Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koralliriuttojen Guggenheim muuttuu aivottomaksi paikkansa löydettyään

Tiede
 
Jorge Stolfi
Meritupen kuori on selluloosaa.
Meritupen kuori on selluloosaa.

Elämää kuhisevien koralliriuttojen kyljessä jököttää usein hämmentävän näköinen pönikkä. Se näyttää laskeutuneen toisesta galaksista. Sehän on tietysti vaippaeläimiin kuuluva merituppi.

Merituppi on hyvin pelkistetty eläin. Siinä on sisäänkäynti ja uloskäynti, ja sen läpi ramppaa trafiikkia ympäröivästä koralliriutasta.

Merituppi seuloo lävitseen vettä ja suodattaa siitä ravintohiukkasia ja pieneliöitä. Sisälmysten värikäs seulaverkosto muistuttaa lähinnä nykytaidetta.

Jos merituppi on elämäänsä tyytyväinen, se pullauttaa ennen pitkää virtojen vietäväksi siittiöitä ja munasoluja, joista muodostuu toukkia.

Toukan täytyy kiireesti löytää itselleen hyvä sijoituspaikka, johon se voi istuttaa itsensä loppuiäkseen. Tässä auttaa alkeellinen hermosto, jollaista aikuisella ei ole. Paikan löydyttyä aivot käyvät tarpeettomiksi. Toukka syö hermostonsa ja käyttää sitä rakennusaineena muuttuessaan aikuiseksi meritupeksi.

Meritupen suojavaippa koostuu samasta aineesta kuin Helsinkiin kaavaillun museon puiset seinätkin, nimittäin selluloosasta. Selluloosan muodostus on eläinkunnassa täysin poikkeuksellista. Pitkään uskottiin, että siihen kykenevät vain kasvit.

Mutta merituppi ei olekaan mikä tahansa eläin, vaan silkka taideteos.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!