Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pluton vuoret yllättivät geologit

Vuoret koostuvat kovasta vesijäästä. Isolla kuulla Kharonilla on syviä rotkoja.

Tiede
 
nasa
Pluton ensimmäisessä lähikuvassa erottuu vuoria lähellä kääpiöplaneetan etelänapaa. Vuorista pohjoiseen on iso alue, jota on alettu kutsua Pluton sydämeksi. Vuoret kohoavat yli kolmeen kilometriin. Ne muodostuvat ehkä vesijäästä, joka on Plutolla kovaa kuin kivi, sanovat yllättyneet geologit. Keltaisen viivan leveys kuvassa oikealla on noin 80,5 kilometriä.
Pluton ensimmäisessä lähikuvassa erottuu vuoria lähellä kääpiöplaneetan etelänapaa. Vuorista pohjoiseen on iso alue, jota on alettu kutsua Pluton sydämeksi. Vuoret kohoavat yli kolmeen kilometriin. Ne muodostuvat ehkä vesijäästä, joka on Plutolla kovaa kuin kivi, sanovat yllättyneet geologit. Keltaisen viivan leveys kuvassa oikealla on noin 80,5 kilometriä. Kuva: nasa

New Horizons -luotain lähetti ensimmäisen lähikuvan kääpiöplaneetta Plutosta Maahan myöhään keskiviikkona Suomen aikaa. Lähikuva on vuoristoista aluetta lähellä seutua, jota on sanottu Pluton sydämeksi.

Vuoristo on Pluton eteläosissa. Seutu kattaa alle prosentin Pluton pinnasta.

Vuoret ovat Nasan mukaan yli kolme kilometriä korkeita. Ne on kuvattu 77 000 kilometrin päästä. Pluton pinnalla erottuu rakenteita, jotka ovat alle kilometrin kokoisia. Kuvan tarkkuus on kymmenkertainen verrattuna kuviin, joita on jo saatu Maahan.

Vuoristolla on ikää ehkä vain sata miljoonaa vuotta. Se on hyvin vähän aurinkokuntamme yli 4,5 miljardin vuoden historiassa. Arvio iästä perustuu siihen, että alueella ei ole lainkaan törmäyskraattereita. Vuoret ovat pyyhkineet kraatterien jäljet pois.

"Tämä on yksi nuorimpia pinnanmuotoja koko aurinkokunnassamme", hämmästelee geologi Jeff Moore New Horizonsin kuvausryhmästä. Jokin muu kuin Pluton syvyyksistä kumpuava lämpö on tuottanut vuoret. Kylmällä kääpiöplaneetalla kun ei ole ytimessään niin paljoa lämpöä, että se voisi kohottaa vuoriston.

Aurinkokunnassa muualla kappaleen pinta on saattanut muuttua paljonkin, kun ison planeetan painovoima on vaikuttanut siihen. Mutta Pluton lähellä ei ole vetovoimaisia kohteita.

Pluton vuoret koostuvatkin todennäköisesti vesijäästä. Ja jää, se on Plutolla kovaa kuin kivi, sanovat geologit. Lennon pääsuunnittelija Alan Stern arvioi, että geofyysikkojen pitää nyt arvioida uudelleen, kuinka vuoristoja voi yleensä syntyä.

Pluton pinnalla on myös typpi-, metaani- ja hiilidioksidijäätä, mutta vain ohuina kerroksina. Etenkin typpeä ilmaantuu pinnalle jostain lisää.

Typestä on vuosimiljoonien aikana karannut avaruuteen satojen metrien paksuista kerrosta vastaava määrä. Tutkijat eivät vielä tiedä, mistä uutta typpeä voisi tulla pinnalle, kertoo verkkopalvelu Tiedetuubi.

Mutta nyt tutkijat tietävät etsiä New Horizonsin tulevista kuvista esimerkiksi geysirejä, jotka voisivat tuottaa pintaan lisää typpeä.

Lähteitä ei ole vielä löydetty, kuten ei jään alta purkautuvia tulivuoriakaan.

Suurimmasta kuusta Kharonista julkaistiin myös keskiviikkona tarkentunut kuva. Kuvan erotuskyky on viisinkertaistunut.

Kharonin pohjoisnavalla on tumma alue, joka lienee suuri törmäyskraatteri. Kuussa on etelämpänä isoja jyrkänteitä tuhannen kilometrin matkalla. Kuun itälaidalla näkyy pystysuunnassa kanjoni, joka on lähes kymmenen kilometriä syvä.

Lisää kuvia tulee lähipäivinä harvakseltaan, koska New Horizons keskittyy yhä mittauksiin.

Vain prosentti luotaimen jo kokoamasta datasta lähetetään lähipäivinä Maahan.

Todellinen kuvavirta alkaa 14. syyskuuta, kun New Horizons on jo kaukana pääkohteestaan Plutosta ja Maasta. Hyviä kuvia on tulossa, sillä New Horizons pyyhälsi tiistaina aivan Pluton pinnan läheltä eli 12 500 kilometrin korkeudelta.

Niin läheltä ei ole vielä tullut kuvan kuvaa. Kuvia tulee kuitenkin yhteensä 16 kuukauden ajan, sillä tiedonkulku luotaimen ja lennonjohdon välillä on aika hidasta.

nasa
Pluton suurin kuu Kharon kuvattuna 466 000 kilometrin päästä. Pinnalla on yllättävän vähän kraattereita, sanovat tutkijat.
Pluton suurin kuu Kharon kuvattuna 466 000 kilometrin päästä. Pinnalla on yllättävän vähän kraattereita, sanovat tutkijat.

Nasan ensimmäinen lähikuva Plutosta
Nasan ensimmäinen lähikuva Plutosta
Nasa on vastaanottanut ensimmäisen Pluto-lähikuvan, jossa näkyy vuoristoista aluetta. Sen lisäksi Pluton suurimmasta kuusta Kharonista on julkaistu kuva, kuten myös pienestä Hydra-kuusta. Leikkaus ja käännös: Hannes Nissinen. Kuva: Reuters.
”Hei, Pluto!” – luotaimen historiallista ohitusta seurattiin riemulla
”Hei, Pluto!” – luotaimen historiallista ohitusta seurattiin riemulla
Nasan New Horizons -luotaimen tutkimusryhmä riemuitsi, kun New Horizons kiisi kääpiöplaneetta Pluton ohi tiistaina iltapäivällä. Kuva: Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!