Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiedemiehiltä suunnitelma haiden joukko­tuhoamiseksi

Tiede
 
Helsingin Sanomat

1965 kesäkuussa: Australian haintutkimusseuran jäsenet keskustelevat parhaillaan tieteellisestä suunnitelmasta haiden joukkotuhoamiseksi. Vuodesta 1919 lähtien hait ovat hyökänneet 68 ihmisen kimppuun Uudessa Etelä-Walesissa etäämpänä rannikolta ja satamissa, jopa joissakin.

Ajatus haiden joukkotuhoamisesta ei ole vain pelkkä ajatus. Seura harkitsee jo vakavasti sen toimeenpanoa. Ryhmä keskustelee mahdollisuudesta löytää tauti, joka olisi kohtalokas vain haille.

  – Haisuvulla saattaa olla esimerkiksi elin tai elimiä, jotka ovat yhteisiä vain sille. Jos sellainen keksittäisiin, silloin voitaisiin kehittää myrkky, joka olisi kuolettava vain haille. Myrkky kehittäisi haissa sairauden, joka voisi siirtyä kuten rutto toisiin, kunnes kaikki olisivat kuolleita.

Kaikki seuran jäsenet eivät kuitenkaan ole yksimielisiä suunnitelman lopullisista päämääristä. Eräs heistä on rouva Val Taylor, johtavan vedenalaisten filmien tuottajan ja Australian keihäskalastusmestarin Ron Taylorin vaimo.

Rouva Taylor sanoi, että jos kaikki hait tuhottaisiin, kaikkien kalojen elämä sammuisi maailman valtamerissa. Jos näet kaikki hait pyyhkäistäisiin pois, suurkalakanta, josta hait pääasiassa saavat ravintonsa, lisääntyisi moninkertaisesti.

  – "Nämä petokalat söisivät nopeasti pienemmät kalat, jotka saavat ravintonsa vedessä olevasta mikroskooppisen pienestä kasvustosta, jota sanotaan planktoniksi." Lopulta valtameret tukahtuisivat planktonpaljouteen, eikä mitään kalaa voisi olla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!