Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoret kamelit ovat yli 400 ihmistä tappaneen mers-viruksen lähde

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Martin Rietze Science Photo Library
Lähi-idän nuoret kamelit kantavat mers-virusta. Sieltä virus on lähinnä lentomatkaajien mukana levinnyt maailmalle.
Lähi-idän nuoret kamelit kantavat mers-virusta. Sieltä virus on lähinnä lentomatkaajien mukana levinnyt maailmalle. Kuva: Martin Rietze Science Photo Library

Maailmalla yli 400 ihmistä on kuollut mers-virukseen. Viimeksi tartuntoja on ilmennyt runsaasti Koreassa.

Eniten kuolleita ja tartuntoja on Saudi-Arabiassa, viruksen lähtömaassa. Jo pitkään on tiedetty, että mers leviää siellä kameleista. Virustutkijat ovat nyt huomanneet, että virus leviää erityisesti nuorista, alle nelivuotiaista kameleista.

Tutkijat etsivät entisiä tai nykyisiä mers-tartuntoja yli 800 dromedaarista. Kävi ilmi, että virus levisi selvästi yleisemmin vasikoista kuin aikuisista kameleista. Yli 90 prosenttia tartunnan saaneista kameleista oli saanut sen alle kaksivuotiaana.

Nuoret kamelit aiheuttavat siis suurimman uhan myös ihmisille. Kamelivasikat yleensä luonnostaan välttävät kontaktia ihmiseen. Kamelit kuitenkin erotetaan usein emostaan jo alle kaksivuotiaina, ja silloin ne tuodaan kosketuksiin ihmisten kanssa.

Täysin tarkasti ei vielä tiedetä, miten virus leviää ihmisiin, mutta tutkijat ovat lähellä ratkaisua.

"Mersin tarttuminen vaatii läheistä kontaktia kameliin, kuten kamelin suutelua, sen raakamaidon juontia tai sen sierainten koskettelua. Varmaa on, että virusta ei ole ilmassa", sanoo virusten tutkija Marcel Müller. Tartuntoja voisi vähentää esimerkiksi sillä, että kamelien vasikat erotettaisiin emoistaan myöhemmin. Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Emerging Infectious Diseases, ja siitä kertoi BBC.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!