Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvallisuus on miehille tärkeämpää kuin naisille – vertaa arvojasi muiden suomalaisten kanssa HS:n arvotestillä

Suomalaisilla on Pohjoismaiden suppein moraalinen universumi, paljastaa arvotutkimus

Tiede
 
Annikka Mutanen  
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Suomalaiset arvostavat yhä paljon poliisia. Erityisesti Suomessa miehille turvallisuus on tärkeämpi arvo kuin naisille.
Suomalaiset arvostavat yhä paljon poliisia. Erityisesti Suomessa miehille turvallisuus on tärkeämpi arvo kuin naisille. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Arvio: kirja
Klaus Helkama. Suomalaisten arvot. Mikä meille on oikeasti tärkeää? SKS 2015, 252 s.

Sukupuolten erot eri arvojen kannatuksessa ovat samansuuntaisia kautta maailman.

Yhdessä kohdassa suomalaiset ovat kuitenkin erilaisia kuin kaikki muut. Suomi on maailman ainoa maa, jossa turvallisuus on miehille tärkeämpää kuin naisille. Maailmanlaajuisesti se on päinvastoin.

Tätä voi selittää, että viime vuosina Suomessa on miesvaltaisesta teollisuustyöstä hävinnyt nopeasti runsaasti työpaikkoja. Ympäristön uhat lisäävät turvallisuusarvojen kannatusta. Näin vaikutti myös syyskuun 11. päivän terrori-isku – Suomessa asti.

Sukupuolten poikkeava turvallisuushakuisuus näkyy tutkimuksissa sekä koko Suomessa että Pyhtäällä Kotkan lähellä.

Arvotutkijat ovat keränneet pyhtääläisten arvoista ja niiden muutoksista pitemmän ja monipuolisemman aikasarjan kuin muualta maasta.

Siksi Pyhtää saa monesti edustaa Suomea professori Klaus Helkaman teoksessa, joka esittelee arvotutkimuksen tuloksia perusteellisesti, mutta elävästi.

Erot naisten ja miesten arvoissa ovat suhteellisen pieniä – paljon pienempiä kuin esimerkiksi erot eri aloilla työskentelevien ihmisten välillä. Ihmiset valitsevat opintoalansa ja ammattinsa arvojensa mukaan.

Yhteiskuntatieteilijät ovat yhtä mieltä siitä, että talous on keskeinen tekijä yhteiskunnan arvojen muutoksessa. Vaikutus ei kuitenkaan ole yksisuuntainen. Myös arvot vaikuttavat talouteen.

Pyhtäällä näkyy, kuinka lamat ja niiden tuomat vaikeudet ovat vaikuttaneet moraaliseen universumiin.

Moraalisen universumin laajuus voidaan määritellä mittaamalla, miten laajalle henkilö soveltaa sellaisia arvoja kuin tasa-arvo, suvaitsevaisuus, sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja rauha: koetaanko niiden kuuluvan kaikille maailman ihmisille, omille maanmiehille vai vielä suppeammalle joukolle.

Suomessa on Pohjoismaiden suppein moraalinen universumi. Pyhtäällä moraalinen universumi oli syvimmän laman aikana paljon Suomenkin keskiarvoa suppeampi.

1993 pyhtääläiset suhtautuivat esimerkiksi kehitysyhteistyöhön paljon penseämmin kuin 1982, jolloin elettiin leveämpiä aikoja.

Jokaisella sukupolvella on taipumus nähdä oma aikansa arvomurroksena. Todellisuudessa arvot muuttuvat yleensä vähittäin ja hitaasti.

Jokin kuitenkin muuttuu. Pyhtäällä itsekuri on romahtanut 1970-luvun kärkisijoilta arvojärjestyksen häntäpäähän. Rohkeus ja vapaus ovat nousseet ylemmäksi.

Nykyään suomalainen voi myöntää olevansa laiska. Mutta tuskin kukaan voisi edelleenkään sanoa, että olen aika epärehellinen ja epäluotettava.

Kehitys ei myöskään etene tasaisesti yhteen suuntaan. 2000-luvun Suomessa se ei ole kulkenut ensinkään niin kuin arvotutkijat olivat olettaneet.

Helkama otaksui 1990-luvulla, että muutosvalmius ja universalismi vahvistuvat, kun koulutuksen taso nousee ja Suomi vaurastuu.

Koulutustaso nousi ja Suomi vaurastui, mutta siitä huolimatta Suomi kääntyi 2000-luvun alussa jälleen sisään päin.

Perinteet, turvallisuus ja yhdenmukaisuus ovat vahvistaneet asemiaan Pyhtäällä 1990-lukuun verrattuna. Syyksi voi arvailla tunnetta elämän yleisestä epävarmuudesta.

Shalom Schwartzin karttaan ovat karsiutuneet yleismaailmallisesti melko yhtenäisesti ymmärretyt arvot. Yhdessä esiintyvät arvot sijaitsevat kartassa lähekkäin. Ne, jotka eivät sovi yhteen, ovat ympyrän vastakkaisilla puolilla.
Shalom Schwartzin karttaan ovat karsiutuneet yleismaailmallisesti melko yhtenäisesti ymmärretyt arvot. Yhdessä esiintyvät arvot sijaitsevat kartassa lähekkäin. Ne, jotka eivät sovi yhteen, ovat ympyrän vastakkaisilla puolilla.

Kirjan päätteeksi Helkama jättää oman arvotestamenttinsa: analyysin siitä, mitä arvoja yhteiskunnassa pitää – ja kannattaa – toteuttaa. Niitä ovat ainakin oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo.

Yhdysvallat kelpaa esimerkiksi maasta, joka on käytännön politiikassa pannut oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon vaatimuksille vähemmän painoa kuin Suomi.

Meillä niitä toteuttaa muun muassa julkinen terveydenhoito, joka vaalii myös suomalaisten kaikkein tärkeimpänä pitämää arvoa, terveyttä.

Yhdysvalloissa terveydenhoitojärjestelmä perustuu yksityiseen liiketoimintaan. Suuri osa väestöstä putoaa kokonaan sen ulkopuolelle.

Silti systeemi on lähes kaksi kertaa kalliimpi kuin Suomessa. Suomalainen terveydenhuolto on sekä kustannuksiltaan tehokkaampaa että tasa-arvoisempaa.

Professori panee myös merkille, että Suomen entinen kruununjalokivi Nokia sovelsi johtamisessa kilpailua ja eriarvoisuutta korostavia arvoja, kun alamäki alkoi.

Seuraukset ovat tiedossa.

Vertaa omia arvojasi muiden suomalaisten kanssa testillä, jonka Klaus Helkama on mukaillut kansainvälisissä vertailuissa käytetystä Shalom Schwartzin arvotestistä.

Juttua on muokattu klo 12:40, lisätty testin kehittäjän nimi.

Juttua onmuokattu klo 15:06,lisätty mainintaKlaus Helkaman roolistatestin tekijänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!