Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sadattuhannet suomalaiset eivät osaa peruslaskuja

Laskemiskyvyn häiriö vaikeuttaa arkea. Suomessa viisi ihmistä sadasta ei hallitse peruslaskuja.

Tiede
 
HS Lehtikuva
Laskea täytyy päivittäin. Arviolta viidestä seitsemään ihmistä sadasta ei pärjää, kun pitää laskea yhteen tai vähentää, laskea prosentteja tai arvoida vaikkapa matkoihin kuluvaa aikaa.
Laskea täytyy päivittäin. Arviolta viidestä seitsemään ihmistä sadasta ei pärjää, kun pitää laskea yhteen tai vähentää, laskea prosentteja tai arvoida vaikkapa matkoihin kuluvaa aikaa. Kuva: HS Lehtikuva

Keskimäärin jokaisesta linja-autosta ja koululuokasta löytyy joku, joka ei selviä yksinkertaisista laskutehtävistä.

Hänen on vaikea hahmottaa jopa sitä, kumpi paita on halvempi, jos yksi maksaa 29,90 euroa ja toisesta 49,90 euron hintaisesta saa 50 prosenttia alennusta.

Ensinnäkin hän ei edes ehkä hahmota, että ensimmäisen paidan hinta on noin 30 ja toisen noin 50 euroa. Toisekseen hänen on vaikea ymmärtää prosenttilaskua. Vaikka hänelle kertoisi, että alennetun tuotteen saa puoleen hintaan, hän ei pysty jakamaan alkuperäistä hintaa päässään kahdella.

Tämän tilan nimi on laskemiskyvyn häiriö tai dyskalkulia. Matematiikkahäiriöksi sitä on myös sanottu. Tutkija Pekka Räsäsen mielestä sana johtaa harhaan.

"Matematiikka on paljon laajempi asia kuin laskeminen. Se sisältää esimerkiksi algebran ja trigonometrian. Näiden ihmisten on vaikea hahmottaa lukumääriä", sanoo Räsänen oppimisvaikeuksia tutkivasta Niilo Mäki Instituutista.

Huonoa matikkapäätään valittaa moni, mutta dyskalkulia on asia erikseen.

Se on kehityksellinen häiriö, joka ei katoa itsekseen. Dyskalkulinen aikuinen ei hallitse perustavia laskutaitoja, vaikka he ovat saaneet opetusta.

Häiriöstä kärsii arviolta viidestä seitsemään prosenttia suomalaisista. Noin puolella heistä on muitakin oppimisvaikeuksia, mutta yhtä usealle laskemiskyvyn häiriö on ainoa tai keskeisin oppimisen ongelma.

Ensimmäiset merkit dyskalkuliasta voidaan nähdä jo neljän vanhana. Nelivuotias osaa tavallisesti päätellä, onko kolme karkkia enemmän kuin viisi. Hän tuntee myös numeroita ja osaa luetella niitä. Esikoululaisilla näiden taitojen taso ennustaa hyvin, miten laskutaito kehittyy ensimmäisinä kouluvuosina.

Silti koulu tarttuu heikkojen laskijoiden ongelmiin usein vasta kolmannen luokan jälkeen.

Laskemiskyvyn häiriö kulkee jossain määrin suvuittain, aivan kuten lukemisen vaikeudet. Lukihäiriöstä poiketen dyskalkulian taustaa ei vielä tunneta.

"Ei mene kymmentäkään vuotta, kun useita geenejä on löydetty", neuropsykologi Räsänen ennustaa.

Se tiedetään, että laskemisen ongelmista kärsivillä aivojen päälakilohkot eroavat tavanomaisista. Nämä alueet ovat pelissä aina, kun pitää miettiä lukumääriä, olivat ne sanoja, numeroita tai laskettavia esineitä.

Laskutaidon voi menettää aikuisenakin, jos päälakilohko vaurioituu esimerkiksi onnettomuudessa. Vammautumisesta johtuvaa laskukyvyttömyyttä kutsutaan akalkuliaksi.

Laskutaitoinen henkilö ei edes huomaa, miten paljon hän laskee arjessaan.

Esimerkiksi herätyskello pitää ajastaa soimaan oikeaan aikaan. Kellon käyttö edellyttää, että osaa soveltaa 10-, 12-, 24- ja 60-järjestelmiä.

Aamupuuroa tulee oikea määrä, kun hiutaleet mittaa paketin ohjeen mukaan. Jos aamu poikkeaa rutiinista ja alkaa esimerkiksi hammaslääkärillä osoitteessa Mannerheimintie 172, täytyy matkaan varata riittävästi aikaa. Pitää myös valita oikea kulkuneuvo. Sen voi päätellä etäisyyden, aikataulujen ja hinnan perusteella.

"Elämme matemaattisessa yhteiskunnassa", Räsänen sanoo. Hän kehottaa vilkaisemaan, montako numeroa esimerkiksi Helsingin Sanomien uutisten etusivulta löytyy.

"Uutisissa tieto esitetään usein numerona, määränä tai niiden muutoksena."

Nykyisen käsityksen mukaan häiriötä ei voi parantaa. Laskemaan voi siitäkin huolimatta oppia. Olennaista on riittävä ja oikea harjoittelu. Dyskalkulikko ei opi laskutaitoja samassa tahdissa ja samalla tavalla kuin muut.

"Olemme huomanneet, että heikoimpien laskijoiden taidot eivät kehity kuudennen ja yhdeksännen luokan välissä käytännössä lainkaan."

Dyskalkulikko hyötyy matematiikan opetuksesta eniten, kun hänelle voidaan laatia omat, realistiset tavoitteet.

Matematiikasta tulee helposti ahdistavaa, jos huonot taidot pistetään laiskuuden ja tyhmyyden piikkiin. Kielteinen omakuva oppijana voi vaikeuttaa muutakin koulunkäyntiä. Taitoja tärkeämpää on Räsäsen mukaan ymmärrys ja tuki.

Dyskalkulia vaikeuttaa kouluttautumista ja työllistymistä enemmän kuin lukemisen vaikeudet. Heikko laskutaito tuplaa riskin joutua työttömäksi.

"Aikaisemmin heikoilla laskijoilla oli helpompaa. Suomesta ovat hävinneet suorittavat mekaaniset työt, joissa ei tarvitse laskea", Räsänen sanoo.

Nyt heikosti laskevat kilpailevat samoista työpaikoista kuin laskutaitoiset.

Britanniassa on laskettu, että heikko laskutaito maksaa maalle vuosittain 2,4 miljardia puntaa.

Summa kertyy opetuskustannuksista, koulupudokkaista, heikommasta tuottavuudesta, huonommista palkoista ja työttömyydestä. Räsänen arvioi, että Suomessa dyskalkylia maksaa yhteiskunnalle 80 miljoonaa euroa vuodessa.

Juttua on muokattu klo 15:26, lisätty puuttuva tavuviiva.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!