Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aurinkokunnan kartoitus saatiin päätökseen – luotain ohitti Pluton

Tiede
 
”Hei, Pluto!” – luotaimen historiallista ohitusta seurattiin riemulla
”Hei, Pluto!” – luotaimen historiallista ohitusta seurattiin riemulla
Nasan New Horizons -luotaimen tutkimusryhmä riemuitsi, kun New Horizons kiisi kääpiöplaneetta Pluton ohi tiistaina iltapäivällä. Kuva: Reuters

Pluto on aurinkokunnan ulkoreunalla, mutta hetken se oli hyvin lähellä. Luotain New Horizons kiisi kääpiöplaneetta Pluton ohi tänään iltapäivällä.

H-hetki oli noin kello 14.50 Suomen aikaa. Luotain oli silloin lähimpänä pääkohdetta eli kääpiöplaneetta Plutoa – 9,5 vuoden taipaleen jälkeen.

Lentotietojen mukaan New Horizons ohitti Pluton noin 70 kilometriä lähempänä kuin lennonjohto oli suunnitellut. Ohitus toteutui lähimmillään 12 472 kilometrin päässä pinnasta. Alun perin ohilennon alimmaksi lentokorkudeksi oli suunniteltu 12 542 kilometriä.

Kuvia saadaan vasta keskiviikkona. Ensiksi New Horizons ilmoittaa, menikö kaikki suunnitelmien mukaan. Tämä kuittaus tulee noin kello 3.53 keskiviikkona aamuyöstä Suomen aikaa.  Välissä luotaimen antenni on suunnattu Plutoon ja sen kuihin.

Juuri ennen ohilennon alkua Nasa julkaisi ruskeanpunaisen "kokovartalokuvan" Plutosta, jossa näkyy uusia yksityiskohtia. Se on kuvattu myös twiiteissä ohessa. 

Vauhtia luotaimella oli yli 14 kilometriä sekunnissa. Pitkän lennon kliimaksi oli ohi 450 sekunnissa.

NASA / JHUAPL / SWRI
New Horizons kuvasi Pluton lauantaina 11. heinäkuuta jo alle miljoonan kilometrin päästä. Pian eli ehkä jo keskiviikkona luotain lähettää planeetta Maan ihmisille lähikuvia vain 12 500 kilometrin päästä pinnasta.
New Horizons kuvasi Pluton lauantaina 11. heinäkuuta jo alle miljoonan kilometrin päästä. Pian eli ehkä jo keskiviikkona luotain lähettää planeetta Maan ihmisille lähikuvia vain 12 500 kilometrin päästä pinnasta.

Sekunteja oli vähän. Siksi New Horizonsin Lorri-kamera otti kuvia tohinalla. Luotain ehti nähtävästi napata satoja kuvia kylmästä kääpiöplaneetasta, jos kaikki meni hyvin.

New Horizons otti vielä lauantaina ja sunnuntaina viimeisiä kuvia Plutosta ja Kaharonista, ennen kuin sen laitteet alkoivat valmistautua ohilentoon.  

Viikonlopun kuvia voi jo kutsua lähikuviksi, vaikka ne on vielä otettu kaukaa. 

Tulossa on paljon tarkempia  otoksia. Arvion mukaan suurin tarkkuus on 180-kertainen sunnuntaisiin kuviin. Kuvakulma vaihtuu hiukan. Siksi osa sunnuntain kuvissa näkyvistä pinnamuodoista on kuvattu tällä lennolla viimeisen kerran.

Luotain on nyt Maasta niin kaukana, että sen lähettämä signaali matkaa Maahan lähes viisi miljardia kilometriä. Valon nopeudellakin signaalin matka kestää yli 4 tuntia ja 25 minuuttia.

Lähikuvien yhteydessä Pluton läpimitaksi jo vahvistui 2 370 kilometriä, eli se on sittenkin isompi kuin Kuiperin vyöhykkeen toinen iso kohde, kääpiöplaneetta Eris.

Lennonjohto herätti New Horizonsin horroksesta joulukuussa 2014. Matkalla sitä oli vuosittain pidetty hereillä 50 päivää. Laite virkosi täysin joulukuussa 2014. Se ehti jo ottaa ennen lähilentoa tarkimpia kuvia Plutosta koskaan.

Löytövuodesta 1930 – ihmisen iän – Pluto uinui jäisenä ja etäisenä taivaankappaleena aurinkokuntamme reunalla. Paljoa siitä ei tiedetty.

Avaruusteleskooppi Hubble tosin kuvasi sitä vuosituhannen alussa. Hubblen kuvista yhdisteltiin utuinen kuva Pluton pinnanmuodoista.

Tänään New Horizons poisti jäiseltä Plutolta sen viimeiset verhot.

Isoja ja meille tuntemattomia taivaankappaleita kuvattiin yhtä läheltä viimeksi elokuussa 1989. Silloin Voyager-2 luotain ohitti sinisen kaasuplaneetan Neptunuksen alle 5 000 kilometrin päästä.

Myös kääpiöplaneetta Cerekseltä saatiin kuvia tänä kesänä.

"Tämä on hyvin jännittävää. Mitään tällaista ei ole nähty avaruusluotaimissa yli 25 vuoteen. Eikä myöskään näköpiirissä ole mitään vastaavaa 25 vuoteen", sanoo lennon pääsuunnittelija Alan Stern.

Stern tietää, mistä puhuu. Hän on valmistellut Plutolle lähtevää luotainta pitkään.

Nasa päätti lennosta kesäkuussa 2001, ja New Horizons lähti maratonmatkalle 19. tammikuuta 2006 Atlas V-kantoraketin nokassa. Vauhti oli heti alussa hurja. Luotain ohitti Kuun radan jo yhdeksän tunnin kuluttua lähdöstä. Apollo-kuulennoilla matka Kuuhun kesti yli kaksi päivää.

Jupiteriin New Horizons ehti vain 13 kuukaudessa, ja otti siltä vielä hiukan lisää vauhtia. Kaasuplaneetta Neptunukselle New Horizons saapui myös paljon nopeammin kuin edeltäjänsä, Voyagerit 1980-luvun lopulla.

Pluto on ehkä planeettoihin verrattuna pieni. Sen läpimitta on 2 370 kilometriä. Se on siis pienempi kuin Kuumme.

Mutta kääpiöplaneetaksi se on suurimpia. Uuden arvonimen se sai, kun Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni IAU alensi Pluton planeetan asemasta 2006.

Monet, kuten Stern, pitävät sitä yhä planeettana. Planeetta tai kääpiöplaneetta, Pluto on aurinkokuntamme "kolmannen vyöhykkeen" eli Kuiperin vyöhykkeen kirkkain kohde. Jäinen vyöhyke koostuu tuhansista komeetoista ja jäisistä kappaleista.

Aluksi sisäplaneetat olivat luotainten kohteita ensiohituksilla 1962–1975, ja sitten ulkoplaneetat 1973–2015. Planeettojen tutkijat sanovat, että Pluton ohitus päättää yhden ajanjakson lähiavaruuden kartoituksessa.

Aurinkokunnan kaikki suuret kappaleet on näet kesän 2015 jälkeen kuvattu läheltä. Kaikki isot kuut on näet myös kuvattu. Asteroidivyöhykkeen isot kohteet Vesta ja Ceres kuuluvat myös kuvattujen listaan.

Voyager 2 -luotaimen kuvat sinisestä Neptunuksesta 25 vuotta sitten kutkuttivat mielikuvitusta.

Siitä on jo niin kauan, että lähes puolet ihmiskunnasta ei sitä kokenut. Sama innostus voi toistua nyt Pluton ohituksessa, kun kuvia alkaa tulla läheltä.

New Horizonsin työ ei pääty Pluton ohitukseen. Pelkästään tuhansien kuvien ja kootun datan ja lähettäminen Maahan vie ainakin 16 kuukautta. Pääsyy on se, että Pluton radiolähetin on hidas. Sen signaalia tulee Maahan vain kilobitti sekunnissa.

Kun Pluton tiedot kaikkineen on hoidettu Maahan, New Horizons suuntaa Kuiperin vyöhykkeen kohteille.

Lennonjohto on selvittänyt, että New Horizonsin radalle osuu kiinnostavia kohteita. Sopivia jäisiä kappaleita on etsitty Hubble-avaruusteleskoopilla. Ne kertovat lisää aurinkokuntamme alkuvaiheista. Jos kohde on lupaava, luotaimen rataa muutetaan hiukan.

Pluto tarjoaa melko varmasti yllätyksiä. Niin on käynyt Sternin mukaan joka kerta, kun avaruuden luotain on kuvannut uutta taivaankappaletta, olipa kohde sitten planeetta tai kuu.

Löytyykö Pluton pinnalta metaanimeriä? Reunustaako suurta Kharon-kuuta hento kaasukehä? New Horizons kiitää Kharonin ohi aika kaukaa eli 27 000 kilometrin päästä, mutta jotain uutta löytynee.

New Horizonsin laitteet pysyvät ydinparistojen avulla elossa ainakin vuoteen 2020.

Kuiperin vyöhykkeen ulkoreunalla New Horizons ehkä vielä kuvaa ohilennetyn Pluton. Se erottuu enää pienenä, mutta kirkkaana pisteenä. Jäinen pinta heijastaa hyvin auringonvaloa.

Sitten luotain jättää hyvästit aurinkokunnalle. Sen mukana ulkoavaruuteen kulkee 434 738 planeetta Maan kansalaisen nimeä tallennettuna cd-levylle.

Yksi lasti painaa vain 30 grammaa. Se on Pluton löytäjän eli Clyde Tombaughin tuhkaa.

 

Nasa
Pluton suurin kuu Kharon on aika erinäköinen kuin naapuri Pluto. Tämän kuvan New Horizons nappasi sunnuntaina. Kharon on selvästi erilainen kuin Pluto, jo väriltäänkin, mikä hämmästyttää asiantuntijoita.
Pluton suurin kuu Kharon on aika erinäköinen kuin naapuri Pluto. Tämän kuvan New Horizons nappasi sunnuntaina. Kharon on selvästi erilainen kuin Pluto, jo väriltäänkin, mikä hämmästyttää asiantuntijoita.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!