Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juhannussää selviää vasta nyt – meteorologi selittää, miksi

Hellekesää ei ole peruttu – eikä luvattu. Yli viikon päähän ulottuvat ennusteet ovat turhia, ellei niitä osaa tulkita.

Tiede
 
Millainen on juhannuksen sää? Tässä kolme erilaista ennustetta
Millainen on juhannuksen sää? Tässä kolme erilaista ennustetta
HS:n meteorologi Jesse Heikkilä ennustaa kolme mahdollista vaihtoehtoa juhannussäästä

Juhannuksen sää voisi näyttää paremmaltakin. Ennusteiden mukaan lämpötilat ovat koko maassa jäämässä selvästi alle 20 asteen. Viileintä näyttäisi olevan maan eteläpuoliskon sisäosissa, jossa liikutaan 10 ja 15 asteen välillä. Etelärannikolla ja Pohjois-Suomessa on hiukan lämpimämpää. Kuurosateita on luvassa niin etelään kuin pohjoiseenkin.

Petri Salmén HS
Ennuste: Jesse Heikkilä HS
Ennuste: Jesse Heikkilä HS

"Tuollahan taitavat olla suurin osa Suomen kesämökeistä", HS:n meteorologi Jesse Heikkilä naurahtaa katsoessaan sääennustekuvaa Keski- ja Itä-Suomen osalta.

Havaintoasemien raakadatasta ennusteita jauhavat tietokonemallit eivät ole aina yksimielisiä. Eurooppalainen ennuste povaa jopa ukkosia Lounais-Suomeen, amerikkalaiseen malliin perustuva ennuste on epämääräisempi.

Petri Salmén HS
Ennuste: Jesse Heikkilä HS
Ennuste: Jesse Heikkilä HS

"Jotkut tietokonemallit antavat usein sademääristä ennusteita vähän yläkanttiin, ja oman ennusteeni laadin hiukan pienemmillä määrillä", Heikkilä sanoo.

Juhannuksen säätä on toki yritetty ennustaa jo hyvän aikaa, mutta povaukset ovat tähän asti yhtä tyhjän kanssa.

Petri Salmén HS
Ennuste: Jesse Heikkilä HS
Ennuste: Jesse Heikkilä HS

Suomen suvea on vaikea ennakoida edes viikoksi eteenpäin. Sitä pidemmät ennustukset sisältävät niin paljon epävarmuutta, ettei niiden pohjalta kannata ratkaista, aloittaako kesälomansa pyöräretkellä vai etelänmatkalla.

Sääennusteita kuitenkin julkistetaan yhä pidemmälle tulevaisuuteen. Siksi voi tuntua, etteivät ennusteet ole yhtä luotettavia kuin ennen. Lyhyen ajan ennusteet ovat kuitenkin parantuneet selvästi.

Kolmen päivän ennuste oli 1980-luvulla yhtä tarkka kuin nykyinen viiden päivän ennuste. Vajaat kymmenen vuotta sitten saman päivän sääennusteet toteutuivat 85 prosentin todennäköisyydellä.

Nyt siihen yltävät jo kahden päivän ennusteet. Saman päivän ennusteiden tarkkuus on noussut 90 prosenttiin.

Luotettavan ennustamisen raja kulkee tällä hetkellä noin kolmessa päivässä. Kun ennusteen pituus lähenee viikkoa, alkaa päiväkohtaisen ennusteen käyttökelpoisuus kärsiä.

Oman paikkakunnan täsmäennusteen lisäksi kannattaa katsoa sääkarttoja. Ei ole tavatonta, että sadealueen reuna heittää sadalla kilometrillä ennusteeseen nähden.

Koko planeetan ilmakehää tarkkailevalle meteorologille virhe on pieni, mutta pihajuhlien järjestäjää se voi harmittaa.

Kesäsade on kaikkein kinkkisintä ennustaa. Matalapaine tuo mukanaan sadetta ja voimakasta tuulta. Kesäaikaan se tarkoittaa tavallisesti kuuropilvien ja poudan vuorottelua.

Sadealueet ovat paikallisempia kuin talviaikaan, joten meteorologin on mahdoton sanoa, sataako pihallasi tietyllä kellonlyömällä vai ei.

Pitkät hellejaksot ovat korkeapaineiden ansiota. Niiden aikaan säätä pystyy ennakoimaan pidemmälle. Tosin hellejakso päättyy usein ukkosiin, joiden liikkeitä on vaikea ennustaa.

Yleensäkin sadetta on vaikeampi ennustaa kuin lämpötilaa. Sadetta joko tulee tai sitten ei, ja välillä on vaikea ennakoida, tuleeko se tihkuna, pisaroina, rakeina, räntänä vai lumena.

Pilvessä muodostuva sade ei aina edes matkaa ilmakehässä maahan asti.

Epävarmuuksista huolimatta säätä yritetään ennustaa hyvinkin pitkälle.

Esimerkiksi Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF julkaisee kuukausittaisia ennusteita ja kolmen kuukauden vuodenaikaisennusteita. Ne nousevat aina ilmestyessään otsikoihin, vaikka niillä on tavalliselle lomailijalle lähinnä viihdearvoa.

Tavallinen päiväkohtainen ennuste kertoo, millaista lämpötilaa, pilvisyyttä, tuulta ja sademäärää on odotettavissa tiettyinä kellonaikoina. Pitkät ennusteet sen sijaan kertovat arvion lämpötilan ja sademäärän tulevista keskiarvoista.

Koko kesän sääennuste kertoo siis, tuleeko kesäelokuun keskilämpötilasta tavanomainen vai sitä korkeampi tai matalampi.

Ennusteesta ei siis voi päätellä, onko keskimääräistä kylmemmäksi povattu heinäkuu kokonaisuudessaan puoli astetta tavallista kylmempi.

Aivan yhtä hyvin kuukausi voi koostua kolmesta tavanomaisesta ja yhdestä epätavallisen kylmästä viikosta. Sama pätee sademäärään.

Värit pitkän aikavälin ennustekartassa eivät kuvaa suoraan lämpötilan kylmyyttä tai kuumuutta, vaan poikkeamaa keskiarvosta.

Sekä Hanko että Utsjoki voidaan merkitä sinisellä, vaikka etelään povataan bikinikelejä ja pohjoiseen yöpakkasia.

Riittää, että lämpötila jää molemmilla paikkakunnilla yhtä kauas tavanomaisista keskiarvoista.

Tämän tarkemmin tulevien kuukausien säätä on nykyisin menetelmin mahdotonta ennustaa.

Sääennusteet tehdään tietokonemalleilla. Niiden avulla lähtötilasta lasketaan useita vaihtoehtoisia kehityskulkuja.

Laskujen keskiarvosta muodostetaan varsinainen ennuste. Pidemmän päälle laskelmat menevät aina poskelleen, koska kaikki muuttujat eivät ole tiedossa.

Vallitseva säätila todetaan havainnoista, joita kertyy sääpalloista, havaintoasemilta, säätutkista ja -satelliiteista.

Ne eivät kuitenkaan kata kaikkia maa- ja merialueita. Koska loppu sään ennustamisesta on laskemista, vääristyy lopputulos väkisin jo epätäydellisten lähtötietojen takia.

Lisäksi ilmakehä itsessään on kaoottinen. Sään kehitystä ennakoivat algoritmit eli laskentaohjelmat pystyvät mallintamaan ilmakehän ilmiöitä vajavaisesti.

Päiväkohtaisissa sääennusteissa on mukana myös meteorologin tulkintaa. Kokemuksen ja ammattitaidon avulla hän arvioi, miten tietokonemallien laskemat ennusteet toteutuvat.

Suomessa sään ennustaminen on vaikeampaa kuin monessa muussa maailman kolkassa. Me sijaitsemme mantereisen ja merellisen ilmaston välisellä vyöhykkeellä.

Vuodenaikaisennusteet toimivat parhaiten tropiikissa ja isojen mantereiden keskiosissa. Siellä säätila saattaa pysyä vakaana pitkiä ajanjaksoja. Näillä alueilla pitkän ajan ennusteista hyötyvät muun muassa maanviljelijät.

Meillä pitkän ajan ennusteita käytetään esimerkiksi energiantuotannossa ja muilla teollisuuden aloilla. Pitkillä ennusteilla voi ennakoida tuotteen menekkiä.

Panimot esimerkiksi yrittävät varautua suomalaisten janoon hellejakson aikana. Suksitehtailla jännitetään jo, tuleeko Etelä-Suomeen kunnon hanget.

Uteliaat voivat kurkata jo nyt yhdysvaltalaisen Accu Weatherin sivuilta sääennusteita vaikka jouluun asti. Tällä hetkellä palvelu ennustaa jouluaatoksi Helsinkiin yhtä pakkasastetta.

Tuolla ennusteella on enemmän tekemistä historiantutkimuksen kuin sään ennustamisen kanssa. Lukema kun perustuu kymmenen viime vuoden keskiarvoihin.

Siksi palvelu povaa yhtä pakkasastetta paitsi tämän, myös ensi vuoden jouluaatoksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!