Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Psykologiassa teorioita riittää, mutta mikään ei etene

Tiede
 
Susanne Björkholm
Kirjoittaja on tiedetoimittaja.

Kehittelin tuossa männä viikolla teorian persoonallisuudesta ja sen kehityksestä. Ei siitä hirveän hyvä tullut, mutta ei yhtään huonompi kuin ne, mitä psykologiassa jo on. Ja tämä on alan ongelma.

Lapsenkengissä taapertavalle tieteelle on ominaista, että jonkin ilmiön selittämiselle on olemassa monta teoriaa. Jokaisella teorialla on kannattajajoukkonsa, kaikki yhtä vakuuttuneita, että juuri se oma on paras ja kaunein.

Sitten, vääjäämättömästi, teoriat joutuvat testiin yksi toisensa jälkeen, ja jäljelle jää se, joka tehokkaimmin ja selkeimmin selittää ilmiön. Paitsi psykologiassa. Yhtä ja samaa ilmiötä selittäviä teorioita riittää pilvin pimein, eikä mikään etene.

Psykologia on kuin jääkiekkoliiga, jossa joukkueet kerääntyvät viikoittain pukukoppiin kehumaan itseään ja haukkumaan muita joukkueita, mutta ei muuta. Joukkueet eivät koskaan kohtaa toisiaan kaukalossa ja pelaa paremmuudesta.

Olen tuhoon tuomitulta vaikuttavan hyvinvointivaltion kiivas kannattaja, mutta tieteellisten teorioiden kohdalla vain raaka kilpailu takaa, että tieto lisääntyy.

Kun jostakin ilmiöstä tiedetään vain vähän, siitä kerätään tietoa. Silloin tehdään kuten Darwin Galapagos-saarilla: havainnoidaan ja luetteloidaan.

Havainnoista saattaa paljastua säännönmukaisuuksia. Darwin huomasi, että lähisukuisilla sirkuilla on erimuotoiset nokat eri saarilla ja että tämä liittyy siihen, mitä ruokaa linnuilla on juuri sillä saarella saatavana.

Sitten Darwin istui nojatuoliinsa ja kehitti teorian, joka selittää, miksi elämä tällä planeetalla esiintyy niin käsittämättömän monimuotoisena.

Ennen Darwinia aiheesta oli olemassa monta teoriaa, hänen jälkeensä on ollut vain yksi. Sen ansiosta kollektiivinen tietomäärämme elämästä on lisääntynyt monumentaalisesti.

Miksi näin ei tapahdu psykologiassa? Miksi meillä yhä on kymmeniä teorioita persoonallisuudesta? Suunnilleen samoja, jotka ovat olleet olemassa jo puoli vuosisataa. Ne pyrkivät selittämään samaa ilmiötä, joten korkeintaan yksi niistä voi olla oikeassa.

Psykologia jumittaa, koska sen teoriat eivät ole tieteellisiä. Tieteellinen teoria on muotoiltava niin, että se auliisti paljastaa herkimmät kohtansa kumoamiselle. Teoria on tieteellinen vasta, kun se altistuu "vaarallisille testeille", kuten psykologi-filosofi Paul Meehl niitä nimittää.

Sumeasti muotoiltua ja himmeästi käsitteensä määrittelevää teoriaa ei voi testata. Sellaisia ovat useimmat psykologiset teoriat. Inhimillisempi syy jämähtämiseen on se, että monet psykologit saavat leipänsä teorioistaan. Psykologisten testien ympärille on rakennettu rahakas bisnes, ja jos persoonallisuuden rakenne selvitettäisiin, tarvittaisiin enää yksi testi.

Susanne Björkholm
Kirjoittaja on tiedetoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!