Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolme käärmettä ja jalaton lisko – miten suomalaisen luikertajan tunnistaa?

Kolme käärmettä ja vaskitsa osaavat hämätä. Väri voi olla aivan toinen kuin oppikirjassa. Kyyltä saattavat puuttua sahalaidat ja rantakäärmeeltä keltaiset laikut.

Tiede
 
Jouko Veikkolainen Kuvaliiteri
Kangaskäärme on uhanalainen. Laji kärsii perinnemaisemien vähenemisestä, liikenteestä ja vainosta.
Kangaskäärme on uhanalainen. Laji kärsii perinnemaisemien vähenemisestä, liikenteestä ja vainosta. Kuva: Jouko Veikkolainen Kuvaliiteri

Suomessa elää kolmen lajia käärmeitä ja kovin käärmemäinen jalaton lisko vaskitsa. Ne kaikki voi sekoittaa toisiinsa, jollei pääse tarkastelemaan matelijaa läheltä.

Kyykäärmeen tunnistaa tavallisesti sahalaitakuviosta, mutta mustilla yksilöillä se ei erotu. Kumpikin ulkoasu on omalla tavallaan hyödyllinen, sanoo tutkijatohtori Janne Valkonen Jyväskylän yliopistosta. Hän pohti kyyn väritystä viime vuonna valmistuneessa väitöskirjassaan.

"Sahalaitaisesta selästä on etua saalistajia vastaan. Se varoittaa petoja matelijan myrkyllisyydestä, ja ne jättävät vaarallisen herkun rauhaan."

Käärmeitä pyytävät petolinnut, varsinkin hiirihaukat. Lisäksi niitä voivat jahdata korpit, varikset ja harakat sekä nisäkkäistä ainakin ketut, mäyrät, minkit – ja mökkeilijät.

Antti Koli
Kyy on Suomen matelijoista ainut, jota ei ole rauhoitettu.
Kyy on Suomen matelijoista ainut, jota ei ole rauhoitettu.

"Saattaa olla niin, että kuvion ansiosta kyytä on hankala havaita maastossa, mutta sen jälkeen kun eläin on kerran havaittu, se on helppo tunnistaa."

Valkosen mukaan siksak-raidat voivat myös hämätä katsojaa: ei ole ihan selvää, mihin suuntaan kiemurtelija liikkuu.

Mustan värimuodon valtti taas on se, että hyvin tumma vaihtolämpöinen eläin lämpenee auringossa nopeammin kuin vaaleampi.

Lisäksi on ruskeita kyitä, jotka yleensä ovat naaraita. Myös harmaista, sinertävistä, vihertävistä, jopa pohjaväriltään valkoisista yksilöistä on havaintoja. Värityksen ei ole huomattu jakautuvan alueellisesti.

Sen sijaan rantakäärmeiden värit vaihtelevat saaristossa ja etenkin Ahvenanmaalla paljon enemmän kuin mantereella. Niissä esiintyy melkoinen kirjo sävyjä kellertävistä aina pikimustiin asti. Tavallisesti kaikilla on valkoiset tai kellertävät laikut niskassaan, mutta joiltain ne puuttuvat.

Jos kohtaa kokomustan luikeron, mistä tietää, onko se kyy vai rantakäärme?

"Rantakäärmeen olemus on hoikka, kyyn tukevampi. Vain rantakäärmenaaraat voivat kasvaa yli metrin mittaisiksi. Rantakäärmeen pupilli on pyöreä, kyyn pysty viiru. Rantakäärmeellä on silmien takana suuria kilpimäisiä suomuja, kyyllä pienempiä", Valkonen luettelee.

Kangaskäärmeellä on selässään täplärivi, ja siksi ihminen voi luulla sitä kyyksi. Erehtymisen mahdollisuus on tosin olemassa vain Ahvenanmaalla, sillä lajista ei ole Manner-Suomesta yhtään varmaa havaintoa.

Itse asiassa kangaskäärme pyrkiikin siihen, että peto uskoo sen olevan kyy. Tällä tavoin se puolustautuu. Uhattaessa se litistää päätään, jotta saisi siitä yhtä kolmionmallisen kuin kyyllä. Petolinnut pystyvät tunnistamaan vaaran merkin ja osaavat välttää sitä, väittää Valkonen. Kyyn pään leventävät kolmioksi takaosassa sijaitsevat myrkkyrauhaset.

"Jäljittely saattaa kuitenkin lakata toimimasta, sillä kyykäärmeitä on Ahvenanmaalla nykyisin jopa vähemmän kuin kangaskäärmeitä. Kun pedot useimmin nappaavat harmittoman eli myrkyttömän käärmeen ja saavat palkaksi maukkaan aterian, ne vähitellen unohtavat pureman riskin."

Muitakäärmeitä näkee päivällä kuumilla paikoilla paistattelemassa, mutta kangaskäärmeitä vasta auringonlaskun aikaan, jos silloinkaan. Ne elävät kätköissään.

Vielä taitavammin piilottelevat vaskitsat. Ne mönkivät karikkeessa tai ruohon keskellä eivätkä asettaudu esille juuri ikinä. Valkonen huomaa vain pari yksilöä kesässä, vaikka kulkee maastossa varta vasten etsiskelemässä matelijoita.

Vaskitsa on käärmeitä tanakampi ja kömpelömpi. Sen sileä nahka kiiltää kuparin- tai hiekanvärisenä ja joskus sillä on kauniita sinisiä pilkkuja selässään.

Kaikkein paras tuntomerkki paljastuu, jos saa katsekontaktin. Toisin kuin vaskitsalla, millään käärmeellä ei ole liikkuvia silmäluomia.

Antti Koli
Vaskitsa on lisko, eikä se taivu yhtä notkeasti kuin käärmeet.
Vaskitsa on lisko, eikä se taivu yhtä notkeasti kuin käärmeet.

Antti Koli
Rantakäärme on olemukseltaan ruoskamainen.
Rantakäärme on olemukseltaan ruoskamainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!