Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pluto viikko ohilennon jälkeen

Tiede
 
Helsingin Sanomat
NASA
Pluton yksi alue on nimetty Sputnikin tasangoksi. Läikikkäiden pinnanmuotojen aiheuttajaa ei vielä tiedetä tarkasti. Kuvan otti New Horizons -luotain 77 000 kilometrin päästä.
Pluton yksi alue on nimetty Sputnikin tasangoksi. Läikikkäiden pinnanmuotojen aiheuttajaa ei vielä tiedetä tarkasti. Kuvan otti New Horizons -luotain 77 000 kilometrin päästä. Kuva: NASA

New Horizons -luotain on lähettänyt vasta kolme lähikuvaa Plutolta tai sen kuilta. Todellinen kuvavirta alkaa syyskuun puolenvälin jälkeen. Sitä ennen New Horizons on niin työllistetty, ettei se juuri ehdi lähettää kuvia Maahan.

Viime perjantaina illalla luotain lähetti kuvan, jossa on valtava tasanko. Se on Pluton sydämen muotoisella alueella. Pinnassa on läikikkäitä muotoja. Kuvassa näkyy tarkimmillaan noin kilometrin yksityiskohtia. Muotoja ei ole vielä osattu selittää. Ne voivat syntyä, kun jää muuttuu kiinteästä olomuodosta kaasuksi.

Tutkijat ovat samalla ehtineet listaamaan New Horizonsin löytöjä, vaikka luotaimen ohilennosta on vain viikko. Niitä on koonnut Jarmo Korteniemi Tiedetuubi-blogiinsa.

Plutolla on metaani- ja typpijäästä koostuva napa-alue.Pinta on selvästi erilainen kuin tummalla päiväntasaajalla. Pluto on luultua suurempi. Sen läpimitta on 2 350–2 390 kilometriä. Näin Pluto on suurin tunnettu kääpiöplaneetta. Aiemmin Kuiperin vyöhykkeen Eristä luultiin hieman isommaksi.

Koska Pluton läpimitta kasvoi, vähentää se Pluton tiheyttä. Kääpiöplaneetalla on varmaankin enemmän jäätä ja vähemmän kiveä kuin oletettiin. Pluton kaasukehä on myös luultua aktiivisempi. New Horizons on kuvannut harvaa kaasukehää jopa 1 600 kilometrin korkeudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!