Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saturnuksen iso rengas on vielä isompi kuin luultiin

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Nasa
Taiteilijan näkemys Saturnuksen jättirenkaasta. Se erottuu vain infrapunaa havainnoivalla kaukoputkella.
Taiteilijan näkemys Saturnuksen jättirenkaasta. Se erottuu vain infrapunaa havainnoivalla kaukoputkella. Kuva: Nasa

Saturnuksen renkaat tietävät kaikki. Mutta tuon kaasuplaneetan uloin isoin rengas ei ehkä ole yhtä tuttu, koska se ei näy tavallisilla teleskoopeilla. Nyt harsomaisen renkaan infrapunavaloa on tutkittu uudelleen. Rengas onkin kolmanneksen suurempi kuin aiemmin laskettiin.

Rengas löytyi vuonna 2009, kun astrofyysikko Douglas Hamilton ryhmineen havaitsi sen Spitzer-avaruusteleskoopin avulla. Spitzer mittaa infrapunavaloa. Jos Saturnuksen kuulut renkaat olisivat sormuksen kokoa, tämä niin sanottu Phoeben rengas olisi samassa mitassa kuorma-auton rengas.

Rengas pystyttiin päättelemään Saturnuksen kuista jo ennen kuin se havaittiin. Yksi Saturnuksen 62 tunnetusta kuusta, Japetus, on jäisen valkea toiselta puolelta, mutta toiselta puolelta lähes musta. Kaksinaamaisuus johtuu siitä, että kuu on lukittunut kiertoradallaan, ja kuun toinen puoli puskee jatkuvasti vasten renkaan pölyä.

Renkaan läpimitta on yli 200 kertaa niin suuri kuin Saturnuksen. Silti siinä on ainetta harvakseltaan, vain parikymmentä hiukkasta vuoren kokoisella alueella. Jättirenkaasta kertoivat Nature ja Discover.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!