Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nobelistin lapsenlapsenlapsi Heidi Virtanen kehittelee ihmisen ajotietokonetta

Tiede
 
Juha Salminen
Heidi Virtanen ei ole kertoillut yliopistolla isoisoisästään, koska ei ole halunnut ratsastaa tämän maineella.
Heidi Virtanen ei ole kertoillut yliopistolla isoisoisästään, koska ei ole halunnut ratsastaa tämän maineella. Kuva: Juha Salminen

Tulevaisuudessa terveydenhoito ei tarkoita määräajoin tehtäviä tarkastuksia vaan kulkee arjessa mukana kuin ajotietokone. Se kertoo reaaliajassa kehon tilasta ja antaa korjausehdotuksia.

Näin uskoo Helsingin yliopiston tutkija Heidi Virtanen, joka kehittelee tulevaisuuden terveystarkastusta Suomen molekyylilääketieteen instituutti Fimmissä. Virtanen haluaa selvittää, miten teknologiaa voitaisiin paremmin hyödyntää julkisessa terveydenhuollossa.

Esimerkiksi geenitestejä käytetään vielä vähän, vaikka niiden avulla saataisiin lisätietoa yksilön alttiudesta moniin sairauksiin sekä siitä, miten eri lääkeaineet häneen tepsivät.

Kuka

Lätkämimmi ja kanteleensoittaja

 Heidi Virtanen, 35, on tutkija Suomen molekyylilääketieteen instituutissa Helsingin yliopistossa.

 Koordinoi kahta tutkimusta, joista toinen tähtää terveydenhuollon ja toinen eurooppalaisen tutkimusyhteistyön kehittämiseen.

 Aloitti jääkiekon 13-vuotiaana kaksossiskonsa kanssa ja lopetti, kun väitöskirja piti saada valmiiksi.

 Puoliso on belgialainen geneetikko. Pari odottaa toista lasta. Kotona puhutaan suomea, flaamia ja englantia.

 Konserttikannel odottaa kaapissa rauhallisempia aikoja.

"Meillä jokaisella on erilainen aineenvaihdunta ja erilainen genomi, joten kaikkia ei kannata hoitaa samalla tavalla."

Heidi Virtasesta tuli biokemisti, vaikka nuorempana hänestä tuntui, että hän voisi ryhtyä meteorologiksi, kuvataiteilijaksi tai tähtitieteilijäksikin.

Jääkiekkokaukalossakin hän viihtyi. Ammattia hän ei siitä kuvitellut, vaikka oli mukana pelaamassa Espoon Bluesille yhdeksän Suomen mestaruutta.

Toisin kuin miehet, naiset eivät saa SM-tason peleistä palkkaa. "Emme sentään joutuneet maksamaan pelaamisesta", Virtanen sanoo.

Hyvän käsityksen tutkijan ammatista Virtanen sai jo kotona. Hänen isoisoisänsä oli kuuluisa kemian nobelisti Artturi Ilmari Virtanen. Tämä ehti kuolla ennen kuin Heidi Virtanen syntyi, mutta nuoren tutkijan äiti on myös kemisti ja isä biologi. Isänisä oli palkittu matematiikan professori Kaarlo Virtanen.

"Ukki kannusti ryhtymään minkä tahansa alan tutkijaksi, mutta ei matemaatikoksi. He ovat hänen mukaansa synkkämielisiä", Virtanen muistelee.

"Yksittäisiä sukulaisia enemmän merkitystä taitaa olla sillä, että olen kasvanut perheessä, jossa on luonnontieteilijöitä. Jo pienenä opin tuntemaan kasveja ja ihmettelemään, miten luonto toimii."

Myös sisarukset työskentelevät luonnontieteiden parissa, kaksossisko kemian, biologian ja maantieteen opettajana ja pikkusisko epidemiologian tohtoriopiskelijana Karoliinisessa instituutissa Tukholmassa.

Heidi Virtasen tutkimuksessa kokeillaan, miten uudenlainen terveystarkastus vaikuttaa 120 terveen ihmisen elämään. Koehenkilöt saavat tietoa perimästään ja terveydentilastaan erityisesti siltä kantilta, onko heillä kohonnut alttius sydän- ja verisuonitauteihin.

Heidän terveydentilaansa ja elintapojaan seurataan, ja niiden perusteella he saavat räätälöityjä neuvoja siihen, miten arkea pitää muuttaa, jotta sairastumisriski pienenee.

Neuvojen perillemenoa tutkijat seuraavat aktiivisuusrannekkeilla, terveystarkastuksilla, laboratoriotesteillä ja erilaisten asiakasrekisterien avulla. Jääkaapin sisältö voi paljastua ruokakaupasta, jonka rekisteriin kaikki kanta-asiakaskortilla tehdyt ostokset tallentuvat. Sähköyhtiö tietää, koska koehenkilö sammutti valot mennäkseen nukkumaan. Tietojen käyttöön on pyydetty tutkittavien suostumus.

"Nämä tiedot kerätään useimmista jo nyt, mutta niitä ei käytetä. Haluamme nähdä, auttaako tieto ihmisiä muuttamaan elintapojaan."

Vaikka tiedot osoittautuisivat hyödyllisiksi, niiden käyttöönotto terveydenhuollossa ei ole läpihuutojuttu. Virtanen on joutunut miettimään niin yksityisyyden suojaan kuin tietoturvaankin liittyviä uhkia.

Hänestä on silti parempi, että tiedot eivät makaa yritysten arkistoissa vaan ovat ihmisen itsensä käytettävissä. "Näin niitä voitaisiin käyttää myös hänen omaksi hyödykseen."

Yksi tutkimuksen tavoite on selvittää, ovatko uudet seurantamenetelmät sairauksien ehkäisyssä tarpeeksi kustannustehokkaita, että ne sopivat julkisen terveydenhuollon käyttöön.

"Tarkoitus ei ole kehittää rikkaiden terveystarkastusta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!