Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Häviäjiä ei käynyt kateeksi, kun muinaiset intiaanikansat pelasivat palloa

Tiede
 
tHE gRANGER cOLLECTION / mv pHOTOES
Asteekkipiirros 1500-luvulta esittää pallopeliä. Kallot kuvaavat telineitä, joihin häviäjien päät ripustettiin. Päät kentän yllä muodostavat keskiviivan. Tahrat toisen pelaajan vatsassa kertovat, että peli on käynnissä.
Asteekkipiirros 1500-luvulta esittää pallopeliä. Kallot kuvaavat telineitä, joihin häviäjien päät ripustettiin. Päät kentän yllä muodostavat keskiviivan. Tahrat toisen pelaajan vatsassa kertovat, että peli on käynnissä. Kuva: tHE gRANGER cOLLECTION / mv pHOTOES

Häviäjiä ei käynyt kateeksi, kun Keski-Amerikan muinaiset intiaanikansat pelasivat palloa.

Temppelipyramidien juurelle rakennetuilla pallokentillä uusinnettiin manalan ja tuonelan myyttistä kamppailua. Pelin päätteeksi hävinnyt joukkue uhrattiin pyramidin huipulla jumalille, jotta nämä saivat elinvoimaa maailman ylläpitämiseksi.

Peliä harrastivat eri muodoissa kaikki mesoamerikkalaiset kulttuurit eli asteekit, mayat, olmeekit ja tolteekit. Se jatkui yli 3 000 vuotta, aina espanjalaisten tuloon asti. Se oli maailman ensimmäinen ja pitkäikäisin palloilulaji ja ihmisuhreineen kiistatta yksi historian raaimmista.

Koska sääntöjä ei ole säilynyt, tutkijat ovat aikojen saatossa muodostaneet hyvinkin ristiriitaisia tulkintoja pelin kulusta ja siihen liittyvistä rituaaleista.

Kaiken aloittivat olmeekit, jotka sekoittivat kumipuun mahlaa kuunkiertoköynnöksen nesteeseen ja muovasivat maailman ensimmäisen kumipallon. He kehittivät ajavietteekseen hieman lentopalloa muistuttavan pelin, jossa palloa pukkailtiin kyynärpäillä, olkapäillä ja lantiolla kentän puolelta toiselle. Palloa ei saanut heittää eikä potkia.

Ensimmäiset pallokentät rakennettiin noin 1 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Peli periytyi alueen myöhemmille kansoille, kuten asteekeille ja mayoille.

Laji ei ole niin vaikea kuin miltä se kuulostaa.

"Tutkijoiden konferensseissa olemme pelanneet lentopallolla koulun jumppakentällä. Parin tunnin harjoittelulla jopa ensikertalaiset saavat liikutettua palloa kentän puolelta toiselle kyynärpäillä ja olkapäillä", sanoo mesoamerikkalaisiin kulttuureihin erikoistunut akatemiatutkija Harri Kettunen Helsingin yliopistosta.

Alkuperäinen peliväline ei toki ollut mikään lentopallo, vaan jopa nelikiloinen raakakumipallo, joten henki oli herkässä jo pelin aikana.

Mayat alkoivat myöhemmin kiinnittää pallokenttien reunoille kivisiä, pallonmentäviä renkaita. Tapa levisi asteekeille, joiden kaikilla kentillä on renkaat.

Yleinen käsitys on ollut, että pelin tarkoitus oli saada pallo renkaasta läpi. Nykytutkijat epäilevät tätä. Kettunenkin.

Fakta

Eri koon kenttiä

 Mesoamerikkalaiset kehittivät pelin yli 3 000 vuotta sitten ja harrastivat sitä espanjalaisten tuloon saakka.

 Areenoita oli sekä H- että I-kirjaimen muotoisia. Pituus vaihteli 15 metristä yli sataan metriin. Suurin kenttä oli mayakaupunki Chichen Itzassa, 96 kertaa 30 metriä.

 Kentän koosta riippuen pelaajia oli kenties viisi joukkueessa, jota johti kapteeni.

 Meksikon alkuperäisväestö pelaa yhä ulamaksi kutsuttua pallopeliä, joka muistuttaa hieman alkuperäistä lajia.

"Se on todennäköisesti puppua. Niin vaikea suoritus se oli."

Renkaat lienevät toimineet eräänlaisena bonussektorina. Raskaan pallon pukkaaminen pelkällä vartalolla renkaan läpi oli niin huikea ilmaveivi, että jos joku siinä onnistui, peli keskeytettiin välittömästi.

Katsojat joutuivat luovuttamaan vaatteensa ja korunsa pelaajalle. Näin kertoo eräs kronikka, ja mayataiteessa on kuvattu alastomia ihmisiä katsomossa.

Peliä pelasi myös tavallinen kansa. Ylimmällä tasolla se oli rituaalia ja politiikkaa.

Taide esittää kuninkaita pelaamassa palloa. Mayakuninkaat liittivätkin titteliinsä usein loppuosan pitzil, pallonpelaaja.

Kuvia tulkitsemalla ei selviä, pelasivatko kuninkaat oikeasti.

"Tätä voi verrata siihen, että Barack Obama heittää baseball-pelissä seremoniallisesti ensimmäisen pallon ja siitä otetaan kuva. Tuhannen vuoden päästä tutkijat katsovat kuvaa ja tulkitsevat, että presidentti osallistui peliin", Kettunen sanoo.

Kun suurten kaupunkien kuninkaat tapasivat, järjestettiin seremoniallinen pallopeli.

"Hieroglyfeistä voi lukea, että ne ja ne henkilöt tapasivat, pelasivat palloa ja tietty ajanjakso päättyi. Ensin on ehkä seurattu peliä, sitten on saunottu ja sovittu politiikasta", Kettunen tulkitsee.

Asteekit ja mayat tosiaan saunoivat. Temazcaliksi kutsuttu savimajasauna puhdisti pelaajat rituaalia varten.

Ei tiedetä, kuuluivatko ihmisuhrit peliin alusta alkaen.

"Mayataiteessa ihmisuhreja alkaa esiintyä pallopelin yhteydessä noin vuodesta 300 eteenpäin. Niitä on voinut olla aiemminkin", Kettunen sanoo.

Ranskalainen antropologi Ramzy Barrois on yksi harvoista peliin erikoistuneista tutkijoista. Hän arvelee, että ainakaan mayakulttuurissa henkeään eivät menettäneet pelaajat vaan heidän ottamansa sotavangit.

Pelaajat olivat sotureita, siis ylimystöä. Yhteiskunnan eliitti olisi kuihtunut nopeasti, jos viisi yläluokan jäsentä olisi uhrattu joka viikonloppu. Samoin olisivat loppuneet taitavat pelaajat.

"Mayojen sodankäynti tähtäsi vankien ottamiseen. Heitä ei kuitenkaan pidetty orjina, vaan vankien kohtalo oli toimia uhreina jumalille", Barrois sanoo.

Vankeja on saatettu myös peluuttaa toisiaan vastaan. Joka tapauksessa heitä pantiin päiviltä kaikilla kuviteltavissa olevilla konsteilla. Mayat repivät sydämen irti temppelipyramidin huipulla, ja ruumis paiskattiin portaita alas. Tikalin mayakaupungista löytyy kaiverrus, jossa uhri on sidottu pallon muotoiseksi keräksi ja kieritetty huipulta.

Jos uhrattava oli osoittanut poikkeuksellista urheutta taistelussa, jäänteet saatettiin syödä. Toisinaan uhri nyljettiin, ja pappi pukeutui tämän nahkaan. Tätä harrastivat erityisesti asteekit. Nyljetty nahka symboloi heille maissin kuorta ja uutta satoa.

Päät lävistettiin ohimoista ja ripustettiin pallokentän laidalle puiseen telineeseen kuin helmet helmitauluun. On arveltu, että pääkalloja olisi myös käytetty palloina pelissä, mutta tästä ei ole todisteita.

Mesoamerikkalaisten kansojen ja pallopelin historiaa on kirjoitettu kahteen suuntaan. Toisaalta on korostettu kulttuurien raakuutta. Toisaalta etenkin mayat on haluttu nähdä rauhaa rakastavana kansana, jonka papisto tuijotteli tähtiin pyramidien huipulla. Romantisoitu kuva korvautui verisemmällä, kun yhä useampia hieroglyfejä opittiin lukemaan.

Ihmisuhrit olivat silti vain osa tuhatvuotisia kulttuureja. Eurooppalaiset tuhosivat itse tykeillä, teräksellä ja etenkin taudeilla liki 90 prosenttia Keski-Amerikan alkuperäisestä väestöstä. Temppelit ja areenat hautautuivat kivikasoiksi tropiikin nieluun.

Kettunen lainaa filosofi Tzvetan Todorovia:

"Voidaan ajatella niinkin, että asteekkiyhteiskunta oli rituaalimurhayhteiskunta, mutta espanjalainen yhteiskunta oli massamurhayhteiskunta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!