Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolme­metrinen jättimato kurluttaa kuin viemäri

Tiede
 
Ralph & Daphne Keller Photoshot MVphotos
Australialainen jättikastemato voi kasvaa kolmemetriseksi ja painaa satoja grammoja.
Australialainen jättikastemato voi kasvaa kolmemetriseksi ja painaa satoja grammoja. Kuva: Ralph & Daphne Keller Photoshot MVphotos

Kastemato on kesäisen kasvimaan kääntäjän kostea kaveri. Vaan kyllä siinä kuokka putoaisi, jos maan uumenista luikertaisi esille kolmemetrinen jöllikkä ruokottoman lurputuksen saattelemana.

Tähän saa puutarhuri valmistautua Australiassa, missä elää maailman suurin kastematolaji Megascolides australis. Se voi olla ranteenpaksuinen, kasvaa jopa kolmemetriseksi ja elää yli kymmenen vuotta.

Jättimadot kaivavat tunneleitaan jopa puolentoista metrin syvyyteen. Koska mato on valtava ja sen kotitunnelin seinät hyvin kosteat, maan alta kuuluu usein viemärin kurlutusta muistuttava ääni, kun mato köröttelee menemään.

Laji elää ainoastaan Gippslandin alueella Kaakkois-Australiassa. Sen suurin vihollinen on maata myllertävä ihminen. Lajimme edustajat kohtasivat otuksen ensi kertaa 1870-luvulla ja luulivat sitä käärmeeksi.

Muuallakin maailmassa möyrii erikoisia kastematoja. Yhdysvalloissa Oregonin osavaltiossa maata myllää sikäläinen jättimato, joka kasvaa noin metrin pituiseksi ja tuoksuu kukkasilta. Mato erittää liljoja muistuttavaa tuoksua, jos sitä pyörittelee kädessä.

Borneossa taas eräät jättimadot käyvät kuolemankamppailua kirkkaanpunaisten, puolimetristen maajuotikkaiden kanssa, jotka imevät matoja ruoakseen kuin spagettia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!