Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Loppumatka kaupunkipyörällä

Tiede
 

Matka-ajat lyhenisivät pääkaupunkiseudulla kymmenen prosenttia, jos joukkoliikenteen käyttäjä voisi ajaa viimeisen pätkän työmatkastaan kaupunkipyörällä.

Jokaisella yksittäisellä Helsingin keskustaan suuntautuvalla matkalla säästyisi keskimäärin kuutisen minuuttia.

Suurinta säästö olisi matkoilla, jotka kohdistuvat joukkoliikenteen solmukohtiin ja ovat 1–2 kilometrin päässä päämäärästä.

Tiedot ovat Sakari Jäppisen Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen laitokselle tekemästä pro gradu -tutkimuksesta ja sen pohjalta kirjoitetusta tieteellisestä artikkelista.

Kaupunkipyöristä olisi kovasti hyötyä, jos niitä hankittaisiin ensisijaisesti pääkaupunkiseudun asukkaita eikä turisteja varten. Vaikka kuuden minuutin säästö ei tunnu paljolta, suurissa joukoissa seuraukset kasautuvat.

"Liikennesuunnittelussa ihmisen aika lasketaan usein rahana. Tunnin hinnaksi määritellään vaikkapa yhdeksän euroa. Kun moni säästää minuutteja, kertyy äkkiä omaisuuksia", toteaa apulaisprofessori Tuuli Toivonen.

Rahapotti paisuu, jos mukaan lasketaan se, miten pyöräily parantaa terveyttä ja vaikuttaa ympäristöön sekä ilmastoon.

Nämä ovat varteenotettavia asioita, sillä liikenne aiheuttaa 20 prosenttia maailman hiilipäästöistä.

Helsingissä oli aiemmin kaupunkipyöriä, mutta ne poistettiin vuonna 2010. Niiden kohtaloksi koituivat tehoton järjestelmä ja ilkivalta. Nyt liikennelaitos suunnittelee pääkaupunkiin ensi kevääksi vähintään 500:aa kaupunkipyörää ja 50:tä pyöräasemaa. Myöhemmin määrää lisättäneen.

"Jos kaupunkipyöräilystä halutaan nopea liikkumismuoto, siitä pitää tehdä joustavaa", Toivonen korostaa.

Hän luettelee cityjä, joissa polkeminen käy sulavasti: Lyon, New York, Chicago, Pariisi, Barcelona. Kaikissa kaupunkipyöräily on kytketty joukkoliikenteeseen.

Helsinki voisi tehdä muutakin polkijoiden hyväksi, sanoo Toivonen. Olisi esimerkiksi ratkaistava iso kysymys siitä, kuuluvatko polkupyörät autotielle.

Kööpenhamina kelpaa malliksi siitä, miten pyöräilystä saadaan osa kestävää liikkumista. Siellä oman pyörän saa viedä juniin, joissa niille on varattu vaunuja. Näin pyörän nopeutta voi hyödyntää myös matkan loppupäässä. Toisaalta rautatieasemilla on asialliset säilytystilat polkupyörille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!