Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjan haju kertoo tarinan – vanhan kirjan tuoksun saa myös sähkökirjaan

Kellastunut kirja saattaa tuoksua vaniljajäätelöltä, jossa on päällä makeaa pähkinä-toffeekastiketta.

Tiede
 
Jarmo Wallenius
Andras Eduard / Istock Photo
Kuva: Andras Eduard / Istock Photo

Kirjojen keräilijät, bibliofiilit ja sarjakuvien harrastajat sen tietävät. Kirjastoissa ja antikvariaateissa tuoksuu hieman nuhjuiselta, mutta hyvältä ja turvalliselta.

Muistatko vielä, miltä tuoksui koulusi lähikirjastossa tai opiskelupaikan kirjastossa – saati jossakin arvokkaassa arkistossa?

Ja onko tapanasi nuuhkaista vanhaa kirjaa sen avattuasi?

Hajuaisti tuo muistoja mieleen

 Haju on ainut aisti, jolla on suora yhteys aivojen limbisiin osiin, joissa yhdisttyy eri tunnetiloja.

 Ihmisen nenässä on 5–40 miljoonaa tuoksuja aistivaa reseptoria, joita käytämme haistamiseen. Niiden solut uusiutuvat nenässämme muutaman viikon välein.

 On arvioitu, että ihminen pystyy haistamaan yli miljardi erilaista tuoksuvaa molekyyliä.

 Tarkkailemme ja havainnoimme ympäristöämme ja esineistöä hajuaistin avulla 45 prosenttia ajasta.

 Muistamme vuotta myöhemmin tuoksut 64 prosentin tarkkuudella.

 Kolme neljäsosaa tunteistamme perustuu hajuihin ja tuoksuihin. Tuoksuilla on vaikutus mielialaan, hyvinvointiin ja tyytyväisyyteen.

 Jokaisella ihmisellä on sormenjälkeä muistuttava ominainen tuoksu. Naiset tunnistavat sen parhaiten.

Kirjan hajun saa loihdittua esiin nykyisenä e-kirjan aikanakin.

Sen osoitti professori, slovenialainen Matija Strlic, kun hän päätti esitelmänsä kirjan tuoksuista taannoin Dublinissa. Hän ripusti elektronisen lukulaitteensa selkämykseen tutun Wunderbaum-ilmanraikastimen. Kuusessa oli tällä kertaa vanhan kirjan tuoksu.

Professori Strlic on Lontoon University Collegen Kestävän perinteen tutkimuskeskuksen professori, ja hän on tutkinut kirjojen tuoksua pitkään. Luennollaan Strlic pyysi meitä kuulijoita nuuhkimaan kolmea näytettä ja tunnistamaan tuoksujen lähteet. Hän halusi näin osoittaa, miten paljon eri tuoksuja pystymme jäljittämään kirjoista.

"Valtaosa kellastuneista kirjoista ja papereista tuoksuu vaniljajäätelöltä, jonka päällä on makeaa pähkinä-toffeekastiketta. Ajoittain nenään voi tarttua myös ripaus kesäisen heinän tuoksua", sanoo Strlic.


Strlic on kemisti, joka siirtyi vuonna 2007 Sloveniasta Ljubljanan yliopistosta Lontooseen.

Siellä hän tutkii kirjallista kulttuuriperintöämme erityisesti hajujen perusteella, aina paperinvalmistuksen ja painotekniikoiden alusta nykypäivään.

Strlic on perehtynyt erityisesti ikääntyvään paperiin ja siitä haihtuviin orgaanisiin yhdisteihin, voc-höyryihin.

Tulemme harvoin ajatelleeksi, että kotonamme tai kirjaston hyllyssä hievahtamatta seisova kirja muuttuu kemiallisesti, sen sisällöstä riippumatta. Sama pätee pöydällä lojuvaan sanomalehteen.

Kirja on kuin suljettu reaktori, jossa voc-yhdisteet vaeltavat.

Paperi hajoaa vanhetessaan ja käy lopulta niin hauraaksi, että se murenee. Sanomalehden paperin eliniänodote on vain pari sukupolvea.

Mitä enemmän kirja tuoksuu, toisin sanoen mitä kiihkeämmin siitä erittyy orgaanisia yhdisteitä, sitä vilkkaampaa on paperin hajoaminen. Professori Strlicin ja muiden tutkijoiden tarkoitus on löytää paperin tuoksujen, kunnon ja ikääntymisen välinen yhteys.

Hänen tärkein tutkimuslaitteensa on kaasuja mittaava kromatografi ja siihen yhdistetty massaspektrometri. Ne nuuhkivat ja tutkivat ilmaa kirjojen lähellä, ja mittaavat siihen vapautuvia satoja voc-yhdisteitä.

Laitteet kartoittavat historiallisen paperin sisältämän selluloosan hajoamista, sen happamoitumista, hapettumista ja sitä, miten paljon paperissa on puusta valmistettua paperin ligniiniä.

Laitteet saavat selville myös happamen hartsiliiman määrän ja paperin pH:n.

Onpa myyntiin tuotu "kirjanuuskija", joka on suunniteltu paperisen kulttuuriperinnön tutkintaan. Sen kokosi englantilainen räjähteiden haistamiseen erikoistunut yritys.

Paperin valmistuksessa voidaan erottaa kolme aikakautta. Ne kaikki vaikuttavat eri tavoin siihen, miten vanhat kirjamme säilyvät ja mikä on niiden kunto.

Paperin keksimisestä Kiinassa 100-luvun alussa aina keskiajan halki 1800-luvulle asti paperia valmistettiin käsin. Sen tärkein raaka-aine oli pellavalumppu.

Lumppupaperi näyttäisi säilyvän hyväkuntoisena jopa tuhansia vuosia, jos sitä pidetään kuivissa ja viileissä oloissa.

Puuta alettiin käyttää paperin valmistukseen noin 200 vuotta sitten. Ala teollistui, kun puuhioketta ja selluloosaa keitettiin.

Puukuitujen ligniini nopeuttaa paperin ikääntymistä. Sitä teki myös hartsialunan käyttö paperin pintaliimauksessa. Hartsi teki mahdolliseksi mustekirjoituksen ja -painannan.

Myös jo 400-luvulla käytetty hapokas rautagallusmuste nopeuttaa paperin ikääntymistä. Valitettavasti Leonardo da Vinci, Galileo Galilei ja Johan Sebastian Bach käyttivät juuri tätä mustetta.

ZFB
Saksan Leipzigissä kirjoja restauroidaan suurissa kammioissa. Kerralla pelastuu jopa satoja kirjoja.
Saksan Leipzigissä kirjoja restauroidaan suurissa kammioissa. Kerralla pelastuu jopa satoja kirjoja.

Länsimaiden kirjastojen ja arkistojen paperisesta materiaalista valtaosa on peräisin vuosilta 1860–1990.

Tuon ajan teollinen paperinvalmistus hyödynsi ligniiniä paperin valmistuksessa. Se vahvisti paperin lujuutta, mutta heikensi sen kestävyyttä ja valonsietoa.

Siksi tuona aikana painettu paperi vaurioituu nopeasti. Paperin kestoksi lasketaan muutama vuosisata.

Runsas ligniinin pitoisuus myös näkyy paperissa. Hapettuessaan ligniini muuttuu kellanruskeaksi, ja sehän on juuri vanhan kirjan yksi tunnusmerkki.

Happamoituneiden kirjojen ja dokumenttien säilyvyytta parannetaan nykyisin massaneutraloinnilla. Esimerkiksi Saksan Kirjansäilöntäkeskuksessa Leipzigissa on käytössä useita neutralointikammioita. Jopa satoja kirjoja voidaan upottaa kerrallaan pH:ta neutraloivaan liuokseen. Siinä on kalsium- tai magnesiumbikarbonaattia. Näin kirjoihin muodostuu emäksinen reservi. Se jarruttaa ilmansaasteiden happamoittavaa vaikutusta.

Kirjojen pelastajaksi tulivat 1990-luvulla myös ympäristölait. Paperin pintaliimauksessa ja sen painatuksessa alettiin käyttää pintaliistereitä.

Ne takaavat neutraalin paperin laadun. Niinpä paperi ei kellastu yhtä nopeasti. Lisäksi kalsiumkarbonaatti lisää valmiin paperin vakautta.

Aikamme paperin säilyvyys onkin noin 500 vuotta. Kirjapainon isäksi sanottu Johannes Gutenberg olisi varmaan pitänyt siitä yli 500 vuotta sitten.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!