Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myrkytys vaanii kesäretkellä – pitkät automatkat ja hätäiset kesäkokit altistavat ruokamyrkytyksille

Tiede
 
Näin eväät selviävät mökkimatkasta tuoreina
Näin eväät selviävät mökkimatkasta tuoreina
Marttojen vinkeillä ruuat säilyvät syötävinä pidempään. Valmistelut on syytä aloittaa jo edellisenä päivänä. Toimittaja: Johanna Junttila, kuvaus ja leikkaus: Laura Mendelin.

Tällä mökkireissulla kaikki menee pieleen.

Eväät kulkevat mökille autossa, jota aurinko on grillannut jo marketin parkkipaikalla. Pakastevadelmien kylmä suudelma sulaa hetkessä, ja ruokakassin salamatkustajat heräävät.

Jauhelihapaketin uumenissa havahtuu ensimmäisenä Staphylococcus aureus. Kun jauheliha saavuttaa kymmenen asteen lämpötilan, alkaa stafylokokki tuottaa enterotoksiinia. Se on voimakasta myrkkyä, joka aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua ja vatsakipuja.

Stafylokokkibakteerit tuhoutuvat, kun ruoka kypsennetään yli 70 asteeseen, mutta jo syntyneet toksiinit eivät häviä.

Mökillä ruokaostokset nostetaan autosta pihalle, kohtahan grillataan. Lihat saavat kuitenkin odottaa, koska kokki aloittaa salaatista.

Näin vältät ruokamyrkytyksen kesäretkellä

 Pidä kylmälaukku ja -kallet puhtaina. Styroksinen laukku pitää kylmän parhaiten.

 Laita kylmäkallet pakastimeen edellisenä päivänä.

 Myös makkaran voi pakastaa kuljetusta varten.

 Jauhelihan ja muiden herkkien ruokien säilyvyyttä voi parantaa kypsentämällä ne valmiiksi.

 Kerää kylmässä säilytettävät tuotteet kylmälaukkuun jo kaupassa.

 Osta helposti pilaantuvia ruokia niin pieninä pakkauksina, että ne tulee käytettyä kerralla. Esimerkiksi majoneesi säilyy avattuna huonosti.

 Asettele kylmäkallet herkkien tuotteiden päälle sekä laukun päällimmäiseksi. Kylmä valuu alaspäin.

 Osta herkät tuotteet mahdollisimman läheltä mökkiä.

 Pane kylmälaukkuun vain hyvin suljettuja pakkauksia, jotta mikrobit eivät leviä ruoasta toiseen.

 Jos mökillä on jääkaappi, säädä se kylmemmälle.

 Jääkaapin puuttuessa ruokia voi säilyttää maakellarissa, kaivossa tai kylmässä vedessä. Maakuoppakin pysyy viileänä, varsinkin jos mukana on jäätä.

 Pese kasvikset perusteellisesti. Pesun voi hoitaa jo kotona.

 Pese kädet kokkaamisen aluksi ja silloin, kun käsiteltävä raaka-aine vaihtuu.

 Käytä eri ruoka-aineille eri työvälineitä tai tiskaa ne kunnolla välissä.

 Kypsennä ruoka läpikotaisin silloinkin, kun vain lämmität ruokaa.

 Tarjoile lämpimät ruoat kuumina ja kylmät kylminä.

 Jäähdytä tähteet nopeasti esimerkiksi kylmässä vesihauteessa.

Lähteet: Tarja Marjomaa, Työtehoseura, ja Arja Hopsu-Neuvonen, Marttaliitto

Porkkanat on pakkauksen mukaan valmiiksi pesty, joten kokki pilkkoo ne naposteltavaksi sellaisenaan.

Viime syksynä samoista porkkanoista on kiinnostunut myyrä. Sen papanoista niissä on muistona Yersinia pseudotuberculosis.

Tämän bakteerin takia Suomessa on poistettu muutama ylimääräinen umpilisäke. Se aiheuttaa noin viikon viiveellä yersinioosiksi kutsutun suolistotulehduksen, jossa kivut ovat kuin umpisuolentulehduksessa. Jälkitautina seuraa usein kyhmyruusu tai muu tulehdus.

Salaatin mökkikokki huuhtelee, mutta hätäisesti. Kasvaessaan saalaatti on saanut niskaansa likaista kasteluvettä, josta siihen on tarttunut norovirus. Sen aiheuttamat oireet ovat tutut jokaiselle talvioksennustaudin sairastaneelle.

Salaattiin lisätään eilispäivänä tähteeksi jäänyttä riisiä. Riisikattila jäi aterian päätteeksi pöydälle seisomaan, ja Bacillus cereus nousi kattilan kuninkaaksi. Se kestää korkeita lämpötiloja, ja muiden bakteerien kuoltua sillä on tilaa mellastaa. Huoneenlämmössä se tuottaa kattilaan toksiinia nimeltä kereulidi.

Yö jääkaapissa ei poista myrkkyjä. Kun ne siirtyvät ohutsuoleen, oireet alkavat muutamassa tunnissa. Kereulidia sanotaan myös oksennustoksiiniksi, mikä kertookin loput.

Idutkin päätyvät salaattikulhoon. Kuuman ja kostean idätyksen aikana niissä kasvoi Salmonella enterica. Siitä seuraa kuumeista ripulointia ja vatsakramppeja.

Kylmäsavulohen seuralaisena salaattiin astuu pahamaineinen Clostridium botulinum. Tätä tyhjiöpakkausten kauhua ei pysäytä välttämättä edes jääkaappi, sillä sen itiöt virkistyvät jo kolmen asteen lämpötilassa.

Bakteeri tuottaa botuliinia, joka on yksi myrkyllisimmistä luonnossa esiintyvistä yhdisteistä. Myrkystä voi sairastua, vaikka saastunutta ruokaa olisi maistanut alle gramman.

Botulismin ensioireet ilmenevät usein puoli vuorokautta aterian jälkeen. Ensin tulee uupumus ja lihasheikkous. Sitä seuraavat puhe- ja nielemisvaikeudet sekä näköhäiriöt.

Mikäli potilas ei pian saa vasta-ainetta ja hengityskonetta, hänen hengityselimistönsä lamaantuu ja ateria jää viimeiseksi.

Vakuumipakatussa kalassa viihtyy myös Listeria monocytogenes. Se aiheuttaa syötynä listerioosin, joka voi iskeä viikon tai vasta parin kuukauden päästä. Vanhuksilla ja immuunipuutosta potevilla listerioosi ilmenee aivokalvontulehduksena tai verenmyrkytyksenä.

Raskaana olevilla naisilla oireet ovat lievempiä: kuumeilua, särkyjä tai ripulia. Sikiölle seuraukset ovat vakavat. Tartunta voi johtaa keskenmenoon tai silmien ja keskushermoston vaurioihin, jotka ilmenevät lapsen kasvaessa.

Reissun aikuisilta listerioosi saa onneksi vain mahan kuralle.

Broilerissa mökille saapuu kampylobakteeri, joka viihtyy jääkaapissa melkein kuin kotonaan kanan pyllyssä. Se tuhoutuisi 60 asteessa kymmenessä minuutissa, mutta kokki pelkää, että kanasta tulee kuivaa.

Kun mökkireissulta parin päivän päästä palataan, järjestää kampylobakteeri sairaslomapäiviä. Ripuli, kuume, päänsärky ja kovat vatsakivut kuuluvat loman ohjelmaan.

Possun pihviä käännellessä kokilla alkaa olla nälkä, ja hän hosuu herkun lautaselle. Sikapalan ytimessä sinnittelee vielä Yersinia enterocolitica.

Sen lisääntymisintoa ei lannista kylmyys eikä hapen puute. Pöpö kuolee 60 asteessa parissa minuutissa, mutta huonosti kypsennetystä sianlihasta se liftaa ihmisen suolistoon.

Onnekkailla se laukaisee vain ripulin, mutta osa sairastuneista saa jälkitautina kuukausia kestävän niveltulehduksen.

Jauhelihapihvin kanssa voi käydä samanlainen kömmähdys. Escherichia coli on pohjimmiltaan hyödyllinen suolistobakteeri, mutta osa kannasta aiheuttaa suolistotulehdusta. Tällainen muoto tunnetaan nimellä ehec. Sen läsnäolo suolistossa ilmenee veriripulina muutama päivä tartunnan jälkeen.

Tällä kertaa jauhelihapihvi paistetaan kunnolla. Ikävä kyllä Clostridium perfringens -bakteerin itiöt eivät siitä säikähdä. Pihveistä piti koota hampurilaisia, mutta niitä ei jaksettukaan syödä. Lämpimänä kesäiltana pihvit jäähtyvät hitaasti, ja bakteerit jakaantuvat villisti.

Seuraavan päivän burgerbuffet tarjoaa niille menolipun suolistoon. Ohutsuolessa ne valmistavat enterotoksiinia, joka vahingoittaa suolen pintasolukkoa. Tästä seuraa vuorokauden sisällä ripulia ja kivuliaita vatsanväänteitä.

Marjarahka viimeistelee aterian. Tuoreet marjat unohtuivat, joten ulkomaiset pakastevadelmat saavat kelvata. Muistoina saastuneesta kasteluvedestä niissä on hepatiitti A.

Hepatiitti eli keltatauti hiipii esiin vasta viikkojen päästä. Silloin on luvassa kuumetta, ruokahaluttomuutta ja pahoinvointia sekä maksatulehduksesta kielivää keltaisuutta.

Marjakiisseli olisi ollut turvallisempi vaihtoehto, mutta sitä on enää turha miettiä. Huussille on jo hoppu.

 

Lähde: Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran materiaalit.

Laura Mendelin
Helposti pilaantuvat ruoka-aineet on paras ostaa läheltä määränpäätä ja syödä heti, ellei käytössä ole kunnon jääkaappia.
Helposti pilaantuvat ruoka-aineet on paras ostaa läheltä määränpäätä ja syödä heti, ellei käytössä ole kunnon jääkaappia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!