Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi kirja kertoo Higgsin jumalhiukkasen arvoituksista selkeästi

Kosmologi Sean Carroll kertoo Higgsin hiukkasesta ja hiukkasfysiikan arvoituksista selkeästi

Tiede
 
Juhani Niiranen HS
Universumissa vaikuttavia hiukkasia tutkitaan törmäyttimin Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa Cernissä. Jättimäinen CMS-ilmaisin on yksi keskeisistä laitteista.
Universumissa vaikuttavia hiukkasia tutkitaan törmäyttimin Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa Cernissä. Jättimäinen CMS-ilmaisin on yksi keskeisistä laitteista. Kuva: Juhani Niiranen HS
Arvio: tietokirja
Sean Carroll: Maailmanlopun hiukkanen. Miten Higgsin hiukkasen etsintä vie kohti uutta käsitystä maailmankaikkeudesta. Suomentanut Tuukka Perhoniemi. Ursan julkaisuja 143. Painettu Tallinnassa 2015. 345 s.

 

Higgsin hiukkanen on omalaatuinen alkeishiukkasten joukossa. Se ei ole ainehiukkanen eikä voimaa välittävä hiukkanen, vaan se antaa massan muille hiukkasille.

Kun Higgsin bosoni löytyi, sen taustalla olevan teorian kehittäjät saivat fysiikan Nobelin palkinnon syksyllä 2013. Löytyminen oli iso uutinen.

Viestimissä siitä käytettiin välillä jopa nimeä "jumalhiukkanen". Ilman Higgsiä ei olisi nykyistä maailmankaikkeutta.

Mutta Higgsin hiukkasta kiinnostavampi on se piilossa oleva todellisuus, josta hiukkanen kumpuaa. Näin sanoo kosmologi ja Sean Carroll teoksessaan Maailmanlopun hiukkanen.

Carroll kertoilee Higgsin hiukkasen etsimisestä ja hiukkasfysiikasta yleensä. Kirjan nimi viitannee Higgsin jälkeiseen tuntemattomaan "uuteen fysiikkaan", jota maailman suurin hiukkastörmäytin LHC tutkii.

Ennen kaikkea Carroll kuvailee kvanttikenttäteoriaa, joka on keskeinen hiukkasfysiikassa.

"Siitä ei useinkaan kerrota edes suurella yleisölle tarkoitetuissa fysiikan kirjoissa", Carroll perustelee.

Maailmankaikkeus ei pohjimmiltaan koostu hiukkasista vaan erilaisista kentistä.

Kaikki hiukkasfysiikan standardimallin hiukkaset ovat aaltoliikettä tietyssä kentässä, näiden kenttien värähtelyä. Higgsin kentän ohella on muita kenttiä, jotka ilmaantuvat eri hiukkasina.

"Se on kenties hämärin ihmisten ikinä pohtima idea", Carroll varoittaa alussa, ehkä aiheesta.

Hiukkasten massa johtuu Higgsin kentästä, joka on kaikkialla. Se toimii ikään kuin väliaineena, jonka läpi muut hiukkaset liikkuvat. Kenttä vaikuttaa niiden ominaisuuksiin.

"Matkatessamme avaruuden halki me liikumme meitä ympäröivän Higgsin kentän lävitse."

Carroll harhauttaa ajoittain lukijan pohtimaan, että tämähän on melkein ymmärrettävää.

Kenttää Carroll vertaa esimerkiksi topografiseen karttaan, joka on korkeuskenttä. Kentällä on jokin arvo joka pisteessä, jos se nyt jotakin valaisee.

Kun kirjan laskee käsistään hetkeksi, huomaa mielen harhailevan yhä aika sumuisilla kentillä. Lukija pinnistelee sellaisten käsitteiden parissa kuin spontaani symmetriarikko.

Se tarkoittanee sitä, että universumin alussa Higgsin kenttä asettui tiettyyn arvoon. Se teki hiukkasista erilaisia.

Ilman Higgsin kenttää esimerkiksi elektroni ja elektronin neutriino olisivat samanlaisia.

Nyt elektroni on tärkeä ainehiukkanen ja neutriino haamumainen hiukkanen, joka hujahtaa esteettä kaiken läpi.

Hommaa mutkistaa se, että tavallisten kappaleiden massa johtuu muustakin kuin Higgsin kentästä. Esimerkiksi kvarkkien massa protonin sisällä on vain murto-osa protonin massasta. Valtaosa protonin massasta tulee ytimen vahvan vuorovaikutuksen sidosenergiasta.

Higgs liittyy oleellisesti heikkoon vuorovaikutukseen, joka on yksi neljästä perusvoimasta.

"Heikot vuorovaikutukset ovat oikea sekasotku", Carroll kirjoittaa. Syyllinen on tiedossa. Se on Higgsin hiukkanen.

Kirjoittaessaan heikkojen vuorovaikutusten symmetrioista Carroll varoittaa, että "tässä kohdin homma muuttuu sekavaksi": "Sen ei ole tarkoituskaan olla yksinkertaista, puhumme kuitenkin joukosta keksintöjä, joista myöhemmin myönnettiin useita Nobel-palkintoja."

Mystisen fysiikan kanssa painivan lukijan Carroll palkitsee runsailla tiedoilla, jotka kannustavat opiskelemaan lisää.

Hän kertoo esimerkiksi maailman suurimman hiukkastörmäyttimen LHC:n historiasta, edeltäjistä ja kilpailijoista ja itse laitteesta.

Kiihdytinkehällä toisiaan päin syöksyvät protonit otetaan vaahtosammutinta muistuttavasta vetysäiliöstä. Siitä riittää materiaalia LHC:n protonisuihkuihin loputtomasti: "Protonit eivät ole mitään harvinaisuuksia".

Higgsin löytäminen oli vaikeaa, koska se hajoaa heti muiksi hiukkasiksi. Higgsin elinaika on niin lyhyt, että se ehtii käväisynsä aikana liikahtaa alle miljardisosan senttimetriä.

Hiukkasta piti etsiä hajoamistuotteiden jakaumista. Se ei ollut neulan etsimistä heinäkasasta vaan heinän etsimistä useista heinäkasoista.

Opimme myös, että maailmankaikkeudessa vaikuttavan mystisen pimeän aineen hiukkaset ovat Higgsin hiukkasen välityksellä vuorovaikutuksessa ihmisen atomien kanssa.

Näin käy joka vuosi noin kymmenen kertaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!