Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tieteellisen koulutuksen ei pitäisi kasvattaa tuottavia rattaanosia yrityksiin

Tiede
 
Susanne Björkholm Kirjoittaja on tiedetoimittaja

Suomen yliopistot kituvat. Yhä useammin opetus on korvattu kirjatentillä, josta opiskelijan ainoa palaute on anonyymi arvosana.

Tohtoreita halutaan nopeasti ja julkaisuja paljon, laadusta viis. Yliopistojen kaulaan sovitellaan yritysmaailman talutushihnaa ja päättymätön rahankerjuu ja hännystely vievät jo nyt ison siivun tutkijoiden työajasta.

Nyt uusi hallitus haluaa leikata lisää yliopistoilta. Tämä on aiheuttanut kitinää. Liityn kuoroon. Peruskoulun ja lukion jälkeisessä koulutuksessa on olemassa kaksi lähtökohdiltaan ja merkitykseltään täysin erilaista koulutuslinjaa:

1) Kaikki ammattiin valmistava, kuten Aalto-yliopiston, ammattikoulujen ja ammattikorkeakoulujen opetus sekä ne yliopistojen ohjelmat, joista valmistuvat juristit, papit, lääkärit, opettajat, kliiniset psykologit, kaiken maailman terapeutit, proviisorit ja niin edelleen.

2) Tiede.

Kun suunnitellaan koulutusta ja päätetään opiskelijamääristä kohdan yksi aloilla, kannattaa arvioida kustannuksia ja työmarkkinoiden tarpeita.

Kohta kaksi sen sijaan ei koskaan palaudu putkinäköiseen kustannus-hyötyajatteluun.

Tieteellisessä koulutuksessa ei ole tarkoitus kasvattaa tuottavia rattaanosia yrityksiin kilpailukykyä nostamaan eikä puhuvia päitä kommentoimaan hallitusten talouspoliittisia neronleimauksia.

Siellä kasvaa lyhyellä aikavälillä tuottamattomia, mutta kaikilla aikaväleillä sivistyneelle yhteiskunnalle ehdottoman välttämättömiä ihmisiä.

Heitä, jotka pyrkivät ymmärtämään mahdollisimman paljon todellisuuden rakenteesta ja lisäämään ihmiskunnan kollektiiviseen tietolaariin oman pikku nokareensa.

Heillä ei tule olla mitään muuta tehtävää kuin kaikessa rauhassa tutkia ihmistä, elämää, materian ja energian mysteerejä ja maailmankaikkeutta. Ja tätä heidän tulee tehdä riippumattomina trendipelleilyistä ja hallitusten kokoonpanoista.

Heitä pitää visusti suojella kaikilta projekteilta, joissa käytetään sanoja "innovaatio", "tulostavoite" ja "kilpailukyky". Eivätkä he missään nimessä saa olla riippuvaisia yritysten rahoista.

Kaikki tuo kiihkeä ja kuohkea ja sinne tänne tempoileva liittyy soveltavaan tukimukseen ja tuotekehittelyyn, jotka suhteutuvat perustutkimukseen niin kuin omenasato omenapuuhun.

Ilman elinvoimaista ja riippumatonta perustutkimusta soveltavat puuhastelut tyssäävät auttamattomasti, kuten ennemmin tai myöhemmin muukin edistys ja kaikki se, mikä erottaa valtion etuliitteestä banaani-.

Täytyy olla harvinaisen typerä ja likinäköinen heikentääkseen perustutkimuksen jo nyt kurjistettuja toimintaedellytyksiä leikkaamalla siltä määrärahoja.

Arvatkaapa, aikovatko EU ja Suomen hallitus leikata perustutkimukselta määrärahoja?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!