Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muurahaisten yhteiskunta­sopimus vaatii kipeitä uhrauksia työläisiltä

Tiede
 
Michael branstetter www.antweb.org
Paukkuhevosmuurahainen räjäyttää itsensä, jotta pesän eliitti selviäisi.
Paukkuhevosmuurahainen räjäyttää itsensä, jotta pesän eliitti selviäisi. Kuva: Michael branstetter www.antweb.org

Vuonna 1974 saksalainen Ulrich Maschwitz päätti kuvailla tieteelle, miten Malesiassa tavattu Camponotus saundersi -hevosmuurahainen toimii. Niinpä hän toimi kuten kuka tahansa meistä vastaavassa tilanteessa – tökki ötökkää pinseteillä, kunnes se räjähti.

Selvisi, että tämä onkin muurahaisen puolustuskeino tunkeutujia ja pinseteillä tökkiviä setiä vastaan. Siitä nimi: paukkuhevosmuurahainen.

Muurahaispesässä vallitsee poikkeuksellinen luottamus. Työläinen paiskii hommia vuorotta ilman sunnuntailisiä, jotta kuningatar ja lisääntyvä eliitti voisivat paksusti.

Työläinen tietää, että jollei näin toimita, muurahaispesän budjetista päättää pian isompi muurahaispesä.

Paukkuhevosmuurahaisten pahimpia vihollisia ovat nimittäin viheliäiset kutojamuurahaiset. Kun ne hyökkäävät, muurahaisten yhteiskuntasopimus vaatii kipeitä uhrauksia lähes kaikilta. Työläiset menköön siis ensin.

Työläiset ovat käytännössä eläviä pommeja. Niiden suuri myrkkyrauhanen on täynnä syövyttävää limaa. Kun työläinen kohtaa vihollisen, se tarraa kiinni, painaa takaruumiinsa vihollisen päätä vasten ja räjähtää.

Kutojamuurahaisten invaasio kilpistyy tahmeaan mönjään, ja pesä pelastuu. Uhrauksestaan työläisparka ei tosin saa edes mitalia, mutta näin se maailma pyörii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!