Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsen sukupuolen voi nykyään valita – näin se tapahtuu

Tiede
 
Kemal CAn
Kuva: Kemal CAn

Lapsen sukupuolen ratkaisee periaatteessa sattuma. Arpa lankeaa hedelmöityshetkellä, kun siittiö yhtyy munasolun.

Jokainen munasolu kantaa X-sukupuolikromosomia, mutta siittiöitä on kahta tyyppiä. Jos munasoluun tunkeutuu X-siittiö, on tuloksena tyttö, Y tekee puolestaan pojan.

Lähtökohtaisesti puntit ovat tasan. Kivekset tehtailevat yhtä paljon X- ja Y-siittiöitä. Mahdollisuus tytön tai pojan syntymään pitäisi olla yhtä suuri.

Lääketieteen avulla sattuman osuus voidaan kuitenkin minimoida ja valita sukupuoli ennen hedelmöitystä.

Lapsettomuusklinikoilla ympäri maailmaa yleistyy väriseulonta, joka perustuu siittiöiden kokoeroihin. X-kromosomin takia tyttösiittiöt ovat hieman kookkaampia. Niillä on isompi pää sekä pidempi keskiosa ja häntä.

"X-kromosomissa on muutama prosentti enemmän dna:ta kuin Y-kromosomissa", kertoo biologi Timo Tuuri Helsingin yliopistollisen sairaalan lapsettomuuspoliklinikasta.

Menetelmä on yksinkertainen. Sitä hyödynnetään eniten karjanjalostuksessa.

Siittiöiden sekaan annostellaan valoa vahvistavaa väriainetta, joka tarttuu siimahäntien dna:han. Laboratorionäyte sujautetaan lajittelijaan, joka tunnistaa ja poimii joukosta kirkkaimmat sukusolut. Suuremman massansa takia X-siittiöt imevät väriä tehokkaasti ja erottuvat muista.

"Lapsen sukupuolen valitsemiseksi on viritelty kaikenlaisia keinoja, mutta tämä menetelmä on osoittautunut hyvin tehokkaaksi", sanoo Tuuri. Tutkimusten mukaan väriseulotuista soluista 85 prosenttia on todella tyttösiittiöitä. Jos ne ruiskutetaan kohtuun ja käynnistyy raskaus, 93,5 prosenttia syntyvistä lapsista on tyttöjä.

Y-siittiöiden valikointi ei luonnistu aivan yhtä hyvin. Joukkoon jää paljon tyttösiittiöitä. Y-siittiöiden seulonnalla tuotettujen poikavauvojen osuus on siksi pienempi, 85 prosenttia.

Tuurin mukaan ei ole mahdotonta, että tulevaisuudessa saadaan seulotuksi sataprosenttinen X- tai Y-siittiöiden joukko.

Hyvistä tuloksista huolimatta väriseulonta ei herätä pelkkiä kättentaputuksia. Siittiöiden merkkaaminen väriaineella aiheuttaa riskin syntyvälle lapselle. Dna:han sitoutuvat kemikaalit voivat periaatteessa aiheuttaa mutaatioita, häiritä geenien monistumista tai niiden toimintaa. Haitat voivat olla lieviä ja ilmaantua vasta aikuisiällä.

Seulomalla syntyneitä lapsia on jo paljon, joten ongelmien luulisi jo tulleen esiin.

"Tutkimuksia ja lasten terveyden seurantaa on tehty kuitenkin kovin vähän", huomauttaa Tuuri. Pienikin riskinotto on turha, jos sille ei löydy selviä lääketieteellisiä syitä.

Kuka edes kaipaa sukupuolen etukäteisvalintaa?

Siittiöseulonnan synnyinmaassa Yhdysvalloissa perusteeksi kelpaa "perheen tasapainottaminen". Jos perheeseen on siunaantunut vain poikalapsia, katraan jatkeeksi halutaan tyttö – tai päinvastoin.

Joissakin maissa valinnan mahdollisuus on johtanut poikalapsien suosimiseen.

Myös suomalaisille lapsettomuusklinikoille tulee aika ajoin tiedusteluja mahdollisuudesta päättää lapsen sukupuoli etukäteen. Kyselijät ovat kuitenkin harvassa.

Valinta ei oikein istu suomalaiseen ajatusmaailmaan. "Perheenlisäystä suunnittelevien parien tärkein toive on terve lapsi", Tuuri sanoo.

Esteenä on myös Suomen hedelmöityshoitolaki.

"Se sallii valinnan vain, mikäli sillä voidaan ehkäistä sukupuolikromosomin kautta periytyvä vakava sairaus", sanoo ylilääkäri Ritva Halila, valtakunnallisen sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan Etenen pääsihteeri.

Moni vakava periytyvä sairaus on sidoksissa sukupuoleen. Pelkästään X-kromosomin kautta peittyvästi periytyviä tauteja tunnetaan noin 200.

Suomessa sukupuolta ei valita siittiöistä vaan hedelmöityksen jälkeen alkiosta. Menetelmä on varmempi kuin väriseula. Vuosittain sukupuolen valintoja tehdään Helsingin yliopistollisessa sairaalassa parikymmentä.

Laboratorion ulkopuolella sukupuolen valinta on huomattavasti vaikeampaa.

Luonto suosii poikalapsia, joita syntyy kaikkialla hieman tyttöjä enemmän. Suomessa tilastoidaan sataa syntyvää tyttöä kohti 103–106 poikaa.

"Selitystä poikien ylivoimaan ei tiedetä", kertoo Turun yliopiston fysiologian professori Jorma Toppari.

Tytöt ovat raskauden alkuvaiheessa enemmistönä, mutta kymmenennen raskausviikon jälkeen suhde kääntyy. Syy tyttöalkioiden suurempaan hävikkiin on tuntematon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!