Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hohtavia koralleja Punaisellamerellä

Tiede
 
Helsingin Sanomat
jörg wiedenmann southamptonin yliopisto
Korallit hehkuvat eri väreissä syvissäkin vesissä.
Korallit hehkuvat eri väreissä syvissäkin vesissä.

Hehkuvan värikkäitä koralleja on löytynyt Punaisestamerestä aika syvältä. Meritutkijat löysivät monia fluoresoivia koralleja yli 50 metriä syvyydestä. Värit vaihtelivat räikeän keltaisesta punaiseen. Samoissa vesissä on yleensä vain vihreää valoa fluoresoivia pigmenttejä.

Korallien väritys suojaa yleensä liialta auringonvalolta. Vain sininen valo pääsee tunkeutumaan yli 50 metrin syvyyksiin. Värikkäitä koralleja ei siksi yleensä ole syvissä vesissä.

Meritutkijat uskovat, että hohtavista koralleista saisi erotettua väriainetta lääketieteen kuvantamiseen. Hohtavilla aineilla voi korostaa soluja tai solujen rakenteita. Näin rakenteet erottuvat selvemmin, kun niitä tutkitaan mikroskoopilla. Pigmenttien avulla voitaisiin myös jäljittää syöpäsoluja tai kehittää lääkkeitä.

"Nämä fluoresoivat pigmentit ovat proteiineja. Kun niitä valaistaan sinisellä ja UV-valossa, niissä syntyy pitempien aallonpituuksien valoa, kuten punaista", kertoo korallien tutkija Jörg Wiedenmann Southamptonin yliopistosta.

Sukeltajat eivät aiemmin päässeet helposti tavallisilla sukelluslaitteilla fluoresoivien korallien äärelle. Nyt laitteet ovat kehittyneet. Koralleista kertoi tiedelehti Plos one.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!