Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myydään: magneettinen monopoli

Tiede
 
Mikko Möttönen
Kirjoittaja on fyysikko.

On vuosi 2008 ja lounastan William "Bill" Phillipsin kanssa. Bill pokkasi vuonna 1997 Nobel-palkinnon kehittämästään menetelmästä, jolla atomikaasu jäähdytetään lasersäteiden avulla lähelle absoluuttista nollapistettä.

Laserjäähdytystä on muun muassa käytetty tuottamaan maailman ensimmäiset Bosen–Einsteinin kondensaatit. Tässä aineen viidenneksi olomuodoksi kutsutussa tilassa yksittäiset atomit menettävät merkityksensä, ja kondensaatti käyttäytyy kuten yksi jättiläisatomi.

Bill hallitsee myös kondensaattien tehtailun. Siksi yritin lounaan yhteydessä myydä hänelle uusinta ideaamme: synteettisen magneettisen monopolin luomisesta kondensaattiin.

Ville Pietilän kanssa kehittämäni ehdotus mahdollistaa ensimmäistä kertaa kvanttifysiikan isän, Paul Diracin, yli 80 vuotta vanhan teorian tutkimisen kokeellisesti.

Työssään Dirac näytti, ettei magneettisten monopolien olemassaolo ole ristiriidassa kvanttimekaniikan perusteiden kanssa. Siksi Bill ei ollut syyttä kiinnostunut tuloksistamme.

Olin täysin varma, että keksimämme menetelmä toimii. Bill ei kuitenkaan ollut vakuuttunut. Hän kyseli mitä erilaisimpia kysymyksiä ja pian keskustelu harhautui.

Epäonnistuin. Ehkä lohdutukseksi Bill kuittasi ruokalaskun.

Vuosien varrella moni fyysikko sanoi yrittävänsä luoda synteettisiä magneettisia monopoleja, mutta tulosta ei näkynyt. Yksi näistä kokeilijoista oli yhdysvaltalainen professori David Hall.

Puolen vuoden taistelun jälkeen David kääntyi puoleeni. Päätimme puhaltaa yhteen hiileen. Näin tohtoriopintojaan ryhmässäni suorittava Emmi Ruokokoski sai väitöskirjalleen uuden aiheen. Hän ryhtyi kirjoittamaan tietokonekoodia, jolla hän simuloi Davidin kokeita. Tarkoitus oli löytää syy kokeiden epäonnistumiseen.

Riski oli suuri. Jos David ei lopulta onnistuisikaan, työ menisi hukkaan ja tohtorinhattu saattaisi jäädä haaveeksi. Onneksi vuoden yhteispelin jälkeen ensimmäinen synteettinen magneettinen monopoli näki päivänvalon maaliskuussa 2013. Tästä alkoi vielä armottomampi työ hioa tuloksia. Ne piti saada julkaistua parhaalla foorumilla.

Puserrus palkitaan tänään. Aalto-yliopiston D-salissa alkaa puolelta päivin Emmin väitöstilaisuus, jonka jälkeen pitkä uurastus saa mahtavan päätöksen.

Itse Bill Phillips tarjoutui tulemaan vastaväittäjäksi tilaisuuteen, mikäli se pidettäisiin syyskuussa. Emmille näin myöhäinen ajankohta ei kelvannut. Pakkien antaminen Nobel-voittajalle vaatii kanttia. Suomen nuorista sitä löytyy.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!