Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Barcelona–Juventus Mestarien Liigan finaalissa tänään: Pelin kulusta tiedetään jo paljon ennalta

Joukkueet taistelevat sattumaa vastaan tilastoilla. Lauantain pelistä tiedetään melkein kaikki.

Tiede
 
Lluis gene afp, marco bertorello afp
Barcelonan ja Juventuksen keskinäisissä kohtaamisissa voitot ovat tasan 3–3. Maalitkin ovat tasan 5–5. Kuvissa joukkueet juhlivat omien liigojensa voittoa.
Barcelonan ja Juventuksen keskinäisissä kohtaamisissa voitot ovat tasan 3–3. Maalitkin ovat tasan 5–5. Kuvissa joukkueet juhlivat omien liigojensa voittoa. Kuva: Lluis gene afp, marco bertorello afp

2800 pelitapahtumaa, 440 syöttöä, 14 laukaisua, 5 kulmapotkua – ja 2,66 maalia. Siinä tilastoja tulevasta jalkapallon Mestarien liigan finaalista.

Euroopan huippuseurat Barcelona ja Juventus kohtaavat lauantaina Berliinin olympiastadionilla. Pelin kulusta tiedetään paljon jo ennalta.

Jalkapallon tilastotiede on kehittynyt harppauksin 2010-luvulla. Oheiset numerot ovat vain pintaraapaisu jalkapallon big datasta eli suuraineistosta.

Tilastojen avulla huippujoukkueet pyrkivät poistamaan sattuman vaikutusta pelin tulokseen. Vanha valmentajan mutu-tuntuma, jolla hän suunnitteli pelin taktiikan ja koko kauden, on historiaa.

Huippuseura Chelsea esimerkiksi on koonnut 32 miljoonaa yksittäistä tietoa noin 13 000 ottelusta. Saksalaista FC Kölniä avustaa 3 kokopäiväistä ja 30 osa-aikaista data-analyytikkoa.

Laskentaohjelmien avulla he voivat esimerkiksi poimia videoidusta ottelusta kohdat, joissa kotijoukkue menettää pallon. Datan kaikki palaset saatetaan kootusti valmentajan tietoon.

Voittaja on tutkimusten mukaan usein se, joka tekee vähemmän virheitä. Kaikki pelaajat vaihtopenkkiä ja farmijoukkuetta myöten on pisteytetty, ja heikointa lenkkiä tarkkaillaan. Hänestä ehkä yritetään päästä pelaajakaupoilla eroon.

Kaikesta huolimatta kukaan ei tiedä ottelun lopputulosta.

"Jos tietäisimme tarkasti, miten peli menee, olisimme miljonäärejä", sanoo niin sanottuja bayesilaisia todennäköisyyksiä laskeva Lari Hämäläinen.

Hän on töissä Bayes Information Technologies -yhtiössä. Yhtiö ennusti Bayminer-työkalulla varsin hyvin jalkapallon euro-otteluiden tuloksia 2008–2012. Arvioihin oli laskettu jopa kotistadionin istumapaikkojen määrä. Sekin saattoi vaikuttaa maaleihin.

"Ennuste on aina yhtä hyvä kuin siihen syötetty tieto", sanoo Hämäläinen.

"Tarvitsisimme Barcelona–Juventuksen hyvään ennusteeseen paljon raakadataa: tiedot pelaajien terveydestä, vaihtomiehistä ja kaikista edeltäneistä peleistä, tiedot seuran budjetista ja illan sään stadionilla Berliinissä", luettelee Hämäläinen.

"Miten kauan joukkueiden matkat kestävät Berliiniin? Mikä on valmentajan tunnetila viikonloppuna – onko hänellä ehkä aviokriisi?", säestää Leif Ekholm samasta yhtiöstä.

Jalkapallodatan määrä räjähtää lähivuosina. Näin ennustavat Chris Andersson ja David Sally kirjassaan Numeropeli. Teos kertoo jalkapallon tilastoista. Ennen pitkää pelaajien kenkiin ja pelipalloon istutetaan gps-sirut. Sitten paikkatieto tuottaa dataa pelin kulusta sentilleen.

"Lapsenlapsemme ihmettelevät aikaa, jolloin jalkapallossa ei käytetty apuna massiivista dataa", kirjoittajat sanovat.

Pelaajien paikkoja ja taktiikkaa on perinteisesti kuvattu numeroilla: 4 puolustaa, 4 häärii keskikentällä ja 2 hyökkääjää – 4–4–2. Nykyajan taktiikaksi voisi merkitä 150–4–4–2.

150 viittaa joukkueen taustatiimiin. Siinä on väkeä fysioterapeuteista ravintotieteilijöihin ja lupaavien pelaajien tarkkailijoihin.

Taustaryhmä luo perustan voitokkaalle joukkueelle. Niinpä jalkapallotiede tutkii jopa joukkueen huoltajien terveydentilaa. Se voi vaikuttaa pelin tulokseen.

Silti mukana on aina sattuma.

Jalkapallon tutkijat ovat – juuri tilastoinnin avulla – laskeneet, että puolet arvokisojen maaleista on silkkaa onnea. Onnenkantamoiset ovat myös erottamaton osa jalkapallon suosiota.

Tilastot ennustavat, että lauantain ottelussa pallo elää noin 63 minuuttia. Loppuaika kuluu taukoihin, joita tuomari viheltää.

Tehokkaan pelin aikana puolustaja koskee palloa noin 63 kertaa, keskikentän pelaaja 73 kertaa ja hyökkääjä 51 kertaa.

Kulmapotku kannattaa antaa lyhyenä, koska pitkät kulmapotkut tuovat maaleja harvoin. Lyhyestä potkusta oma joukkue pystyy ainakin pitämään pallon.

Voittaja ei todennäköisesti ole se, joka laukoo useimmin. Pelin voittaa joukkue, joka pitää palloa enemmän hallussaan.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!