Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eurooppa puuhaa omaa pilvipalvelua tietoturvan parantamiseksi

Yhdysvaltalaiset yhtiöt, kuten Google ja Amazon, hyödyntävät eurooppalaisten antamaa dataa. Kilpailijaksi on alettu kehitellä eurooppalaisia pilvipalveluja.

Tiede
 
Marja Heinonen
Kemal Can
Kuva: Kemal Can

Internetin käyttö kasvaa yhä kovaa vauhtia. Verkkoa käyttää jo yli 3,1 miljardia ihmistä, pian siis puolet maapallon väestöstä.

Samaa tahtia yhä suurempi osa palveluista siirtyy pilviin, toisiinsa liitettyjen palvelimien verkostoon. Käytännössä pilvipalvelut sijaitsevat datahalleissa.

Nykyisin iso osa pilvipalveluista on Euroopan ulkopuolella. Vanha manner alkaa olla tästä huolissaan.

Suomi on hyvä koti raudalle

Vaikka olemme pilvessä, se ei tarkoita, että tietomme leijuisivat taivaalla.

Todellisuudessa ne ovat tiukasti maan pinnalla datahallien palvelimissa.

Hakuyhtiö Googlella esimerkiksi on 900 000 palvelinta 13 palvelinkeskuksessaan ympäri maailmaa.

Googlella on Euroopan suurin palvelinkeskus Suomessa Haminassa. Google sijoitti yli vuosi sitten 450 miljoonaa laajennukseen.

Suomen olot palvelinkeskuksille ovat suotuisat. Viileä ilmasto sopii laitteiden jäähdytykseen. Sähkö on meillä halpaa ja ympäristö turvallista.

 

EU on polkaissut käyntiin hankkeen, jossa yritykset ja tutkimuslaitokset rakentavat eurooppalaista pilveä. Siitä tulee erityisesti vastapaino Yhdysvaltain ylivallalle. Nimekseen se on saanut European Trusted Cloud, vapaasti suomennettuna eurooppalainen luottamuspilvi.

Sen ydintavoite on säilyttää tietoja turvallisesti ja turvata kansalaisten yksityisyys. Hankkeella on viiden miljoonan euron vuosibudjetti. Puolet tulee mukana olevilta yrityksiltä, puolet EU:lta.

 

Pilvessä on yhä enemmän arkipäivän palveluita aina laskujen maksamisesta lippujen tilaamiseen. Niiden myötä tietoa meistä ja kulutuksestamme tallentuu koko ajan datahalleihin eri puolille maailmaa.

Näitä tietoja palvelun tarjoaja myös hyödyntää markkinoinnissa, myynnissä ja tuotekehittelyssä. Usein tiedot ovat osa palvelun ansaintamallia.

Tällä logiikalla toimivat muun muassa Facebook ja Google. Suomalaiset mediatalotkin käyttävät niitä melko huolettomasti palveluidensa kyljessä, esimerkiksi tunnistautumisessa.

Suuri yleisö on myös havahtunut tietoturvan riskeihin. Esimerkkejä on monia. Hakkerit varastivat esimerkiksi pilvipalveluista elokuva- ja poptähtien alastonkuvia ja latasivat niitä julkisille sivustoille.

Vuodon seurauksena muun muassa Apple tiukensi oman pilvipalvelunsa iCloudin turvallisuutta. Mutta riittääkö se?

 

Euroopassa yksityisyydellä ja sen myötä pilven henkilötiedoilla on huomattavasti vahvempi lain suoja kuin Yhdysvalloissa, sanoo tietotekniikan tutkimuslaitoksen Hiitin tutkija Kai Kuikkaniemi. Hän on mukana tekemässä liikenne- ja viestintäministeriön selvitystä siitä, kuinka henkilökohtaista tietoa tallennetaan.

Yhdysvaltalaiset yritykset voivat vapaasti käyttää ihmisiä koskevaa dataa yrityksen sisällä. Ne voivat myös myydä sitä.

Suomi puolestaan sääntelee henkilötietojen säilyttämistä ja käyttöä tiukasti. EU:ssa on tulossa voimaan uusi, jäsenmaita velvoittava tietosuoja-asetus, joka on hengeltään samanlainen.

Euroopassa ihmisellä on esimerkiksi oikeus pyytää poistamaan itseään koskevaa tietoa netin palvelusta, Yhdysvalloissa ei.

 

Europilven kehittelyyn osallistuvat muun muassa Ericsson, British Telecom ja Telecom Italia sekä suomalainen F-Secure. Suomen tutkimuslaitoksista mukana on VTT.

Vaikka hankkeen selkärangan muodostavat tekniikat, päätavoite ei ole niissä, vaan päälle rakennettavassa liiketoiminnassa.

Hankkeen vetäjä, F-Securen ulkoisesta yhteistyöstä vastaava johtaja Markku Kutvonen sanoo, että eurooppalainen teknologia on jo maailmanluokkaa.

Bisnesmalleissa on sen sijaan Kutvosen mukaan jääty pahasti kilpailijoista jälkeen.

Tänä vuonna osallistujat rakentavat eurooppalaisen pilvipalvelun alustan. Sitä testataan ja kehitetään pilotissa.

Jatkossa eurooppalaiset yritykset voivat luoda pilveen alustan päälle omia palvelujaan. Ne tarjoavat toivon mukaan myös kuluttajille vaihtoehdon. Kuluttaja voisi päättää itseään koskevan tiedon säilyttämisestä.

 

Yhdysvaltalainen Joe Weinman epäilee eurooppalaisen pilven ylivertaisuutta. Hän on kirjoittanut pilvistä kirjat Cloudonomics ja Digital Disciplines, ja seurannut alaa vuosia.

Weinman vastaa New Yorkista kysymykseen eurooppalaisten palveluiden tarpeesta. Hän sanoo, että pilviin tallennettu data – oli se Euroopassa tai muualla – on aina alttiina ihmisten, järjestöjen ja hallitusten väliintulolle.

Euroopan kilpailukyky ja talouskasvu tarvitsevat digitaalisia tuotteita ja palveluja globaaleille markkinoille. Mutta eurooppalaisten pilvien kohtalonkysymys on, ovatko ihmiset ja yritykset valmiita maksamaan niiden tietoturvasta. Muutoin pilvistä ei tule kannattavia.

 

Kutvosen mukaan ensi vuoden aikana selviää, onko europilvellä todella kysyntää.

Jos pilven ekosysteemiin liittyy ensi vuoden aikana eri kokoisia yrityksiä ilman rahallista tukea, ja jos hanke tuottaa liikevaihtoa osallisille, sitä kannattaa jatkaa.

Muussa tapauksessa ei.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!