Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tappajaetana valloittaa Suomea – ja syö aivan mitä tahansa

Vieraslaji syö mitä vain. Se sikiää kuin kopiokoneesta. Nyt etanan on havaittu levittävän tauteja.

Tiede
 
Tappajaetanat syövät aivan mitä vain
Tappajaetanat syövät aivan mitä vain
Tappajaetanat valtaavat alaa Tuusulassa. Paras tapa päästä niistä eroon on kerätä etanat talteen yksitellen. Etanat syövät mitä tahansa, jopa koirankakkaa. Toimittaja: Johanna Junttila HS, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru HS.

Sateinen alkukesä oli etanoiden ja kotiloiden juhlaa.

Juhlijoista huomiota herättävin on jättimäinen ja oranssihtava espanjansiruetana, vihollisten kesken tappajaetana.

Tämä jopa neljätoista senttimetriä pitkä nilviäinen voi levittäytyä puutarhaan tai pyörätielle jopa satojen yksilöiden mattona. Ruuaksi kelpaa kaikki raparperinlehdistä koirankakkaan ja kuolleisiin lajitovereihin.

Tappajaetanaa pelätään. Sitä ei ole onnistuttu hävittämään vielä mistään, minne se on kerran levinnyt.

Norjalaiset tutkijat ovat löytäneet tappajaetanoista suuria määriä listeriabakteeria.

Ihmisessä bakteerin saastuttaman ruoan syöminen voi aiheuttaa listerioosin. Useimmilla listerioosi menee ohi ruokamyrkytyksen kaltaisilla oireilla. Raskaana oleville naisille, iäkkäille ja immuunipuutosta poteville tauti on kuitenkin vaarallinen.

Luonnontieteellisen keskusmuseon nilviäisasiantuntija Anne Koivunen ei pidä löytöä kovin huolestuttavana.

"Kannattaa muistaa, että listeriaa on yleisesti luonnossa. Etanat saavat sitä syömästään biomassasta. Ne eivät liiku pitkiä matkoja. Siksi niitä ei voi pitää kovinkaan pahoina listerian levittäjinä."

Norjassa tutkittiin, voisiko listeria siirtyä tappajaetanoista karjaan rehun välityksellä, jos rehuniityllä on etanoita. Laboratoriokokeiden perusteella tämä ei vaikuta todennäköiseltä.

Esa Syväkuru HS
Espanjansiruetanan lima lähtee käsistä huonosti, joten kumihanskat tai pinsetit ovat poimijalle tarpeen. Etana on tavallisesti tumman punaruskea ja 8–12 senttiä pitkä. Kokonsa puolesta lajin voi sekoittaa kotimaiseen ukkoetanaan.
Espanjansiruetanan lima lähtee käsistä huonosti, joten kumihanskat tai pinsetit ovat poimijalle tarpeen. Etana on tavallisesti tumman punaruskea ja 8–12 senttiä pitkä. Kokonsa puolesta lajin voi sekoittaa kotimaiseen ukkoetanaan.

Listeriabakteerin lisäksi tappajaetanoista on löydetty kolibakteereita ja koirille vaarallisia keuhko- ja sydänmatoja.

Karjankasvattajia enemmän tappajaetana pelottaa viljelijöitä. Ruotsissa se on tuhonnut mansikkasatoja. Ahvenanmaallakin viljelijät ovat saaneet tuta sen rouskutusvoiman.

"Manner-Suomessa tappajaetanasta ei vielä ole taloudellista haittaa. Onneksi ne eivät ole levinneet puutarhoihin ja viljelmille", sanoo tarkastaja Bengt Lindqvist Luonnonvarakeskuksesta.

Kotipuutarhureille tappajaetana aiheuttaa mielipahaa paitsi ruokahalunsa, myös ällöttävän olemuksensa takia.

Tappajaetana erittää kulkiessaan limaa, joka on harvinaisen sitkeää. Kun etanalegioona asettuu seudulle taloksi, voi olla mahdoton välttää päälle astumista tai yli ajamista.

Etanavellillä kuorrutettu asfaltti tahrii kengät ja on liukas. Litistyneet raadot houkuttelevat paikalle lisää otuksia.

Yksikin tappajaetana pystyy perustamaan siirtokunnan, sillä aikuinen yksilö pystyy hedelmöittämään itse itsensä. Se voi munia jopa 400 munaa.

Kimmo Taskinen HS
Myös harmiton ukkoetana on iso, mutta väriltään musta tai harmaa.
Myös harmiton ukkoetana on iso, mutta väriltään musta tai harmaa.

Etanavauhti on kaukana tahdista, jolla erittäin haitalliseksi luokiteltu vieraslaji leviää Suomessa. Vielä 15 vuotta sitten tutkijat arvelivat, että laji leviää Suomessa vain Etelä-Suomeen ja rannikolla Kokkolan korkeudelle. Viime kesänä limaisia pötköjä löydettiin jo Rovaniemeltä.

Espanjansiruetana mönkii yössä jopa 50 metriä, mutta omin jaloin se ei Suomea valloittanut. Sen munat leviävät taimien multapaakkujen ja maa-aineksen mukana. Kuoriuduttuaan etanat ryömivät maan pinnalle.

Lajia löydettiin Suomessa ensi kertaa Ahvenanmaalla 1990-luvun alussa. Sinne se saapui ruotsalaisten taimien matkassa. Vuonna 1994 etana ehti mantereen puolelle.

Vieraslajien asiantuntija Markus Seppälä Suomen Luonnonsuojeluliitosta kehottaa ilmoittamaan etanoista havaintoja vieraslaji.fi-sivustolla.

"Havaintojen avulla voimme luoda alueellisesti kattavan suunnitelman torjuntaan. Vieraslajien Facebook-sivulla voi myös kertoa keinoista, joilla on yrittänyt tuhota etanoista."

Nyt jännitetään, selviävätkö etanat Lapin talvesta. Etelä-Suomessa aikuiset yksilöt menehtyvät talvella. Munat ja pikkuetanat eivät viime talven pikkupakkasia säikähtäneet. Riittää, että piilopaikan päälle sataa eristävä lumivaippa.

Ruotsissa tappajaetanat ovat pariutuneet paikallisen etanalajin kanssa. Lemmestä on syntynyt paremmin kylmää sietäviä yksilöitä. Suomessa risteytymistä ei ole havaittu.

Tappajaetanaksi kutsuminen ei ole nilviäistä kohtaan oikein reilua, sillä peto se ei ole. Se syö kasveja, raatoja ja kasvijätettä. Kannibalismiin se intoutuu, jos löytää kuolleen toverin.

Virallinen lajin nimi espanjansiruetana ei ole sen onnistuneempi. Kun laji löydettiin Ranskasta vuonna 1956, se sekoitettiin samannäköiseen portugalilaiseen Arion lusitanicus -etanaan. Sen ajateltiin tulleen Ranskaan espanjalaisten vihannesten mukana, sillä Portugalin kanssa kaupankäynti oli vähäistä.

Virhe selvisi vasta vuonna 1997, kun tutkimukset osoittivat tappajaetanan Arion vulgaris -lajiksi. Se oli kuvattu Ranskassa ensi kerran jo 1855. Eteläntuliaisiksi syytetty laji onkin ehkä keskieurooppalaista alkuperää.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!