Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko tämä melanooma? Luomen voi tutkituttaa puhelimella

Tiede
 
Julia Weckman HS
Luomesta otetun kuvan voi välittää lääkärin tutkittavaksi kännykällä.
Luomesta otetun kuvan voi välittää lääkärin tutkittavaksi kännykällä. Kuva: Julia Weckman HS

Huolta herättävän luomen tai ihottuman takia ei välttämättä tarvitse lähteä lääkäriin.

Iho-ongelmasta voi napata kännykällä kuvan ja lähettää sen ruotsalaisella First Derm -sovelluksella ihotautilääkärille arviointiin.

Vastaus luvataan vuorokauden sisällä. Se sisältää itsehoito-ohjeita, kehotuksen tavata lääkäriä tai rauhoittavan tiedon, että luomi tai näppy on vaaraton.

Palvelu maksaa 30 euroa, mutta itse sovellus on maksuton. Sitä on ladattu jo yli satatuhatta kertaa. Sovelluksen versiota ammattikäyttössä testataan nyt yhdessä Yhdysvaltojen suurimmista sairaaloista.

Ruotsissa terveyskeskukset alkavat ensimmäisenä maailmassa käyttää kännykkäsovellusta luomien hoidontarpeen arviointiin. Kokeilu alkaa Länsi-Götanmaan maakunnassa ensi syksynä.

Idea on, että asiakkaan sijasta yleislääkäri lähettää ihotautilääkärille kuvan, josta hän arvioi ihon muutosta. Pahat muutokset hän ohjaa hoitoon kiireellisesti ja hyvälaatuiset verkkaisemmin.

Vaarattomien tutkiminen jätetään sikseen. Tarkoitus on vähentää turhia lääkärissäkäyntejä ja kohdentaa hoitoajat nykyistä paremmin oikeille potilaille. Sovelluksen hyötyä tutkittiin Ruotsissa Länsi-Götanmaan terveyskeskuksissa vuonna 2012.

Havainto oli, että melanoomaa sairastavat potilaat pääsivät hoitoon neljä kertaa nopeammin mobiililähetteen kuin paperisen lähetteen avulla. Kännykän kuvilla arvioidut potilaat pääsivät leikkaukseen yhdeksässä päivässä, kun muilla odotusaika oli 35 päivää.

Nyt samat tutkijat selvittävät sovelluksen hyötyjä psoriasiksen, ihottumien ja aknen arvioinnissa. Tulokset ovat lupaavia. Kuvan avulla ihotautilääkärit ovat pystyneet hoitamaan 30 prosenttia potilaista pelkillä itsehoito-ohjeilla. Perinteisesti näin on hoitunut vain kolme prosenttia. Nopeutunut hoito voi säästää henkiä. Melkein kaikki melanoomat olisivat parannettavissa, jos ne löydettäisiin ja poistettaisiin riittävän varhain.

Tämä säästää valtiolle rahaa. Luomien tutkimiseen ja poistoon kuluu Ruotsissa yli 30 miljoonaa euroa vuodessa. Tutkijat laskevat, että kännykkäsovelluksella säästöä syntyisi 10–20 miljoonaa euroa.

Suomessa luomiin kuluvaa rahaa ei ole laskettu. Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri ja dosentti Olli Saksela arvioi, että menot ovat samaa luokkaa kuin länsinaapurissa.

Suomessa luomien arviointia kuvien perusteella aiotaan kokeilla Hyksissä mahdollisesti jo syksyllä, kertoo Saksela.

Pilotissa testataan virolaisen yrityksen tuottamaa laitteistoa. Sen avulla yleislääkäri voi kuvata luomet tavallisella digikameralla, kun siihen liitetään tietynlainen objektiivi.

Kamerasta kuvat siirtyvät langattomasti tietokoneelle, jolta ne voi lähettää suojatulla sähköpostilla ihotautilääkärille.

Myös kännykän kuvaan perustuvaa luomien tutkintaa on alustavasti myös mietitty, kertoo osastonylilääkäri Micaela Hernberg Husin syöpätautien klinikalta.

Idea on vielä ajatuksen asteella, mutta se voisi Hernbergin mukaan sopia esimerkiksi melanoomaa jo sairastaneiden potilaiden seurantaan.

Husissa kännykkäsovellus on jo kokeilussa vapaaehtoisilla potilailla, jotka sairastavat rintasyöpää. Potilaat voivat ottaa yhteyttä sen avulla hoitavaan yksikköön, jos uusia oireita ilmaantuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!