat tavalla tai toisella osallistuneet kidutuksiin ja antaneet niille näennäistä tieteellistä selkänojaa.

Kuulusteluohjelman suunnittelivat James Mitchell ja Bruce Jessen, kaksi armeijasta eläköitynyttä psykologia. He saivat yrityksensä kautta CIA:lta 81 miljoonaa dollaria psykologisen kuulusteluohjelmansa kehittämiseen. Psykologiliiton entinen puheenjohtaja Joseph Matarazzo kuului yrityksen johtoryhmään.

Uuden raportin mukaan myös Amerikan Psykologiliitto teki salaista yhteistyötä CIA:n kanssa

Kuulusteluohjelman luojilla ei alun alkaen ollut mitään kokemusta kuulustelutekniikoista, kidutuksesta tai al-Qaidasta. Mitchell oli väitellyt verenpaineesta, Jessen perheterapiasta. 9/11-iskujen jälkeisessä ilmapiirissä he onnistuivat kuitenkin myymään CIA:lle idean, joka kuulosti tieteelliseltä.

Mitchellin ja Jessenin menetelmä perustui positiivisen psykologian isän Martin Seligmanin opitun avuttomuuden hypoteesiin.

Seligman osoitti, että jos eläin saa sähköiskun aina kun se kääntyy vasemmalle, se lakkaa nopeasti kääntymästä vasemmalle. Mutta jos sähköiskut tulevat mielivaltaisesti, eläin ei pian välitä, minne se kääntyy. Se on oppinut, että mikään ei auta, joten mitään ei kannata yrittää. Siitä tulee apaattinen, välinpitämätön ja passiivinen.

Mitchellin ja Jessenin idea oli murtaa vankien tahto tekemällä heistä apaattisia koneita, jotka laulaisivat kuulustelijoille tietonsa. Tämä tapahtuisi altistamalla vangit kaltoinkohtelulle ennakoimatta, kuin sattumanvaraisia sähköiskuja saavat eläimet.

Jessenin ja Mitchellin tiedetään hoitaneen kuulusteluja itse ainakin jo vuonna 2003 salaisella leirillä Puolassa. He myös kouluttivat CIA:n psykologeja kuulustelijoiksi.

Huhtikuussa julkaistun psykologien oman raportin (All The President's Psychologists) mukaan Mitchell ja Jensen olivat yhteydessä psykologiliiton korkeisiin toimihenkilöihin vuodesta 2003 lähtien. Yhteydenpito tiivistyi vuonna 2004, jolloin Abu Ghraibin vankilaskandaali paljastui ja presidentti George W. Bushin hallintoon kohdistui rajua kritiikkiä.

Raportin mukaan Psykologiliitto suostui muuttamaan kuulusteluja koskevaa eettistä ohjeistustaan siten, että se oli linjassa CIA:n salaisen ohjeistuksen kanssa.

Muutos esimerkiksi salli psykologiliiton jäsenten osallistua kuulusteluihin. Mahdollisesti tämän vuoksi CIA käytti kuulustelujen valvojina mieluummin psykologeja kuin psykiatreja.

Tieteellinen näyttö viittaa siihen, että kidutus on erittäin tehoton tiedonhankinnan keino. Poliittisen kidutuksen tutkija Darius Rejali Reed Collegesta on käynyt läpi asiakirjoja natsi-Saksan Gestapon harjoittamasta kidutuksesta. Gestapo kidutti viime vuosinaan etenkin vastarintaliikkeen jäseniksi epäiltyjä.

Rejalin mukaan kiduttaen saatu tiedustelutieto oli "säälittävän vähäistä" verrattuna perinteisen tiedustelun tuloksiin.

Rejali on analysoinut myös syyttäjien määräämää kidutusta Ranskassa 1500–1750. Kidutus oli silloin laillista. Aineisto sisälsi 785 tapausta, joissa koetettiin saada tietoa irti äärimmäisen julmilla menetelmillä.

Tulos oli, että Pariisissa vain 3 prosenttia ja Toulousessa 14 prosenttia kidutetuista suostui kertomaan syytttäjille mitään.

Rejalin mukaan kidutuksen suuri ongelma tiedonhankinnan keinona on kuitenkin se, että kidutetut sanovat, mitä kiduttajat haluavat kuulla. Se ohjaa tiedustelun irti todellisuudesta jahtaamaan omia ennakkoluulojaan.

CIA oli ennen 9/11-iskua tullut itsekin siihen päätelmään, että kidutus on tehoton tiedustelukeino ja tuottaa usein vääriä vastauksia. Samaan päädyttiin senaatin raportissa.

Seligmanin teoria saattoi antaa kidutusohjelmalle tieteellisen sädekehän, mutta sädekehä oli ainoa, mikä siinä oli tieteellistä. Opitun avuttomuuden hypoteesin soveltamisesta kuulusteluihin tai kidutukseen ei ollut mitään kokemusta.

Seligman on kiistänyt, että hän olisi ollut tietoinen kidutuksesta tai että hänellä olisi ollut läheiset välit tiedustelupalveluun.

Esiin tulleet sähköpostit kuitenkin osoittavat, että Seligman järjesti 9/11-iskujen jälkeen kotonaan tapaamisen, jossa oli mukana poliisi- ja tiedusteluviranomaisia. Mitchellin tiedetään olleen mukana kokouksessa.

Eräässä sähköpostissa CIA:n korkea virkamies kirjoittaa, ettei budjetista riitä rahaa ostaa CIA-logolla varustettuja T-paitoja ja lippalakkeja Marty Seligmanin viidelle lapselle.

"Hän on auttanut meitä paljon viimeisen neljän vuoden aikana, joten ajattelin, että se olisi vähintä mitä voin tehdä."

Vuonna 2008 Seligman sai Yhdysvaltain armeijalta 31 miljoonan dollarin rahoituksen sotilaiden psykologista hyvinvointia koskevaan tutkimukseen.

Tämä oli monien mielestä yllättävää, sillä Seligmanilla ei ollut paljon kokemusta kliinisistä interventiotutkimuksista. Ohjelman tulokset ovat olleet laihoja ja niitä arvosteltu laajasti.

Kansallinen turvallisuus on ollut tuottoisa bisnes toisellekin kuuluisalle psykologeille.

Professori Paul Ekman oli tutkinut kasvojen "mikroilmeitä" eli pieniä tahattomia nykäyksiä, joita ihmiset Ekmanin mukaan tekevät valehdellessaan. TV-sarja Paljastavat valheet perustuu Ekmanin ajatukseen.

Se vakuutti Yhdysvaltain liikenneturvallisuusministeriön perustamaan Spot-ohjelman, joka etsii lentomatkustajien käytöksestä vihjeitä hermostuneisuudesta. Ekmanin yritys sai rahoituksen viranomaisten kouluttamiseen.

Yhdysvaltain lentokentillä näin valmennettuja "tarkkailijoita" on ollut kolmetuhatta.

Spot-ohjelma on saanut valtavasti kritiikkiä muilta tutkijoilta. Heidän mukaansa Ekmanin väitteiden tueksi on tuskin lainkaan tieteellistä näyttöä.

Vaikka Spot-ohjelma on ollut käytössä vuodesta 2003, sen avulla ei ole vielä tunnistettu yhtään terroristia.

Yhdysvaltain hallituksen tarkastusviraston mukaan ohjelmaan laitetut 900 miljoonaa dollaria eivät ole tuoneet käytännössä mitään hyötyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!