Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmenen professoria ruoskii pamfletissa Suomen energia­politiikkaa

Tiede
 
Annikka Mutanen
helen
Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen uudistaa aurinkovoimalaansa Suvilahdessa. Siihen tulee Pohjoismaiden suurin sähkövarasto. Sen avulla voidaan ottaa talteen sopivan sään aikana tuotettu sähkö.
Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen uudistaa aurinkovoimalaansa Suvilahdessa. Siihen tulee Pohjoismaiden suurin sähkövarasto. Sen avulla voidaan ottaa talteen sopivan sään aikana tuotettu sähkö. Kuva: helen
Arvio: kirja
Halme, Hukkinen, Korppi-Tommola, Linnanen, Liski, Lovio, Lund, Luukkanen, Nokso-Koivisto, Partanen & Wilenius:
Maamme energia. Into 2015, 145 s.

Maailman energiajärjestelmässä toteutuu vallankumous sillä hetkellä, kun uusi tekniikka tulee halvemmaksi kuin vanha.

Tähän keikahduspisteeseen tullaan vääjäämättä. Joissakin maissa se on jo ohitettu.

Murroksessa voittavat ne, jotka ovat panostaneet uuteen, voittavaan tekniikkaan ja kehittäneet alan teollisuutta.

He pystyvät myymään tuotteensa maailmalle. Häviäjiin kuuluvat ne, jotka edelleen takertuvat ydinvoimaan, fossiiliseen energiaan ja suuriin keskitettyihin tuotantolaitoksiin.

Kymmenen professoria koettaa karistaa luuserin asennetta Suomen päättäjistä tuoreessa pamflettissaan Maamme energia.

Kotkan kaupunki ja energiayhtiö ovat tehneet niin kuin kirjoittajat toivovat. Kotka rakensi 120 miljoonan euron investoinneilla muun muasssa biokaasulaitoksen ja tuulivoimaa.

Nyt työn alla on energian varastointi, biolietteiden hyödyntäminen, aurinkosähkö ja datakeskuksen hukkalämmön talteenotto.

Kymmenessä vuodessa seudun energiantuotannon päästöt ovat pudonneet 40 prosenttia.

Uusia työpaikkoja on syntynyt alueella satoja. Energiayhtiön liikevoitto oli viime vuonna ennätyksellinen, luettelee Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund.

Vaasan alueella taas on Pohjois-Euroopan suurin energiateknologian keskittymä. Siellä 140 yritystä kehittää energiatekniikkaa maailmalle.

Menestyäkseen ne tarvitsevat kotimarkkinoita. Maailmalle on vaikea ponnistaa, ellei kotimaassa ole asiakkaita, joiden kanssa harjoitella ja kasvattaa bisnestä.

Valitettavasti kotimarkkinat ontuvat. Suomi on sijalla 36 rankingissa, jossa 40 maata pantiin järjestykseen sen mukaan, kuinka houkuttelevaa niissä on sijoittaa uusiutuvaan energiaan.

Professoreiden mukaan siirtymä jumbosijoilta paalupaikalle ei vaadi tukea uusiutuvan energian hintojen pudottamiseksi. Se alkaa jo olla kilpailukykyistä.

Sen sijaan tarvitaan politiikkaa, joka antaa uusille energiamuodoille mahdollisuuden reiluun kilpailuun markkinoilla.

Yksi keino tukea uusia teknologioita on standardien luominen niiden tuotteille.

Nokian nousun pohjalla oli Suomessa sovittu maailman ensimmäinen matkapuhelinstandardi nmt. Sitä seurasi gsm. Loppu on telealan historiaa.

Kaikkia munia ei kuitenkaan pidä laittaa yhteen koriin.

"Ei ole järkevää etukäteen päättää voittajaratkaisuista ja tukea yksinomaan niitä poliittisin päätöksin", kirjoittaa sähkömarkkinoiden professori Jarmo Partanen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Uusien tekniikoiden kesken on odotettavissa tiukka markkinatalouteen perustuva kilpailu siitä, mitkä ratkaisut ovat tehokkaimpia, halvimpia ja vastaavat parhaiten kuluttajien tarpeisiin.

Vanhan järjestelmän hyötyjillä, kuten ydinvoima- ja öljyteollisuudella, on luonnollisesti halu saada nykyisestä asemastaan irti kaikki mahdollinen.

Niillä on myös valtaa ja voimaa viivyttää uusia kilpailijoita.

Jos jäämme kuuntelemaan etupiirien lobbausta, kansakunnalle voi jäädä käteen tukku arvonsa menettäneitä suurvoimaloita – osa ehkä upouusia, mutta silti ajastaan jääneitä.

"Pelkään, että kansallisen edun nimissä ruvetaan vielä pelastamaan verovaroin näitä roskalaitoksia", varoitti Helsingin yliopiston ympäristöpolitiikan professori Janne Hukkinen kirjan julkistustilaisuudessa.

Pamfletin lukujen tyylissä ja tasossa on eroja, mutta viesti on yhtenäinen: muutos tulee, vaikka poliitikot päättäisivät jättäytyä hännille.

Kotimaiset kuluttajat ja yritykset jo kääntävät kelkkaansa kohti hajautettua energiantuotantoa.

Lämpöpumput ovat yleistyneet niin, että ne tuottavat uusiutuvaa energiaa Loviisan yhden ydinvoimalan verran.

Moni sähköyhtiö myy nyt sähkön lisäksi asuintalojen katoille aurinkopaneeleita ja ostaa asukkailta yli jäävän aurinkosähkön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!