Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Susi ja sen idea

Tiede
 
Janne Saarikivi
Kirjoittaja on kielentutkija.

Nyt on kesä, ja silloin kaupunkilaisella on aikaa olla luonnossa. Eli missä?

Maitoa ja sementtiä voi molempia mainostaa fraasilla "peräisin Suomen luonnosta". Eihän täällä muuta olekaan kuin kiviä, kasveja ja eläimiä, joita luonnoksi kutsutaan. Silti ihmisen keksimät asiat ovat periaatteessa "kulttuuria" ja vain ihmisestä riippumattomat asiat "luontoa". Juuri siksi, outoa kyllä, kulttuuriin kuuluu myös luonto, siis luonnon idea.

Luontoa ihaillaan tai tuhotaan. Luonto virkistää. Mutta esimerkiksi suomen vanhoista murteista puuttunee luontoa merkitsevä sana. Kansanrunoissa luonto on mystistä asioihin sitoutunutta voimaa, luonnetta. Nykyinen luonto taas, elämän herkkä kokonaisuus ja ihmisen tekojen vastakohta, on niin myöhäinen keksintö, että se löytyy vain kirjakielestä.

Vuonna 1735 Carl von Linné julkaisi teoksenSystema naturae. Se loi pohjan luonnonilmiöiden luokittelulle. Hieman myöhemmin eli vuonna 1780 Johann Wolfgang von Goethe istui Kickelhahninvuorella kirjoittamassa metsän hiljaisuudesta.

Syntyneessä runossa moderni ihminen kokee mystistä yhteyttä luontoon sen sijaan, että hyödyntäisi tai pelkäisi sitä, tai uskoisi sen olevan täynnä henkiä, kuten edelliset sukupolvet.

Linnén luokiteltu, latinankielisillä nimilapuilla varustettu luonto ja Goethen villi ja elämyksellinen luonto syntyivät yhteydessä toisiinsa.

Maailman ymmärtämisestä unelmoinutta valistusajan ihmistä seurasi romantiikan ihminen, joka etsi siitä, mitä ei voi hallita. Kaiken havainnoiva ja systematisoiva kulttuuri hahmotteli vastakohtansa. Luonto, kuten taide, peri unohdettujen jumalien ominaisuuksia ja tehtäviä.

Nykyajan luonto on yhdistelmä Linnén ja Goethen käsityksiä. Se on toiminnaltaan tunnettu ja tasapainossa, mutta samalla herkkä ja uhattu, ärsytettynä vaarallinen, meistä erillinen kunnioituksen kohde. Takametsien luontaistilallinen elää yhä vielä kiinni siinä, minkä moderni ihminen on systematisoinut ja romantisoinut. Hän tietää, että susi uhkaa poroja ja sen, missä ja miten suden voisi tappaa.

Töölössä 1100 kilometrin päässä on kuitenkin virasto ja siellä tiedetään, montako sutta Suomessa on. Virkamies ei ikinä näe sutta, paitsi häkissä tai täytettynä, nimilapun kera.

Silti virastossa tunnetaan paitsi akateeminen taksonomia, myös saksalaisen romantiikan kuvasto. Siellä huolehditaan, että luonto tuolla jossain on riittävän monipuolisesti villi ja kielletään tappamasta sutta, direktiivin nojalla.

Näin elää Enontekiöllä vielä susi. Mutta Töölössä elää suden idea, ja tässä maailmassa se on lopulta tärkeämpi.

Janne Saarikivi
Kirjoittaja on kielentutkija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!