Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elämää komeetalla? Avaruusuutisissa on outoja tulkintoja

Tiede
 
Johanna Sinisalo
Kirjoittaja on kirjailija ja Lauantain kolumnisti.

Avaruudesta kiinnostuneita ihmisiä on hemmoteltu kuluvan kevään ja kesän aikana. Uutta dataa ja uutisia tulvii joka tuutista. Philae-laskeutuja tutkii komeetta 67P:ta, Dawn-luotain kuvaa kääpiöplaneetta Cerestä ja New Horizons -luotain teki aivan äskettäin historian ensimmäisen Pluton ohilennon.

Kun utelias ihmiskunta kartoittaa avaruudellisia kotinurkkiaan, totta kai meitä myös jännittää ja kiinnostaa, onko Maa ainoa tuntemamme elämää kantava taivaankappale. Vaikka tähänastinen tutkimus antaa varsin pienet mahdollisuudet, toki haluaisimme kuulla jonakin päivänä jymyuutisen: omasta aurinkokunnastamme on löydetty osviittaa elämästä.

Ehkä juuri tästä kiihkeästä toiveesta johtuu, että uutisointi luotainten havainnoista on välillä ollut perin kummallista. Havaintoja on raportoitu erityisesti verkon medioissa aivan tietyin painotuksin: epätarkkojen, jopa harhaanjohtavien ilmaisujen käytöllä tekstiin on uitettu yliammuttuja vihjailuja vieraasta elämästä.

Guardian-lehti ehti jo pukea muutaman tutkijan toiveajattelun muotoon, jossa suorastaan väitettiin komeetalta 67P löytyneen elämää. Toimittajat meilläkin haksahtavat usein sekoittamaan orgaaniset molekyylit organismeihin, eli eläviin eliöihin.

Ceresin pinnalla luotainkuvissa havaittiin kiiltäviä kohteita, joista uutisoidessa käytettiin termiä "valot". Planeetoilla voi toki esiintyä heijastavia pintoja, mutta harvemmin itsevalaisevia kohteita – aktiiviset tulivuoret lienevät ainoita. Yhtä Ceresin pinnanmuotoa kutsuttiin "pyramidiksi". Kuvan muodostumasta käyttäisin itse sanaa "kartio", joka on luonnossa varsin yleinen.

Varhaisemmissa, vielä aika hämärissä Pluto-kuvissa sen kyljessä näytti olevan rivi hyvin säännöllisen näköisiä tummia täpliä, joiden arvoituksellisuudella hehkuteltiin. Uudemmissa kuvissa pilkut ovat selvästi epäsäännöllisiä luonnonmuodostumia. Täplärivin säännöllisyyden takana on todennäköisesti kuvankäsittelyohjelma.

Tässähän ei ole mitään uutta. Esimerkiksi Marsissa on aikojen sivu "nähty" niin kanavia kuin ihmiskasvojakin, ja internetissä on sivukaupalla tulkintoja Mars-kuvien "patsaista", "raunioista" sun muista. Asiantuntijoiden tulkinnat ovat tietysti muka vain yrityksiä peitellä totuutta.

Ihminen hyväksyy helpoimmin sen tiedon, joka tukee hänen toiveitaan ja kuvitelmiaan. Siksi tälläkin hetkellä joku uskoo, että komeetta 67P:lla mönkii eliöitä, Ceresillä hohtavat suurkaupungin valot ja Pluto on jättimäinen avaruusalus, jonka kyljessä on rivi 480 kilometrin läpimittaisia ilmalukkoja.

Johanna Sinisalo
Kirjoittaja on kirjailija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!