Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tieto ja usko – erottamattomat

Tiede
 
Janne Saarikivi
Kirjoittaja on kielentutkija.

Elinikä piteni ja välimatkat lyhenivät 1900-luvulla. Samalla käytiin maailmansotia, hävitettiin luontoa ja kulttuuria. Ihmiskunta saatiin pitkäikäisempänä ja terveempänä kuin koskaan lopullisen tuhon kynnykselle. Tiede loi teknologiat, joilla maailmaa on muutettu, koneet, lääkkeet ja aseet. Mutta tiede on mukana myös ideologioissa, jotka ohjaavat maailman muutosta. Ihmiset uskovat tieteen kykyyn selittää todellisuutta ja lakkaavat uskomasta jumaliin.

Tieto ja usko ovat ihmisyhteisöjen päivä- ja yöminä. Tiedämme jotain ja uskomme asioihin, jotka sopivat yhteen tuon tiedon kanssa. Tai uskomme jotain ja etsimme tietoa, joka vahvistaa uskoamme.

Tuhoisat ideologiat kommunismi ja fasismi esiintyivät tieteenä. Fasismi oli rotuoppia, "soveltavaa biologiaa", kommunismi taloustiedettä ja historian "dialektologiaa".

Samalle ne korvasivat uskon kuninkaaseen, kirkkoon ja tuonpuoleiseen. Tilalle tuli usko valtioon, tieteeseen ja maanpäälliseen paratiisiin.

Natsijohtaja Heinrich Himmler voi pahoin tutustuttuaan kaasukammioihin. Muistiinpanoissaan hän pohti ahdistavaa historiallista velvollisuuttaan tuhota ihmisiä. Jälkipolville nuo mietteet ovat uskoa sairaaseen ideologiaan. Hänelle itselleen ne olivat tieteeseen pohjautuvaa ankaruutta, velvollisuudentuntoa kovien faktojen edessä.

Nykyäänkin päätöksiä perustellaan tiedolla ja tieteellä. Laskelmat ja käppyrät lyödään tiskiin, ja ihmisiltä katoaa jossain elämän arvo ja perusta. Usko jonkin, usein kontekstistaan irtautuneen, faktan merkitykseen muuttaa sen poliitikkojen vasaraksi, jolla maailma taotaan ja jonka alle joku murskautuu.

Tieto ja usko, kuten järki ja tunteet, pitävät näin ikuisesti yhtä. Mutta osa nykytiedoista on tulevaisuuden ihmisten mielestä pelkkää pimeyttä, kuten rotuopit nykyajan ihmisille.

Ehkä talouskasvua pidetään vielä joskus järjettömänä tapana lisätä ihmisyhteisöjen elinvoimaa. Ehkä eläinten tieteellisen tarkkaa kasvattamista syötäväksi pidetään barbariana.

Ehkä puistellaan päätä, kun muistellaan totalitarismia, jossa lapset kasvatettiin yhteiskunnan hyväksymän opetussuunnitelman mukaan ja kaikkien tuli hallita samat tiedot, joita mitattiin valtakunnallisissa kokeissa.

Toisaalta käsitys, jonka mukaan ihmiset syntyvät samanarvoisina, tai ajatus, että kaikkia tulee kohdella tasavertaisesti heikoimman asemaan asettuen, eivät lainkaan perustu tietoon. Kyseessä ovat uskomukset ja arvovalinnat. Sellaisina ne miellyttävät minua enemmän kuin 1900-luvun tieteelliset maailmankuvat.

Janne Saarikivi
Kirjoittaja on kielentutkija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!