Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esi-isätkin kokoontuivat järven rannalle ryyppäämään

Juhannuksena ruokaan juonittiin hius tai häpykarva. Ukon vakat -juhlaa vietettiin kosteissa tunnelmissa.

Tiede
 
Näin teet juhannuseppeleen
Näin teet juhannuseppeleen
Jos taiat eivät tahdo onnistua, voi yrittää uudestaan Viron juhannuksena 23.6. Virossa tulevan sulhasensa voi nähdä keskikesän yönä unessa, jos laittaa tyynyn alle yhdeksästä erilaisesta kukasta punotun seppeleen. Anneli Barner näyttää, kuinka juhannusseppele punotaan. Toimittaja: Kaja Kunnas, kuvaus ja leikkaus: Marko Mumm.

Nyt on aika tehdä taika. Juhannuksen tienoilla taikoja on tarjolla erityisen runsaasti. Ajankohta on otollinen.

"Muinaisuskon aikaan vuoden kulkua katsottiin taivaalta ja luonnosta. Juhannus oli erityisen tärkeä päivä. Silloin päivä oli pisimmillään. Siksi sen täytyi olla kohta, jossa kaikki keikahtaa", kertoo filosofian tohtori ja kirjailija Paula Havaste.

Häneltä on juuri ilmestynyt suomalaista taikaperinnettä kokoava kirja Taika päivässä.

Aloittakaamme saunavihdoista. Vanha kansa sanoo, että parhaat vihdat pitää tehdä juhannuksen alla. Niitä ei kuitenkaan riivitä koivuista miten tahansa.

"Jotta saat tervehdyttävän vihdan, pitää käyttää taikalukua kolme. Kun poimit kolmesta eri hieskoivusta kolme eri oksaa, vihdasta tulee vahva", sanoo Havaste.

"Taian suunta on aina toinen kuin arkinen suunta. Siksi oksat tulee poimia väärällä eli yleensä vasemmalla kädellä. Se myös sidotaan vasemmalla kädellä selän takana. Onnea kokeiluun", naurahtaa Havaste.

Vihdan teon jälkeen pannaan talo kuntoon.

"Samoin kuin peltojen piti olla hedelmällisiä, myös ihmisten piti pyrkiä lisääntymään. Sen takia kaikkea vihreää tuotiin sisään. Koivuja pystytettiin ovenpieliin. Talossa haluttiin, että kasvun ihme tarttuu tupaan."

Talon nuoret miettivät lemmenasioita. Kainoimmat halusivat saada ennalta vihiä tulevasta kumppanista.

Monien tuntema temppu on pistää kukkakimppu juhannusyönä tyynyn alle. Silloin sulhasen kasvot ilmestyvät uneen.

Joidenkin mielestä kimpussa pitää olla seitsemän eri lajin kukkia. Havasteen mukaan kolme kertaa kolme eli yhdeksän lajia on toinen vaihtoehto. Kukat pitää poimia vasemmalla kädellä, ja sänkyyn on kömmittävä takaperin.

Naimattomat neidot voivat turvautua vähemmän tunnettuun taikaan. Siinä neito kaivaa kolme kuoppaa pihalle ja antaa niille nimet herra, talonpoika ja työmies. Kuopat hän peittää oksilla. Aamulla neito katsoo, onko niihin ryöminyt jokin öttiäinen.

Hämähäkki tietää hyvää naimakauppaa, muurahainen työteliästä sulhoa ja kovakuoriainen jotain huonompaa.

Juhannusjuhlaa varten laittaudutaan. Kun kasvot pesee aamun kasteella, niistä tulee kauniit.

"Kun kävelee aamukasteessa, jaloista tulee kerkeät. Etenkin naisten taioissa korostuu usein työteliäisyys. Tässä on taustalla työmoraali: pitää olla ylhäällä aamukasteen aikaan."Nuoret naiset saattoivat parantaa naimaonneaan kieriskelemällä juhannusyönä alasti pellossa. Jos lopulta onnistui saamaan kaverin viereensä yöksi, piti tietysti taikoa, jotta hänet saisi omakseen.

"Pannaan mies tai nainen syömään jotain, jossa on pala itseä, kuten hius tai häpykarva. Ajatus on, että toinen on ikuisesti minun, koska hänen sisällään on pala minua."

Kun kumppani on varmistettu, hänen kanssaan voi yrittää saada kauniin lapsen. Se onnistuu, jos lapsi pistetään alulle aurinkoisen taivaan alla ja hymyssä suin. Toimituksen aikana pitää myös ajatella kauniita asioita.

Juomat ovat kuuluneet juhannukseen jo ennen kuin juhla nimettiin keskiajalla uudestaan Johannes Kastajan mukaan.

Esikristillisen ajan Ukon vakat -juhlaa vietettiin kevätkylvöjen yhteydessä kosteissa tunnelmissa. Siinä oli samoja piirteitä kuin nykyajan juhannuksessa.

Jyväskylän yliopiston kansatieteen emeritaprofessori Päivikki Antola sanoo, että 1800-luvulla Etelä-Karjalassa ortodoksit kutsuivat juhannusta Ukon juhlaksi. Ukko oli sateen ja ukkosen jumala, jolta pyydettiin juhlissa kastelua viljelyksille.

Ensimmäinen kirjallinen kuvaus näistä juhlista on peräisin Mikael Agricolalta. Hän kirjoitti vuonna 1551 ilmestyneen psalttarin esipuheessa näin:

"Ja quin Kevekylvö kylvettin silloin ukon malja jootijn. Sihen haetin ukon wacka nin joopui Pica ette Acka. Sijtte paljo Häpie sielle techtin quin seke cwltin ette nechtin."

Nykysuomeksi sanottuna kevätkylvön jälkeen juotiin Ukon maljoja, juovuttiin ja tehtiin jotakin häpeällistä.

Muinaissuomalaiset kokoontuivat joen tai järven rannalle ryyppäämään olutta ylijumalan kunniaksi.

Aiju Salminen

Jumalalle uhrattiin juoman lisäksi ruokaa. Ukon juhlissa myös syötiin hyvin, aivan niin kuin nykyään juhannuksena.

Muinaiset suomalaiset uskoivat, että mitä enemmän juo, sitä paremman sadon saa. He saattoivat myös rukoilla Ukolta sadetta kahlaamalla veteen. Yksi keino sateen houkuttelemiseksi oli roiskutella vettä ilmaan.

Kun viinan poltto opittiin, alkoi sitä kulua. Taikaperinteitä tutkinut Havaste löysi myös kosteaan juhlintaan sopivan taian.

"Tuonpuoleisen väkeä piti hyvitellä. Se oli erityisen persoa viinalle. Paras tapa saada väki hyvälle tuulelle on antaa sille osansa, kun itse juo viinaa."

"Kastele vasemman käden kolme sormea viinaan ja pirskota se vasemman olan yli selän taa. Viina on uhrilahja tuonpuoleisen väelle."

Kokotkin ovat loimunneet kauan. Juhannustulia on poltettu alkuaan Itä-Suomessa sekä Suomenlahden rannikolla ja Varsinais-Suomen saaristossa. Siellä valkeita on poltettu ilmeisesti jo rautakaudella, joka päättyi 1300-luvulla. Kokot levisivät kaikkialle Suomeen 1900-luvulla.

Erilaisia juhlavalkeita on polteltu joka puolella Eurooppaa.

Kokot olivat yksi keino karkottaa pahoja henkiä. Henget olivat liikkeellä paitsi juhannuksena, myös pääsiäisenä ja kekrinä. Kokot liittyivät ehkä myös auringonpalvontaan ja hedelmällisyyden juhlintaan.

Suomessa kylien kokot rakennettiin korkeille mäille ja rannoille. Ihmiset pukivat kokoille parhaansa päälle.

Kokon äärellä laulettiin, kisailtiin ja tanssittiin. Kokon sytytti kylän vanhin mies tai arvostettu juhlavieras.

Lähde: Uusi ajantieto (SKS, 1989)

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!