Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karoon purkaus alkoi varhain

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Jättimanner Gondwana hajosi nykyisiksi mantereiksi miljoonia vuosia sitten. Repeämiseen johti Karoon suuri magmapurkaus.

Magmapurkauksen vanhimmat kerrostumat löytyivät Etelämantereen Kuningatar Maudin maalta. Siellä sijaitsee suomalainen Etelämantereen tutkimusasema Aboa. Luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti Arto Luttisen tutkimusryhmä määritti laavakerroksia lävistävien magmajuonien iät. Tulos yllätti tutkijat.

Tutkimus tarkasteli Karoon laavamuodostuman sitä osaa, joka Gondwanan hajotessa repeytyi irti Afrikasta. Valtava magmapurkaus ja sen hehkuvat laavatulvat peittivät alleen yli kolmen miljoonan neliökilometrin eli EU:n laajuisen alueen.

Etelämantereen magmakerrokset osoittautuivat 188 miljoonan vuoden ikäisiksi eli kuusi miljoonaa vuotta vanhemmiksi kuin Karoon muut osat.

Maailmanhistorian pahin massasukupuutto liittyi Siperian magmapurkauksessa vapautuneisiin kaasuihin permikauden lopussa. Mutta myös Karoon purkaus on liitetty joukkotuhoon.

Nyt selvisi se, että se on jakaantunut luultua pidemmälle ajanjaksolle. Se selittäisi miksi varhaisen jurakauden aikana lajeja kuoli sukupuuttoon melko vähän.

Työ julkaistiin toukokuun lopussa Oxfordin yliopiston kustantamassa tiedejulkaisussa Journal of Petrology.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!