Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fyysikko kävi vuoristorata-ajelulla: Linnanmäellä voi kokea jopa 3 g:n kiihtyvyyden

Linnanmäellä pääsee leikkimään g-voimilla. Kolmen geen kiihtyvyys voi kääntää vatsaa nurin.

Tiede
 
Toimittaja kertoo vuoristoradan kyydissä, miten se toimii
Toimittaja kertoo vuoristoradan kyydissä, miten se toimii
Pystyykö toimittaja Juha Merimaa kertomaan, miksi ja miten Linnanmäen vanha vuoristorata toimii istuen samalla sen kyydissä? Toimittaja: Juha Merimaa. Kuvaus: Rio Gandara.

Pudotuslaite Kingin huipulla, 116 metriä merenpinnan yläpuolella, aukeaa upea maisema yli Helsingin.

Siihen on tosin hieman vaikea keskittyä. Koko ajan vain odottaa, että kohta putoaa.

Eihän tänne tosin maisemia tultu katselemaan. Päälläni on kiihtyvyysmittari. Sen on tarkoitus selvittää, kuinka lähelle vapaata pudotusta todella pääsen ja kuinka kovaa laite jarruttaa.

Fakta

Linnanmäen kovimmat kiihtyvyydet

 Kingi: -1,54 g (jarrutus)

 Vuoristorata: 2 g

 Raketti: 2,5 g

 Kirnu: 3,3 g

 Ukko: 3,6 g

 Kieppi: 3,6 g

 

Mittaukset teki fyysikko
Ilkka Hendolin

Maisemia katsoo vielä vähemmän fyysikko Ilkka Hendolin, joka istuu vieressäni. Hän tuijottaa herkeämättä kokeemme toista osaa: Hendolin roikottaa yhden sentin kolikkoa kahden sormensa varassa.

Sitten mennään.

Pudotus tuntuu ilkeältä. Onneksi se kestää vain hetken. Jo 2,4 sekunnin päästä Kingi alkaa jarruttaa, ja 6 sekuntia myöhemmin olemme maan kamaralla. Se tuntui nopealta, mutta kuinka kovaa vauhtia oikein putosimme?

Vapaassa pudotuksessa painovoiman aikaansaama kiihtyvyys on 1 g. Siinä nopeus kasvaa 9,8 metriä sekunnissa joka sekunti.

Kingin kyydissä pääsimme hyvin lähelle tuota kiihtyvyyttä. Mittauksen mukaan sitä oli enimmillään 0,98 g:tä.

Ensimmäisen sekunnin aikana nopeus oli kiihtynyt 9,7 metriin sekunnissa eli noin 35 kilometriin tunnissa. Kahden sekunnin jälkeen vauhtia oli jo 70 kilometriä tunnissa.

Nopeimmillaan eli juuri ennen jarrutusta putosimme noin 82 kilometrin tuntivauhtia.

Vielä kovempi kiihtyvyys oli laitteen jarrutettaessa. Silloin vauhti hidastui –1,54 g:n kiihtyvyydellä.

Arjessa emme juuri kohtaa suurempia kiihtyvyyksiä kuin Kingissä, ellemme joudu kolariin tai tee nopeita käännöksiä laskettelurinteessä.

Linnanmäellä Hendolin mittasi kuitenkin kaksi vuotta sitten vielä hurjempia g-lukemia.

Vuoristorata ja muut sitä muistuttavat vempaimet toimivat potentiaalienergian turvin. Vaunu nostetaan ylös, minkä jälkeen painovoima tekee loput.

Hurjimmaksi osoittautui selvästi uusi vuoristorata Ukko. Siinä korkeuseroa on yli 46 metriä, nopeus enimmillään on 105 kilometriä tunnissa ja kiihtyvyys 3,6 g:tä.

Se saavutetaan alimmassa mutkassa, kun rata pakottaa vaunun muuttamaan suuntaa kesken syöksyn.

Suunnan muuttuessa matkustajiin kohdistuvat voimat kasvavat hetkellisesti. Mitä jyrkempi kaarre ja kovempi vauhti, sitä suuremmat ovat myös voimat.

Rio Gandara HS
Linnanmäen Kingi pistää kasvotirvistykseen,pudotus on sen verran raju.
Linnanmäen Kingi pistää kasvot
irvistykseen,
pudotus on sen verran raju.

Suunnanmuutos painaa matkustajan tiukasti Ukon penkkiin.

Vanha vuoristorata kulkee vain kuuttakymppiä. Mutta siinäkin voi kokea liimautumisen tunteen, kun juna kääntyy montusta nousuun.

Mäen huipulla takapuoli puolestaan tuntuu irtoavan penkistä. Kyse on kuitenkin samasta ilmiöstä: matkustaja on jatkamassa matkaansa eteenpäin, vaikka juna vaihtoi suuntaa.

Selkeimmän esimerkin tästä saa Kingin vastakohdasta, Raketista. Se ampuu matkustajan ylöspäin.

Yläilmoissa takapuoli irtoaa penkistä. Tämä johtuu siitä, että laitteen jarruttaessa matkustaja jatkaa matkaansa kohti taivasta, kunnes valjaat ottavat kiinni. Hän ehtii leijua hetken irti istuimesta.

Entä jos valjaita ei olisi? Matkustaja sinkoutuisi vielä 17 metriä ylemmäs ennen kuin alkaisi pudota.

Tämän takia Raketissa ja muissa Linnanmäen laitteissa meno on turvattu moninkertaisesti. Esimerkiksi Kingin jarrut ovat magneettiset. Ne pelaavat, vaikka sähköt katkeaisivat pudotuksen aikana.

Kaikkein kovinta menoa saa kuitenkin Kiepissä. Sen voi luokitella suureksi vatkaimeksi.

Hendolinin mukaan Kiepin keskimääräiset kiihtyvyydet ovat koko huvipuiston kovimmat. Ajelu sisälsi useita yli 3 g:n piikkejä.

Paljon suurempia g-voimia ei ole tiedossa myöskään jatkossa, kertoo Linnanmäen tekninen johtaja Anssi Tamminen.

"Se olisi lähinnä epämukavaa. Käyttäjäkunta jäisi melko pieneksi", Tamminen arvioi.

Se on helppo ymmärtää. Kiepin kaltaiset laitteet aiheuttavat pahoinvointia.

Elimistö ei tahdo pysyä mukana kiihdytyksissä ja suunnanvaihdoksissa. Autonominen hermostomme vastaa kieputukseen esimerkiksi kuvotuksella.

Tasapainoaistia tutkii HYKS:in osastonylilääkäri Timo Hirvonen. Hän sanoo, että näköaisti putoaa nopeissa liikkeissä tasapainoaistin vauhdista. Se luo aistien välille ristiriidan. Siksi silmien pitäminen kiinni tai katseen kohdistaminen kauas horisonttiin voi helpottaa oloa.

Miksi ihmeessä ihmiset sitten maksavat siitä, että he putoavat, sinkoutuvat taivaalle tai vatkautuvat niin, että vatsa lähes kääntyy ympäri?

"Kyse on elämyksien hakemisesta. Halutaan jännityksen tunnetta ilman todellista vaaraa", selittää erikoistutkija ja psykologi Kim Josefsson Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Tämän toiveen huvipuiston laitteet täyttävät. Nuoret menevät höykyttimiin vanhempia innokkaammin, ja siihen on syynsä. Hirvosen mukaan nuorten elimistö pysyy paremmin mukana kovassa kyydissä. Lisäksi nuoret janoavat elämyksiä enemmän kuin vanhemmat.

"Nuoret eivät vielä ole kokeneet yhtä paljon. Ajeluissa on uutuudenviehätystä ja sen tuomaa jännitystä."

Palataan vielä Kingin huipulle ja kolikkoon Hendolinin kädessä. Yleensä Kingiin ei saa ottaa mukaan mitään, mikä voisi pudota ja satuttaa ihmisiä alla. Saimme tehdä kokeen vain, kun laite oli suljettu yleisöltä.

Vapaassa pudotuksessa kaikki esineet putoavat yhtä nopeasti. Eroja syntyy vain ilmanvastuksesta. Hendolinin ajatus oli päästää kolikosta irti heti pudotuksen alkaessa ja katsoa, jääkö kolikko leijumaan hänen eteensä.

Näin käy. Lantti killuu reilun sekunnin Hendolinin edessä. Sitten ilmavirta tarttuu kolikkoon ja heittää sen läheisen rakennuksen katolle.

Tässä täytyy luottaa Hendolinin sanaan. Vapaan pudotuksen aikana silmäni olivat kiinni.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!